În urmă cu cinci ani, comuna Jucu din judeţul Cluj părea să devină un Silicon Valley al Europei. Compania finlandeză Nokia construia o fabrică-gigant de telefoane mobile, iar în parcul industrial Tetarom III din Jucu urmau să investească o serie de furnizori ai Nokia, precum chinezii de la BYD ori scandinavii de la Hansaprint. Presa occidentală botezase deja comuna Jucu cu numele de Nokia Village, iar micuţul sat ardelenesc părea să se fi transformat într-unul dintre polii de dezvoltare ai României. Preţul terenurilor din Jucu rivaliza cu cel din marile oraşe şi nimeni din comună nu părea impresionat de criza economică ce îşi arăta colţii în Statele Unite ale Americii. Şocul cel mare a venit în septembrie 2011, când conducerea Nokia a anunţat închiderea fabricii de telefoane mobile din Jucu. Situaţia se schimbase cu 180 de grade, iar Jucu părea să nu îşi mai poată reveni din şocul plecării Nokia. La aproape un an de la formularea anunţului conducerii companiei finlandeze, speranţa înmugureşte din nou în fostul Nokia Village. Două mari companii europene au anunţat investiţii masive în Jucu şi au făcut paşi concreţi pentru realizarea lor. Italienii de la DeLonghi au cumpărat fostele hale Nokia, iar germanii de la Bosch lucrează de zor la construirea fabricii, care ar urma să fie cea mai mare investiţie privată din istoria Transilvaniei. În acest timp, Consiliul Local Jucu se pregăteşte să schimbe denumirea străzii Nokia. Cel mai probabil, ea va fi redenumită strada Leonardo da Vinci.
Cea mai modernă fabrică de aparate de cafea din lume
Compania italiană DeLonghi ar putea începe producţia de aparate de cafea chiar în această toamnă. „Există o mică întârziere faţă de planul anunţat iniţial, însă fabrica din Jucu este pregătită pentru instalarea liniilor de producţie. Membrii top managementului DeLonghi sunt la pregătire în Italia, în Treviso”, a spus directorul companiei Tetarom, Viorel Găvrea. El a mai menţionat că membrii conducerii DeLonghi au cerut acordarea ajutorului de stat, promis deja la începutul anului de Guvernul României. Acest ajutor de stat, care trebuie aprobat de Comisia Europeană, constă în scutirea investitorului italian de plata unor taxe şi impozite. Valoarea ajutorului de stat este proporţională cu cea a investiţiei şi cu numărul de locuri de muncă ce vor fi create. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, declara la începutul acestui an că doar valoarea noilor linii de producţie care vor fi instalate în fabrica DeLonghi va depăşi suma de 30 milioane euro, la care se adaugă şi contravaloarea clădirii cumpărate de la Nokia. Conducerea DeLonghi estima că investiţia din Jucu va crea, în prima fază, între 600 şi 1.000 de noi locuri de muncă directe. DeLonghi este lider mondial în domeniul producţiei de aparate de cafea. Acestea sunt produse la fabrica din Treviso. 90 la sută din producţie este exportată, iar cea mai mare piaţă este reprezentată de Germania. Directorul general al companiei italiene, Fabio DeLonghi, dădea înţeles, într-un articol publicat acum câteva zile de Der Spiegel, că cererea pentru aparatele de cafea este în creştere, iar fabrica din Jucu va permite acoperirea acestei cereri.
El a declarat că investiţia din Jucu a fost o oportunitate pentru DeLonghi, care ar fi fost nevoită, în caz contrar, să introducă un al treilea schimb de lucru în fabrica din Treviso, unde muncesc deja 600 de persoane. Însă costurile salariale ar fi fost de patru ori mai mari decât cele presupuse de investiţia din Jucu. În contextul în care fabrica din Jucu va ajunge la 1.000 de angajaţi, ea ar fi cea mai mare unitate de producţie de acest fel din lume. Surse din mediul economic spun că salariile pe care le vor primi muncitorii din Jucu vor fi mai decente decât cele care erau plătite de Nokia. Potrivit directorului Tetarom, Viorel Găvrea, în Jucu ar putea investi şi un furnizor al DeLonghi. El a menţionat că este vorba de o companie germană care produce componente pentru aparatele de cafea. În paralel cu investiţia DeLonghi, investiţia Bosch avansează în fiecare zi. Constructorul german Reif este pe cale să finalizeze structura de rezistenţă a fabricii unde vor fi produse componente pentru industria auto.
Valoarea investiţiei va fi de 77 milioane euro. Fabrica ar urma să fie gata până în iulie 2013, iar producţia efectivă va începe până la finalul anului viitor. Conducerea Tetarom a anunţat că se află în negocieri cu o serie de furnizori ai concernului german care doresc să investească în Jucu.
Interes asiatic
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a afirmat că Bosch, DeLonghi şi furnizorii lor nu sunt singurii investitori interesaţi de fostul Nokia Village. „Suntem în diferite faze de negociere cu diferite companii. Există o companie americană, Garmin, ce va produce GPS-uri, dar şi compania românească Star Storage, care va realiza un centru de date. De asemenea, vom amenaja un parc fotovoltaic pe 15 hectare, iar în Tetarom va investi şi cea mai importantă companie chinezească din domeniul producerii de panouri fotovoltaice”, a spus Horea Uioreanu. El a mai confirmat şi interesul unei companii coreene, care oscilează între Cluj şi Braşov.
Horea Uioreanu a mai declarat că este decis să creeze parcul Tetarom IV în Feleacu, dar şi să transforme câteva zeci de hectare din comuna Baciu în parc industrial.