4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Băncile ne pot bloca de astăzi conturile!

Băncile ne pot bloca de astăzi conturile!

Toţi cei care nu au completat formularul pentru actualizarea datelor personale vor fi obligaţi să o facă la prima vizită la ghişeu. În caz contrar, li se vor bloca conturile.

 

De astăzi, băncile pot trece la blocarea temporară a conturilor clien-ţilor, în cazul în care aceştia refuză să completeze formularele cu datele personale la prima întâlnire cu banca. „Nu vom bloca direct conturile şi probabil că nu o va face nimeni. Este, de altfel, un lucru care ar implica foarte multe efecte negative pentru client. Îi vom impune însă clientului să completeze respectivul formular cu prima ocazie cu care ajunge la bancă, iar în cazul în care refuză, abia atunci vom trece la blocarea temporară a conturilor”, spune reprezentantul unei bănci de top. Printre instituţiile de credit care au anunţat ca dată-limită 31 martie se numără şi majoritatea băncilor din top 10. Este vorba despre BCR, BRD, Banca Transilvania, Unicredit Ţiriac Bank, Bancpost şi ING. Pe de altă parte, Alpha Bank şi CEC Bank au decis să nu impună o dată-limită şi aşteaptă, în timp ce Raiffeisen Bank a fixat această dată pe 9 aprilie.

 

Nu refuzaţi formularul

Deşi posibilitatea ca băncile să blocheze automat conturile celor care nu au completat încă formularele pare exclusă, instituţiile de credit sunt hotărâte să ia această măsură în momentul în care clientul se prezintă la ghişeu şi refuză să completeze formularul. „Este simplu, este vorba despre o simplă foaie. Mai mult de 30 de secunde nu durează completarea ei. Pe măsură ce se vor prezenta la sediile noastre, îi vom ruga pe clienţi să completeze respectivul formular înainte de a efectua orice altă tranzacţie. Dacă refuză, avem dreptul legal de a le bloca conturile”, spun reprezentanţii BCR, liderul sistemului bancar. Mai mult, în cazul în care, de exemplu, nu aveţi buletinul la dumnea-voastră pentru a completa formularul, nu veţi putea  face operaţiuni.

 

Semnaţi doar o filă

Foarte important de ştiut este faptul că Banca Naţională a impus băncilor să solicite clienţilor doar completarea unui formular cu datele personale. Este vorba despre o singură filă A4. Orice alt document vă îndeamnă banca să semnaţi nu are nici o legătură cu obligativitatea impusă de regulamentul BNR. Cu toate acestea, după cum a mai arătat RL, un număr de cel puţin patru bănci le-au pus clienţilor în faţă şi alte documente, considerând, de exemplu, că ar fi momentul să actualizeze şi clauzele contractelor de credit, dacă tot a venit omul la bancă. Problema majoră este însă aceea că documentele aduse de bancă în faţa clientului au zeci de pagini şi conţin elemente esenţiale, cum ar fi dobânda sau comisioanele. Ori o persoană, chiar şi cu oareca-re educaţie financiară, nu poate parcurge cu atenţie toate clauzele în cele câteva minute pe care i le pune la dispoziţie angajatul băncii. 

 

Care este data-limită la care poate fi completat formularul?

Teoretic, în cazul majorităţii băncilor, a fost 31 martie. Practic, formularul va fi completat la primul contact cu banca.

Ce se întâmplă dacă formularul este refuzat?

Banca va trece automat la blo-carea conturilor clientului până când formularul este completat.

Câte pagini trebuie completate?

O singura pagină. Alte documente reprezintă doar încercarea băncii de a schimba contractele.

Care este scopul completării formularului cu date personale?

Potrivit regulamentului BNR, scopul acestor actualizări este prevenirea spălării banilor şi a finanţării actelor de terorism.

Cele mai citite

Record pe piața românească de artă: „Țărăncuță odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu, adjudecată pentru 365.000 de euro

Casa de Licitații Artmark a înregistrat un nou record pe piața românească de artă în cadrul celei mai recente licitații de iarnă. Opera „Țărăncuță...

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă? Trei variante propuse de profesioniști

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de Crăciun este, fără îndoială, piesa centrală...

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă