17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Mai puţine asigurări auto, mai multe de viaţă

Mai puţine asigurări auto, mai multe de viaţă

Şi primele brute subscrise, dar şi despăgubirile plătite de asigurători au sczut cu câte 10% în prima jumătate a anului faţă de perioada similară a lui 2011, reiese din datele CSA. Asigurătorii au plătit în primul semestru despăgubiri de 2,13 miliarde lei în baza contractelor de asigurări generale, reprezentând 67,3% din primele brute. “Societăţile de asigurare şi-au onorat obligaţiile de plată faţă de clienţi, chiar dacă veniturile lor din asigurări au continuat să se reducă din cauze independente de voinţa lor”, se arată într-un comunicat al CSA.

Casco: -21%

Astfel, evoluţia nefavorabilă a vânzărilor de autovehicule noi şi, în special, reducerea semnificativă a contractelor de leasing auto au afectat negativ primele brute subscrise din asigurările Casco, care au scăzut cu 20,83% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, la 996 milioane lei. Prima medie pe un contract de asigurare Casco a scăzut considerabil, de la 3.009 lei/contract în semestrul I din 2010 la 2.457 lei/contract în semestrul I din 2011, în perioada analizată fiind încheiate puţin peste 400.000 de asemenea contracte noi.

RCA: -17%

Şi primele subscrise din asigurările de răspundere civilă auto au scăzut cu 17,49% faţă de semestrul I din 2010, la 1,13 miliarde lei, ca efect al reducerilor mari de tarife operate de societăţile de profil pentru asigurările obligatorii RCA. În total, asigurările auto au generat în primele şase luni un volum de prime brute subscrise de 2,13 miliarde lei, cu 19,1% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea înregistrată de asigurările auto, care reprezintă peste 67% din totalul asigurărilor generale, a condus la scăderea întregii pieţe de asigurări generale, cu 10,08%, la 3,16 miliarde lei.
„Societăţile de asigurare au redus tarifele RCA astfel încât acestea să reprezinte o cheltuială şi mai mică în bugetele proprietarilor de vehicule, deja afectate de condiţiile economice dificile, în unicul scop de a menţine peste 85% gradul de cuprindere în asigurarea obligatorie a vehiculelor din România, aşa cum cere Uniunea Europeană. Dacă volumul total de prime subscrise din asigurările de răspundere civilă auto ar fi rămas cel puţin la acelaşi nivel ca în semestrul I din 2010, respectiv de 1,37 miliarde lei, scăderea întregii pieţe de asigurări generale ar fi fost de numai 3,27%, în loc de 10,08%.”, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.

Viaţă: +4%

În ceea ce priveşte segmentul de asigurări de viaţă, se înregistrează în continuare o creştere a primelor brute subscrise, ceea ce confirmă trendul ascendent pe care s-a înscris încă de anul trecut. Astfel, pentru primele şase luni ale anului societăţile de asigurare au raportat un volum de prime brute subscrise din asigurări de viaţă de 860 milioane lei, cu 3,81% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. S-au înregistrat creşteri ale primelor subscrise la toate clasele de asigurări de viaţă, iar în cazul asigurărilor tradiţionale (care reprezintă circa 60% din total) creşterea a fost de 3,35%.

În acelaşi timp, societăţile de asigurare au efectuat plăţi către asiguraţi şi beneficiarii contractelor de asigurări de viaţă în valoare de 339 milioane lei, cu 4,52% mai mult decât în semestrul I din 2010.

Cine mai creşte

“Este însă îmbucurător că asigurările de incendii şi alte calamităţi naturale, şi în special cele de locuinţe, precum şi asigurările de răspundere civilă generală sau cele de sănătate continuă creşterea pe care am remarcat-o şi în primul trimestru”, a mai spus Toncescu.

Per total piaţă de asigurări, cumulat pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă, primele brute subscrise de societăţi în primul semestru au fost de 4,02 miliarde lei, scăderea lor cu 7,43% faţă de aceeaşi perioadă din 2010 fiind cauzată de asigurările auto.

Această evoluţie a veniturilor din activitatea de asigurare nu a afectat capacitatea societăţilor de a plăti despăgubiri şi indemnizaţii de asigurare, volumul total al acestor plăţi fiind de 2,47 miliarde lei, reprezentând, la fel ca anul trecut în aceeaşi perioadă, mai mult de 60% din primele brute subscrise. Pe lângă aceste plăţi, societăţile de asigurare au constituit rezervele tehnice într-un volum suficient pentru onorarea obligaţiilor de plată aferente dosarelor de daună care nu au fost încă finalizate, precum şi a obligaţiilor care pot apărea în viitorul apropiat, mai arată CSA.

Pe piaţa românească sunt prezente aproape 50 de companii de asigurări, după nivelul primelor de anul trecut primii doi jucători fiind Astra şi Allianz-Ţiriac.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...
Ultima oră
Pe aceeași temă