0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI bate la uşa Irlandei

FMI bate la uşa Irlandei

Până şi britanicii, care până acum au refuzat implicarea în planurile de salvare ale UE, s-au arătat dispuşi să dea bani cu împrumut. Irlanda îi refuză în continuare.

Irlanda s-a angajat să colaboreze cu o delegaţie UE/FMI pentru stabilirea unor măsuri urgente de susţinere a sectorului bancar, proces care ar putea conduce la acordarea unui program financiar, în pofida reticenţei autorităţilor de la Dublin. O delegaţie a Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi Fondului Monetar Internaţional se va deplasa azi în Irlanda pentru a analiza măsurile necesare în cazul în care autorităţile irlandeze decid să solicite ajutor, au anunţat miniştrii de Finanţe din zona euro.

Premierul irlandez, Brian Cowen, a subliniat că delegaţia va analiza tipul de asistenţă de care ar avea nevoie Irlanda, dar a respins din nou sugestiile că guvernul discută un plan de susţinere financiară. „Ne vom concentra pe tipul de asistenţă care poate fi oferit pentru a ne asigura că problema este tratată corect”, a declarat Cowen, potrivit agenţiei Reuters, citată de Mediafax. El a precizat că guvernul nu negociază un plan de salvare financiară. Pieţele financiare nu au fost impresionate de respingerea de către guvernul irlandez a asistenţei UE, spreadul obligaţiunilor irlandeze pe termen de zece ani, faţă de cele germane, urcând la 5,95%, aproape de un maxim record.

Autorităţile irlandeze au estimat costul susţinerii băncilor până la 50 miliarde de euro, dar investitorii sunt îngrijoraţi că datele finale ar putea fi mai ridicate. Potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, Uniunea Europeană ar fi dispusă să acorde o finanţare de până la 100 miliarde de euro. Marea Britanie este pregătită să participe la un eventual ajutor acordat Irlandei de zona euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru susţinerea sectorului bancar irlandez, aflat în criză, a declarat ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, citat de AFP. „Vom face ceea ce este în interesul Marii Britanii. Irlanda este cel mai apropiat vecin şi este în interesul nostru ca economia irlandeză să reuşească”, a afirmat Osborne.

Până şi SUA se declară îngrijorate. Europa este capabilă să rezolve criza datoriilor prin care trece Irlanda, dar este esenţial să nu întârzie în adoptarea de măsuri, a declarat secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner. Afirmaţia reprezintă prima poziţie oficială a şefului Trezoreriei referitoare la situaţia din Irlanda şi pare să reflecte îngrijorarea că, dacă nu este rezolvată rapid, această problemă se poate extinde la alte state şi poate afecta recuperarea fragilă a economiei mondiale, comentează Reuters. 

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă