Starea jalnică a sistemului sanitar din România îi aduce pe medici, pacienţi şi pe sindicaliştii din Sănătate, pentru prima oară, în aceeaşi „barcă“. Astfel, sunt preconizate ample proteste, comune, din luna iulie. Toţi afirmă însă că acţiunea lor nu e îndreptată împotriva Ministerului Sănătăţii, ci a Finanţelor şi Guvernului.
Subfinanţarea sistemului sanitar este motivul pentu care medicii vor să treacă la proteste, începând de luna viitoare, de la marşuri şi mitinguri, până la grevă, dar şi demisia în bloc a oamenilor în halate albe. De la lipsa de dotări materiale în spitale, până la salariile mici, toate au adus nemulţumirile medicilor la cota maximă. „Ne-a ajuns cuţitul la os, nu se mai poate accepta actuala situaţie, medicii sunt blamaţi, au salarii mici“, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie.
Sanitas anunţă o alianţă cu Colegiul Medicilor
Alături de aceste acţiuni se va afla Federaţia Sanitas, care, tot azi, anunţă că se va crea o alianţă cu Colegiul Medicilor, stabilind astfel revendicări şi un calendar al protestelor comun. Ar urma ca, în cel mult două săptămâni, noua alianţă să devină realitate şi calendarul protestelor să fie definitivat. Aflăm de la prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi. Acesta a subliniat că este pentru prima dată când va exista o asemenea colaborare între cele două organizaţii. Calendarul protestelor ar putea să cuprindă manifestaţii locale, cu posibilitatea unor acţiuni naţionale, precum greve sau demisia în bloc a medicilor.
Pacienţii, de partea medicilor
Pacienţii vor fi de partea medicilor. E anunţul făcut azi de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor. „Deteriorarea situaţiei din sistemul sanitar are repercusiuni asupra pacienţilor. Vom fi în stradă alături de medici. Nu putem să stăm de-o parte. Medicii nu pot munci în condiţiile actuale“, ne‑a spus liderul Asociaţiei, Vasile Barbu. Interlocutorul a precizat că asociaţia pe care o conduce numără în prezent peste 43.000 de membri, răspândiţi în filiale din toată ţara.
Protestele nu vizează Ministerul Sănătăţii
De reţinut totuşi faptul că şi Colegiul Medicilor, dar şi Sanitas, plus Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, au ţinut să precizeze că acţiunile de protest nu vor fi îndreptate împotriva Ministerului şi actualului ministru de resort, cu care, susţin liderii lor, există o bună conlucrare pe tema reformei sistemului. „Aceste proteste vor fi un semnal pentru Ministerul de Finanţe şi pentru Guvern.
Cu Ministerul Sănătăţii avem o bună colaborare“, ne-a spus liderul Sanitas. Un mesaj care coincide cu declaraţia preşedintelui Colegiului Medicilor, Vasile
Astărăstoaie, care s-a exprimat astfel – „nu e vorba de reproşuri adresate Ministerului Sănătăţii, cu care avem o relaţie foarte
bună“.
Nicolăescu către medici: „Sper ca dialogul să continue“
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a arătat surprins de protestele anunţate, în condiţiile în care acum sunt în lucru două legi foarte importante, la care conclucrează şi oameni din sistemul sanitar. Una din legi se referă la salarizarea în domeniu, iar alta la schimbarea statutului spitalelor publice.
„Suntem parteneri, iar asta inclusiv cu Colegiul Medicilor, cu care avem o relaţie foarte bună de colaborare pentru ca profesioniştii din sistem să-şi recapete încrederea. Sper ca dialogul să continue“, a spus Nicolăescu. El a făcut totodată apel la medici „să aibă în centrul activităţii pacientul“.