5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine va salva bursa românească

Cine va salva bursa românească

SCEPTICISM. Investitorii la bursa sunt dezamăgiţi. Listarea Fondului Proprietatea nu a adus revirimentul mult aşteptat. Ultima săptămână de tranzacţionare a înregistrat o lichiditate medie zilnica de doar 25,21 milioane lei în scădere cu 50% faţă de săptămâna precedentă. În săptămâna care s-a încheiat, BET şi BET-C au înregistrat o scădere de 0,65% respectiv 0,82 procente, în timp ce BET-FI a coborât cu 1,55%.

„Lichiditatea revine la nivelul celor mai bune şedinţe de tranzacţionare anterior listării Fondului Proprietatea. Întrebarea este dacă efervescenţa din primele zile de tranzacţionare ale Fondului Proprietatea la BVB s-a risipit, sau este o perioadă trecătoare”, explică analiştii de la Intercapital Invest.

Brokerii se întreabă ce lipseşte bursei româneşti pentru a-şi reporni motoarele şi a atrage noi investitori. Aceştia au ajuns la concluzia că doar listarea Fondului Proprietatea nu este de ajuns pentru revigorarea bursei.
„Cu siguranţă există în acest moment un grad mai mare de scepticism privind efectele pozitive ale apariţiei la cota BVB a celui mai mare emitent al ultimilor ani – Fondul Proprietatea. Se spera ca lichiditatea foarte bună din prima săptămână de după listare să se menţină şi totodată să asistăm la un efect de contagiune pozitivă şi pentru ceilalţi emitenţi importanţi listaţi. Iar evoluţia ultimelor şedinţe cu momente de lichiditate modeste a mărit tabăra celor pesimişti”, este de părere Alin Brendea, director de operaţiuni la Prime Transaction.

El spune că se simte că ceva lipseşte pieţei autohtone, deşi există premise pozitive pentru evoluţii ascendente, nu doar la nivelul cotaţiilor. „Avem evoluţii mai mult decât încurajatoare pe pieţele externe, un climat intern în uşoară îmbunătăţire, o economie care pare că se stabilizează şi prezumţia unui nou acord cu FMI. Sunt fapte care împreună cu listarea Fondului Proprietatea ar fi putut determina mai mult entuziasm în piaţă, tradus într-o dinamică mai bună a tranzacţiilor”, crede Alin Brendea, director de operaţiuni la Prime Transaction.

Speculatorii, în aşteptare
Pe de altă parte, speculatorii aşteaptă o corecţie importantă pentru a acumula noi acţiuni la preţuri mici, după ce au reuşit să-şi fructifice deţinerile odată cu listarea Fondului. Majoritatea tranzacţiilor au fost realizate cu acţiuni FP, iar celelalte acţiuni nu au reuşit să atragă noi cumpărători.

După listarea Fondului Proprietatea tranzacţiile pe piaţa deal – unde părţile negociază direct – s-au intensificat, fiind realizate tranzacţii în valoare de 93,9 milioane lei, din care 84% s-au realizat pe titlurile FP. „Interesul pentru titlurile Fondului a fost mare în ultimele săptămâni, dar şi în ultimii ani. În aproape 3 săptămâni, s-a tranzacţionat 8% din capitalul social al Fondului, la preţ mediu de 0,63 lei/acţiune. Concluzia este că o bună parte din capitalul care circulă în mod normal pe piaţa bursieră probabil a fost mobilizat în FP,acesta fiind un emitent foarte interesant din perspectiva structurii activului, free-floatului şi a potenţialului de dezvoltare”, sunt de părere brokerii de la Intercapital Invest.

Aceasta este doar una din posibilele explicaţii pentru care lichiditatea este una scăzuta, alte motive fiind aşteptarea rezultatului în privinţa donaţiei profitului de către Romgaz la stat, care afectează performanţele financiare. În plus, temerea asupra eventualelor corecţii pe plan extern, care ar putea contamina şi piaţa internă reprezintă un alt motiv pentru lichiditatea redusă de la BVB. „Investitorii pot aştepta această corecţie şi ca oportunitate de acumulare la preţuri mici”, spun brokerii de la Intercapital Invest.


Paradoxul bursei autohtone

Singura soluţie pentru relansarea bursei autohtone văzută de către brokeri este revenirea investitorilor instituţionali atraşi de discounturile semnificative ale acţiunilor româneşti.

„Sentimentul de piaţă se schimbă în funcţie de tipul investitorilor. Pentru cei instituţionali elementele raţionale sunt, în general, suficiente pentru a-şi regândi poziţia faţă de o anumită piaţă. Pentru cei de retail, în special pe o piaţă emergentă, este nevoie de creşteri ale pieţei pentru ca atitudinea lor să devină optimistă. De creşteri substanţiale şi care să se întindă pe o perioadă semnificativă. De aici rezultă un paradox în care şi piaţă românească este antrenată: făra creşteri nu vin creşteri.

Ca atare speranţa rămâne ca şi de alte ori -explicabil pentru pieţe mici, de frontiera cum este piaţă românească – în investitorii instituţionali care atraşi de discounturile semnificative ale titlurilor româneşti ar putea decide că a venit vremea de a fi din nou mai prezenţi pe piaţa românească. Fără o acţiune consistentă din partea acestora, sentimentul de piaţă se va menţine mai degrabă pesimist, defetist şi nu va crea un mediu favorabil investiţiilor,” spune Alin Brendea.

De la începutul acestui an indicii BET şi BET-C au urcat cu 7,07% respectiv 5,31 procente, în timp ce BET-FI se afla cu 2.04 procente peste nivelul înregistrat pe 31 decembrie 2010.

TOP 5 creşteri în săptămâna 7-11 februarie
1. Prefabricate Bucuresti (PREH) +11.29%
2. Contor Group Arad (CGC) +5.69%
3. Titan Bucureşti (MPN) +5.42%
4. T.M.K. – ARTROM S.A. (ART) +4.71%
5. Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) +3.99%

TOP 5 scăderi în săptămâna 7-11 februarie
1. Mechel Târgovişte. (COS) -10.75%
2. Teraplast Bistriţa (TRP) -9.09%
3. Armătura (ARM) -5.69%
4. VES Sighişoara (VESY) -5.46%
5. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) -4.72%
Sursa Confident Invest

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cole Palmer își exprimă frustrarea pentru minutele puține primite la EURO 2024! „De ce nu eu?”

Vedeta lui Chelsea, Cole Palmer, a vorbit deschis despre experiența sa la EURO 2024, turneu în care a fost rezervă pentru majoritatea meciurilor Angliei,...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

Patru cluburi din Premier League, pregătite să o dea în judecată pe Manchester City!

Manchester United, Arsenal, Liverpool și Tottenham au anunțat că intenționează să ceară despăgubiri financiare dacă Manchester City va fi găsită vinovată în procesul legat...
Ultima oră
Pe aceeași temă