1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialE.ON vrea majorarea tarifelor de distribuție la gaze

E.ON vrea majorarea tarifelor de distribuție la gaze

 

Scăderea volumelor transportate obligă ANRE să recunoască majorarea tarifelor de distribuție, în ciuda presiunii în creștere pe consumatorul final ca urmare a calendarului liberalizării prețurilor. Oficialii E.ON nu s-au arătat interesați să împartă cu statul povara reducerii facturilor.

Distribuitorii de gaze au asigurată o marjă de profit de aproximativ 9%. Cum tariful de distribuție este strâns legat de cantitățile transportate, o scădere a consumului ca urmare a majorării prețului la gaze va conduce la majorarea tarifelor de distribuție pentru a conserva marja de profit reglementată. E.ON a primit deja o creștere de aproximativ 2% a tarifelor pentru 2014, dar consideră că ar putea să mai primească și altele, de vreme ce consumul continuă să se comprime (volumele de gaze și energie electrică comercializate de companie în 2013 au scăzut cu 13%).

L-am întrebat pe Frank Hajdinjak, directorul general E.ON România, dacă și compania sa ar fi dispusă să accepte o scădere a profitului reglementat dacă statul ar fi gata să mai taie din taxele aferente consumului de gaze (TVA, accize). Cu alte cuvinte, dacă ar participa la o strategie comună împreună cu statul pentru sprijinirea consumatorului final (pe factură gazele sau electricitatea reprezintă puțin peste jumătate din preț, restul sunt costuri cu distribuția și taxe). Răspunsul a fost însă tranșant: “Nu înțeleg ce legătură este între TVA și tariful de distribuție”.

Aceeași întrebare adresată șefului ANRE, Niculae Havrileț, a primit un răspuns mai diplomatic. “În acest moment există o filosofie aplicată în țările din jur (Ungaria, Bulgaria), tarifele de distribuție fiind stabilite prin lege. În cazul în care operatorii nu își acoperă costurile, sunt amenințați de faliment, iar unora li se fac oferte de preluare a afacerilor din partea statului. În cazul unor sisteme de distribuție de gaze sau energie electrică ar fi însă riscantă o eventuală întrerupere a furnizării din cauza costurilor”.

Legat de taxa pe construcții speciale (“taxa pe stâlp”), E.ON consideră că va plăti aproximativ 40 milioane lei în acest an. Deși recunosc că acești bani vor fi acoperiți de consumatori în cele din urmă (din cauza marjei de profit fixe, aprobată de ANRE), oficialii E.ON subliniază că această nouă taxă le reduce lichiditățile, fapt ce va afecta investițiile viitoare.

Amenințarea cu reducerea investițiilor a fost de altfel destul de prezentă în conferința de presă de ieri, o dată cu majorarea prețurilor la gaze și energie electrică ANRE fiind mai puțin dispusă să accepte toate cheltuielile declarate de companiile de distribuție.

“Deși există unele probleme, cum ar fi cele legate de introducerea unor taxe și recunoașterea unor costuri, în urma dialogului cu autoritățile am reușit să identificăm soluții de echilibru, astfel încât sperăm să evităm riscul de a reduce investițiile”, afirmă Hajdinjak.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă