0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialGurul pieţelor financiare, Mark Mobius: Europa Centrală şi de Est este o...

Gurul pieţelor financiare, Mark Mobius: Europa Centrală şi de Est este o regiune unde investitorii pot câştiga bani

Europa Centrală şi de Est încă este o regiune unde investitorii pot câştiga bani, însă sectoarele şi acţiunile trebuie alese cu atenţie, spune specialistul în pieţe emergente, Mark Möbius, preşedintele Templeton Emerging Markets Group, într-un interviu pentru CNBC.

Templeton Emerging Markets Group are un portofoliu în regiune în care economia bogată în resurse a Rusiei deţine o pondere de 36%, dinamica economie a Turciei 21% iar Austria, care are companii cu o prezenţa importantă în regiune, 17%.

„În Europa Centrală şi de Est bursele nu au mers prea rău…cu toate acestea creşterile sunt relativ modeste” declară Möbius.

„În sensul imaginii macro lucrurile nu sunt atât de interesante însă dacă ne uităm la unele companii putem găsi oportunităţi bune întrucât preţurile au scăzut destul de mult”, a adăugat el.
Regiunea este foarte expusă la fluctuaţiile de cerere din partea membrilor bogaţi ai Uniunii Europene, Germania fiind principala piaţă de export.

Ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia şi-au văzut recent prognozele privind creşterea economică revizuite negativ de diverşi analişti. Möbius ne-a declarat că fondurile sale îşi vor păstra strategia de investiţii.

„Cel mai probabil ne vom păstra ponderea expunerilor pe Rusia, Turcia şi Austria” a mai spus acesta.
„În mare, împărţirea pe sectoare, ţări şi aşa mai departe este destul de concentrată pe bănci şi energie” spune Möbius. „Aceasta în principal datorită deţinerilor din Rusia: bănci precum Sberbank, companii de petrol şi gaze precum Gazprom”.

Alte sectoare din portofoliul fondurilor sale sunt cele de alimentaţie, tutun, farmaceutice şi imobiliare.
Unele companii austriece au o „prezenta incredibilă în Europa de Est” a declarat Möbius, dând exemplul băncilor Erste Bank şi Raiffeisen.

„Avem aceste companii mari care reprezintă o modalitate bună de a avea expunere pe multe dintre aceste tari” a declarat Möbius.

Următoarea la rând este Ungaria, declară Möbius, unde fondurile au investit în companii precum OTP Bank sau compania de farmaceutice Egis.

În 2009, monedele din Centrul şi Estul Europei s-au depreciat mult în urma unei retrageri bruşte a investitorilor străini, generând teamă unui iminent colaps. Însă acum rezervele valutare „si-au revenit chiar frumos” spune Möbius, ceea ce este important pentru că „vrem să fim siguri că putem avea acces la bani dacă este necesar”.

Cu toate acestea, perspectivă macroeconomică nu arată aşa de bine precum în alte zone, a adăugat acesta.

„Creşterea este insuficientă (în Centrul şi Estul Europei n.r.)” a declarat Möbius. „Aici este problemă, de aceea tindem să investim mai mult în Rusia şi Turcia”.

„În aceste ţări (CEE) trebuie să identificăm companii care pot produce valoare adaugată,” explică Möbius.

În Polonia, zonă de resurse naturale este cea mai atractivă. „Cuprul, cărbunele sunt sectoare interesante dar şi serviciile de consum precum restaurantele”.

În Cehia, Möbius preferă companiile care produc materiale pentru bunurile de consum pe când în Slovacia, care nu are companii suficient de mari pentru investiţii, zonă de private equity a fondului a investit într-o companie de comenzi prin curierat.

„Recent am avut activitate mai multă în România. Vom fi din ce în ce mai prezenţi acolo” a spus Möbius.
În România, Franklin Templeton este managerul Fondului Proprietatea, un fond listat cu active de peste 3.5 miliarde de Euro creat pentru a compensa victimele fostului regim comunist ale căror proprietăţi naţionalizate nu pot fi restituite în natură.

Criza datoriilor prin care trece zona Euro reprezintă o preocupare, însă Möbius nu crede că întreaga Uniune Europeană va fi afectată.
„Cred că se vor coordona pentru această situaţie. Nu cred că va fi chiar dezastrul pe care îl anunţa unii” a adăugat acesta. „Daca Grecia se mobilizează şi începe să privatizeze, cred că pot reuşi să iasă din această situatie”.
„Despre sfârşitul monedei Euro…eu unul nu îl văd. Chiar nu cred că este o variantă de lucru. Dacă ne uităm în perspectivă, monedă Euro şi Uniunea Europeană sunt un mare succes” a adăugat Möbius.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă