3.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialAu fost desemnaţi câştigătorii Oscarului pentru Energie 2013

Au fost desemnaţi câştigătorii Oscarului pentru Energie 2013

energynomics.ro a premiat câştigătorii galei Oscar pentru Energie 2013, în cadrul unui eveniment organizat la Casa Armatei din Capitală.

Juriul a pus în cântar companii, idei şi oameni care au îndeplinit cele mai bune criterii de selecţie. Şapte dintre cei mai reputaţi experţi ai industriei energetice româneşti au selectat opt câştigători, din 44 de nominalizări.

RESPONSABILITATE SOCIALĂ

Hamza Karimov, director general SOCAR România, a înmânat premiul pentru Responsabilitate socială companiei Adrem Invest, pentru Şcoala de Inovaţie Adrem Invest. Ediţia din acest an a Şcolii de Inovaţie s-a desfăşurat în licee din 18 oraşe din România. Elevii au înregistrat aproape 70 de proiecte inovative, menite să schimbe sau să îmbunătăţească diferite domenii de activitate, din care au fost selectate şi susţinute 17 proiecte. Premiul a fost primit de Aurora Zanfir, Marketing Manager (Adrem Invest). Celelalte proiecte nominalizate au aparţinut Mol România, Prospecţiuni SA, Romgaz şi Rompetrol.

FINANŢAREA ANULUI

Gehrig Schultz, director general Prospecţiuni, a oferit premiul pentru Finanţarea anului companiei de management a Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, pentru vânzarea a 1,2% din Petrom pentru suma de 57 milioane euro – una din cele mai mari tranzacţii ale anului la Bursa de Valori Bucureşti, intermediată de J.P. Morgan Securities, WOOD & Company şi Raiffeisen Capital & Investment. Fondul Proprietatea controlează în prezent aproximativ 19 procente din Petrom. Premiul a fost primit de Adrian Cighi, vicepreşedinte, Franklin Templeton. Au fost nominalizate proiecte ale GDF SUEZ Energy Romania, Lotus Center şi OTP Bank, Nuclearelectrica, Transgaz, VIR Energia şi Wolf Theiss.

MANAGEMENTUL DEŞEURILOR

Raluca Dina, safety expert Viroti, a înmânat premiul pentru Managementul deşeurilor lui Constantin Dumitru, director general Petrotel-Lukoil, pentru finalizarea ecologizării celor cinci bataluri istorice, proiect în care au fost investiţi peste 38 de milioane de dolari. Au fost extrase 450 de mii de metri cubi de deşeuri petroliere de pe opt hectare de teren. Petrotel-Lukoil este prima rafinărie din România care a finalizat un astfel de proiect. Pe terenul curăţat. compania ar putea construi un parc fotovoltaic de 12 megawaţi. Printre proiectele nominalizate s-au numărat cele ale Compania de Proiect Getica CCS, CE Hunedoara, Nuclearelectrica şi Romaltyn Mining.

TRANZACŢIA ANULUI

Sorin Paul Suciu, director Corporate Banking, şef al Departamentului Petrol & Gaze al Raiffeisen Bank, a înmânat premiul pentru Tranzacţia anului lui Lucian Stancu, director al Direcţiei Management Corporativ, Calitate, Mediu, Romgaz. Compania a fost votată de juriu pentru cea mai importantă ofertă publică iniţială a anului – listarea cu succes atât pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe London Stock Exchange a 15% din companie. Romgaz a atras aproape 390 de milioane de euro îndeosebi din partea investitorilor români, britanici şi americani. Este prima tranzacţie de succes de asemena anvergură a României şi a sectorului energetic românesc, pregătită global de Goldman Sachs şi Erste Group, şi local de BCR şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment. Printre nominalizări s-au numărat Grup Servicii Petroliere, Ligatne, Repsol & OMV Petrom şi Wolf Theiss.

PREMIUL PENTRU REUŞITE EXTRAORDINARE

Alexander Damev, program manager WU (Vienna University of Economics and Business), a înmânat Premiul pentru reuşite extraordinare Institutului de Fizica şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei pentru proiectul laserului de la Măgurele, care va fi cel mai mare din lume. Laserul de la Măgurele este componenta centrală a unui proiect european de peste 350 de milioane de euro, în care sunt implicate peste 40 de instituţii din 13 state membre ale UE. Odată finalizat, va avea aplicaţii diverse, de la cercetare teoretică, la industria energiei nucleare.Premiul a fost primit de Gheorghe Cata Danil, director adjunct al proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Printre nominalizări s-au numărat Genesis Biopartner, Phoenixy, Rompetrol şi RPIA (Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice).

Citeşte şi: Chinezii, interesaţi să investească în sistemul energetic din România

PREMIERA ANULUI

Bogdan Popescu, country manager Zeta Petroleum şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră ROPEPCA, a înmânat premiul pentru Premiera Anului firmei Amromco Energy, pentru că a adus în România casa de trading de energie Mercuria, a patra ca mărime din lume. Traderul Mercuria a făcut o investiţie de 50 de milioane de dolari în Amromco Energy, cel mai important producător independent de petrol şi gaze din România. Capitalul va fi utilizat pentru dezvoltarea Amromco în regiune. Amromco şi Mercuria vor stabili şi o asociere de marketing pentru comerţul cu gaze. Premiul a fost primit de Ron Carpenter, CEO Amromco. Printre nominalizări s-au numărat Romgaz, Panfora Oil&Gas, Transelectrica şi Viroti.

MANAGERUL ANULUI

Sergiu Iordache, general manager DSV Solutions, a oferit premiul pentru Managerul anului Marianei Gheorghe, CEO OMV Petrom, datorită creşterii profitului companiei raportat la rezultatul-record de anul trecut. Mariana Gheorghe a fost poziţionată în acest an pe locul 27 într-un top al revistei Fortune al celor mai puternice 50 de femei de afaceri. OMV Petrom a semnat acorduri de colaborare cu Exxon Mobil şi Repsol pentru dezvoltarea operaţiunilor din România şi Ucraina. Premiul a fost înmânat Luizei Tomescu, director, OMV Petrom. Printre nominalizaţi s-au numărat Ştefan Doru Bucătaru, CEO Transelectrica, Kinga Daradics, director general MOL Romania, Tom Holst, CEO Chevron Romania şi Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni.

PREMIUL PENTRU ÎNTREAGA CARIERĂ

Alexandra Predeanu, director general adjunct ICAP România, a înmânat premiul Premiul pentru întreaga carieră profesorului universitar emerit dr. inginer Aureliu Leca. Cu o excelentă carieră profesională, Aureliu Leca este recunoscut ca unul dintre cei mai buni experţi în inginerie termică din România. A deţinut numeroase funcţii importante în mediul academic, în consilii, comitete naţionale şi autorităţi din sectorul energetic românesc. A fost decan al Facultăţii de energetică şi şef de catedră, la Catedra Centrale Electrice. Aureliu Leca este profesor şi şef de catedră, la Catedra UNESCO de Ştiinţe Inginereşti, Programul Energie-Mediu, la Universitatea „Politehnică” Bucureşti (din octombrie 1992). Au fost nominalizaţi profesor doctor inginer Nicolae Antonescu, profesor doctor inginer Corneliu Dinu, Carmen Neagu, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, profesor universitar şi doctor docent inginer electromecanic, Marius Peculea şi profesor doctor inginer Florin Teodor Tănăsescu.

Cele mai citite

TikTok, reacție la îngrijorările CNA privind alegerile din România

Un purtător de cuvânt al platformei digitale TikTok a respins acuzațiile formulate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România, care susține că algoritmii...

Doi candidați cer Curții Constituționale anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale

În situația în care solicitările sunt acceptate, legea prevede repetarea turului de scrutin în a doua duminică a datei anulării Cristian Terheș, reprezentant al Partidului...

Guvernul a adoptat Strategia Națională pentru Industria de Apărare până în 2030

Executivul a aprobat Strategia Națională pentru Industria de Apărare, document ce stabilește direcțiile prioritare pentru modernizarea și revitalizarea sectorului de apărare al României până...
Ultima oră
Pe aceeași temă