În faţa incertitudinii politice şi economice, grecii au procedat la retrageri masive din conturile bancare, în timp ce la Berlin François Hollande şi Angela Merkel au afirmat dorinţa comună ca Grecia să rămână în zona euro.
Retragerile de bani din băncile elene au depăşit 800 milioane de euro, din care 700 milioane într-o singură zi. Dacă autorităţile nu evocă „panică bancară” în acest moment, ele recunosc existenţa unui sentiment „de teamă ce ar putea evolua spre panică”. Preşedintele Carolos Papoulias, care a estimat că situaţia va fi „mai gravă în următoarele zile”, a transmis un avertisment al Băncii Centrale potrivit căruia „situaţia băncilor este foarte dificilă” şi „sistemul bancar este în prezent foarte fragil”.
Retragerile masive de bani au fost declanşate de îngrijorarea şi incertitudinea provocate de anunţarea, marţi, de către şeful statului, a eşecului formării unui guvern şi chemarea populaţiei din nou la urne, posibil la 17 iunie. Reacţia grecilor reflectă încrederea lor faţă de sistemul bancar, ca şi faţă de cel politic. Ei se tem că ţara lor va fi silită să părăsească zona euro şi de o devalorizare rapidă a unei noi drahme. Scrutinul din 6 mai nu a asigurat o majoritate pentru nici un partid şi a plonjat ţara în paralizie politică. Ieri, în cadrul unei reuniuni între preşedintele Papoulias şi liderii formaţiunilor politice, a fost instalat un guvern care să asigure afacerile curente până la noile alegeri. Actualii miniştri vor rămâne pe loc, iar în sânul partidelor ce preconizează că ţara îşi va onora semnătura pentru a evita excluderea din zona euro au şi început negocieri pentru formarea unui front care ar putea câştiga majoritatea necesară în Parlament.
Revenirea la circul electoral găseşte Grecia într-un moment foarte dificil. Din iunie, guvernul nu mai are bani suficienţi pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor din sectorul public, privatizările au fost stopate, recapitalizarea băncilor trenează, recesiunea s-a agravat (6,5% căderea PIB-ului în primul trimestru). Băncile nu sunt pregătite pentru ca marii deponenţi să-şi retragă depozitele, 50% din tineri sunt în şomaj, iar economia se prăbuşeşte.
Previziuni pesimiste
Economistul Nouriel Roubini, cunoscut drept „Doctor Doom” pentru prognozele sale pesimiste, a afirmat că alegerile anticipate din Grecia vor fi câştigate de Coaliţia Stângii Radicale (Syriza), formaţiune care nu se va înţelege cu reprezentanţii creditorilor internaţionali – FMI, UE şi BCE -, ceea ce va duce la ieşirea ţării din zona euro.
Problema este că noul scrutin din iunie va avea loc în condiţii dificile. Euro a căzut masiv după anunţarea naufragiului negocierilor pentru formarea unui guvern. Marţi seară, François Baroin, încă ministru al Economiei pentru câteva ore, a evocat ipoteza unei ieşiri a Greciei din zona euro şi a evaluat la 50 miliarde „net” costul pentru Franţa.
În acelaşi timp, Christine Lagarde, directorul FMI, a menţionat posibilitatea unei „ieşiri ordonate” a Greciei. Perspectivă îngrijorătoare având în vedere că partidele extremiste din Grecia ar putea câştiga şi mai multe mandate la noile alegeri, oferind partizanilor unei ieşiri a Greciei din eurozonă posibilitatea de a pune în practică ideea.