» In 2006, Eurocopter Romania a primit din piata romaneasca opt comenzi pentru achizitionarea de elicoptere.
» Pretul unei aeronave noi variaza intre un milion de euro si 6,5 milioane euro, iar al variantei second hand, intre 750.000 si 5 milioane euro.
Pentru oamenii de afaceri, achizitia aeronavelor usoare a devenit o necesitate in contextul in care infrastrucura rutiera este un dezastru, iar un business este conditionat in mare masura si de timp. Daca cele mai mari vanzari in domeniu se inregistreaza in tari puternic dezvoltate, de cativa ani in Romania moda elicopterelor sau a avioanelor particulare a inceput sa-si intre in drepturi.
Costuri
Raportat la cerintele pietei romanesti, cel mai mare producator de elicoptere din lume, Eurocopter, a creat in 2002, impreuna cu IAR Ghimbav, firma mixta Eurocopter Romania (ER) pentru promovarea produselor in piata civila autohtona, dar si in tari precum Bulgaria sau Georgia. Numai anul trecut, opt elicoptere au fost comandate, prin ER, de catre persoane juridice romanesti, chiar daca pretul unei aeronave a variat intre 1 si 6,5 milioane de euro. "Costul de achizitie este fixat in functie de tipul elicopterului, dar si de tipul de misiuni pe care acesta le poate indeplini", spune directorul general al ER, Jean-Louis Mascle. Pretul unei asemenea aeronave este in directa legatura cu nivelul de echipare, cu tipul de misiuni pe care le poate indeplini, cu performantele acesteia, dar si cu modul in care raspunde cerintelor de exploatare reglementate de catre autoritati. Exista si cereri pentru produse second hand, aici pretul de achizitie fiind conditionat in primul rand de numarul de ore de zbor, acesta osciland intre 750 de mii euro si cinci milioane euro.
Si vanzari prin leasing
In acest sector al achizitiilor s-a dezvoltat si sistemul de leasing, doua astfel de firme colaborand in prezent cu ER. "Spre deosebire de sistemul de leasing din piata auto, aici exista un regim special, iar pentru a deveni operationala o achizitie trebuie sa treaca testul unui dosar complex ce contine printre altele si o analiza de detaliu a potentialilor clienti", a adaugat Mascle. Un termen de livrare a unui elicopter inregistreaza de la 10 la 18 luni, iar specificatia tehnica a acestuia se stabileste dupa analizarea cerintelor specifice ale fiecarui client in parte. Se trece apoi la lansarea in fabricatie a unui aparat personalizat la una dintre fabricile grupului Eurocopter din Franta sau Germania. In viitor Eurocopter Romania intentioneaza ca o parte din personalizarile specifice unui anume tip de aparat sa fie facute in Romania, la sediul firmei din Ghimbav, astfel putandu-se reduce termenul de livrare, iar costul sa fie mai mic. In paralel cu achizitia elicopterelor in domeniul civil, in Romania au luat nastere si firme specializate in inchirieri de astfel de aeronave. Astfel, in functie de tipul de elicopter, dar si de misiunea pe care acesta o are de facut, pretul pentru o ora de zbor variaza intre 600 si 1.500 de euro.
Intretinere
Alimentarea se face doar de la statii autorizate, iar service-ul poate fi facut si la domiciliul proprietarului, ceea ce il scuteste pe acesta de alte costuri.