0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât și unde au vândut firmele de asigurare anul trecut

Cât și unde au vândut firmele de asigurare anul trecut

Primele zece companii de profil din România au acaparat peste 80% din primele brute subscrise anul trecut. Asigurările de viaţă au suferit cel mai important declin de la debutul crizei până în prezent trăgând piaţa la un nivel similar cu cel din 2012.

Anul 2013 a fost, per ansamblu, ceva mai bun decât s-ar fi aşteptat oamenii din asigurări, însă declinul de pe piaţa poliţelor de viaţă a făcut ca nivelul primelor brute subscrise să rămână aproape similar cu cel din 2012.  Companiile de asigurări au subscris, în 2013, aproape 8,3 miliarde lei, nivel în creștere nominală cu 0,42% față de anul precedent. Luând în calcul rata inflației pentru perioada decembrie 2012-decembrie 2013, de 1,55%, piața de asigurări a înregistrat o scădere reală de peste 1%.  Stagnarea din anul 2013 a fost cauzată, în principal, de scăderea cu 8,27% (9,52%, în termeni  reali) a primelor brute subscrise pentru asigurări de viață (până la 1,653 miliarde lei), în timp  ce primele brute subscrise pentru asigurări generale s-au majorat cu 2,84% (1,29%, în termeni  reali), până la 6,637 miliarde lei. Pe segmentul asigurărilor generale, nivelul subscrierilor din anul 2013 a păstrat ritmul moderat de creștere caracteristic ultimilor trei ani.

Cum arată piaţa asigurărilor în teritoriu

Teritorial, primele brute subscrise în 2013 sunt împărţite astfel: aproape 47,6% a revenit Regiunii Bucureşti-Ilfov şi 49,9% – celorlalte 40 de judeţe care alcătuiesc România, respectiv 2,5% în afara graniţelor ţării. Din punctul de vedere al volumului de prime brute subscrise, raportând cifrele anului 2013 la cele din 2012, identificăm o creştere de 12,5% la nivelul Regiunii Bucureşti-Ilfov, respectiv o scădere de 6,5% în ceea ce priveşte afacerile derulate de asigurători în cele 40 de judeţe din componența României.  Explicaţia acestei “mutări” a subscrierilor către Bucureşti poate proveni din diferenţa de raportare a companiilor de asigurare pe fondul reorganizărilor, respectiv prin raportarea la Centru (în majoritatea cazurilor, acesta coincide cu Capitala) a contractelor cu riscuri complexe de tip corporate.

Unde sunt cele mai multe asigurări pe cap de locuitor

Dacă la nivelul Regiunii Bucureşti-Ilfov, un indicator de densitate a asigurărilor cu circa 340 euro/locuitor superior mediei naţionale nu ne poate surprinde – această regiune beneficiind de toate avantajele pe care le poate oferi o capitală a Uniunii Europene – la nivelul celorlalte 40 de judeţe diferenţele mari dintre indicatori sunt date de specificul economic al fiecărui judeţ, al forţei de muncă, a aşezării geografice, a formelor de relief, cultură, populaţie ș.a.m.d., ansamblu de caracteristici care poate influenţă puternic dezvoltarea pieţei asigurărilor. 

Astfel, nu este de mirare că Top 5 la nivelul judeţelor alcătuit după dimensiunea subscrierilor a fost determinat de nivelul salarial, în aşa fel încât regăsim în acest clasament unităţi administrativ-teritoriale unde acesta este printre cele mai mari din ţară (Cluj – circa 1.796 RON) sau în care există cea mai numeroasă forţă de muncă (Timiş – circa 215 mii angajaţi). Următoarele două judeţe după dimensiunea pieţei de asigurare au fost Cons­tanţa şi Prahova – “capitalele” euroregiunilor din care fac parte: euroregiunea Sud-Est, respectiv Sud-Muntenia. Top 5 a fost completat de judeţul Argeş – judeţ în care valoarea PIB-ului pe locuitor de 7,450 euro depăşeşte cu mult media naţională – este locul în care regăsim fabrica de automobile DACIA, companie care se află în ultimii ani pe primul loc în topul celor mai mari exportatori români.

Peste 300 de milioane lei în afara României

Asigurătorii români au subscris, anul trecut, prime în valoare totală de circa 306,5 milioane lei în ţările Uniunii Europene, în afară de România. Această valoare a fost în scădere cu 9,28% faţă de 2012, când acelaşi indicator s-a cifrat la aproape 338 milioane lei, potrivit cifrelor publicate de ASF. De altfel, subscrierile în UE au reprezentat 3,69% din afacerile totale ale companiilor de asigurări româneşti de anul trecut (7,98 miliarde lei), în timp ce 99,66% din valoarea acestora sunt aferente categoriei asigurărilor generale. Italia şi Ungaria au fost principalele pieţe unde asigurătorii locali au avut afaceri, acestea generând cumulat peste 94% din subscrierile din interiorul UE.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă