2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce fug investitorii de SIF-uri

De ce fug investitorii de SIF-uri

Ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a adus o scădere puternică, de 7%, a acţiunilor celor 5 SIF-uri. Investitorii au ales să vândă în orice condiţii acţiunile SIF-urilor, considerând că problemele majore ale economiei româneşti vor avea un efect negativ asupra acestora.

Pe de altă parte, indicele Dow Jones a scăzut vineri pentru prima oară din februarie sub pragul de 10.000 puncte, după ce Senatul american a aprobat setul de reforme financiare, iar Bundestagul a votat participarea Germaniei la planul de salvare a Greciei şi a Zonei euro.

Indicii bursieri europeni au continuat să scadă cu peste 1% în Europa. Traderii sunt îngrijoraţi că ţările puternice precum Germania sau Franţa vor fi împovărate de datorii masive, după ce vor oferi împrumuturi ţărilor europene aflate în criză.

„Scădere puternică de peste 3% pe majoritatea indicilor şi de 7% pe BET-FI pe o lichiditate mai mult decât dublă faţă de şedinţa de joi. După o deschidere între -2% şi -4%, indicii au crescut uşor până la ora 12:30 cand s-a atins şi maximul zilei pe un minus de peste 1%, scăzând apoi pe parcursul şedinţei până la închidere în ton cu scăderea pieţelor internaţionale, minimul fiind atins cu puţin înaintea închiderii”, au explicat brokerii de la Prime Transaction.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a coborât cu 3,79%, iar indicele compozit, BET-C, a pierdut 3,42%. Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a înregistrat cea mai amplă scădere, de 7,09%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a pierdut 3,60%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 4,83%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a înregistrat o scădere de 2,93%.

În topul lichidităţii s-au menţinut titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu tranzacţii de 16,93 milioane lei, cotaţia acestora coborând cu 7,63%, la 1,21 lei/acţiune.
Evoluţie descendentă în sectorul bancar, Erste Bank (EBS) -2,32%, BRD SocGen (BRD) -3,7%, Banca Comercială Carpatica (BCC) -2,69%, şi Banca Transilvania (TLV) -5,7%.
Evoluţie descrescătoare şi în domeniul energetic, Transgaz (TGN) -3,02%, Transelectrica (TEL) -1,82%, iar OMV Petrom (SNP) -3,24%.
Luni, 24 mai, bursa va fi închisă.

 

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă