Consultanţii fiscali îţi recomandă să fii atent la preţurile de transfer dacă ai decis să muţi o parte din operaţiunile companiei pentru a scăpa de fiscalitatea excesivă. Preţurile de transfer reprezintă tarifele la care o firmă achiziţionează bunuri sau servicii de la o companie din cadrul aceluiaşi grup, dar cu domiciuliul fiscal în altă ţară.
Specialiştii spun că există un sistem de informare între state, iar unele dintre autorităţile financiare au o listă neagră în ceea ce priveşte vânzarea de bunuri şi servicii către firme situate în anumite ţări.
“Dacă veţi înfiinţa o firmă într-un paradis fiscal, cum ar fi Insulele Cayman, care va furniza, de exemplu, servicii de marketing pentru o companie din România, ANAF va verifica, în primul rând, deductibilitatea cheltuielilor şi apoi preţul cu care au fost achiziţionate serviciile respective, adică preţul de transfer. Mai precis, va verifica dacă acestea corespund celor din piaţă”, a explicat Vigi Radu, consultant preţuri transfer, Viboal FindEx, în cadrul unei conferinţe despre optimizarea fiscală.
Citeşte şi: Unde îţi muţi afacerea ca să scapi de impozite mari?
Acesta a arătat că ANAF va solicita firmei respective să întocmească un dosar al preţurilor de transfer în cazul în care se cere rambursarea TVA-ului.
Este însă mutarea unor operaţiuni în alte ţări o soluţie pentru companiile româneşti, care doresc să-şi reducă astfel povara fiscală? “Dacă ai o cifră mare de afaceri, atunci da, merită. Dacă nu, nu merită să te complici. În plus, sunt costuri suplimentare”, spune A.N., reprezentanta unei companii de consultanţă în IT.
“Degeaba îţi înfiinţezi o firmă în România şi alta într-o ţară cu fiscalitate redusă, prin care să derulezi diverse activităţi fiindcă Fiscul de la noi face ce vrea şi oricum eşti bun de plată”, este de părere M.I, managerul unei firme de prestări servicii.