0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Aurul revine pe val

Aurul revine pe val

»   Vanzarile de aur, in special monede, se indreapta spre noi recorduri in Statele Unite. Nici nu e de mirare. Dobanzile amusineaza tarana, in timp ce actiunile stau inghesuite in corzi si incaseaza veste proasta dupa veste proasta, ca un pugilist transformat de adversar in sac de antrenament.

Investitorii vaneaza mai ales Vulturi Americani – monede de aur de o uncie, adica putin peste 31 de grame, foarte populare – iar statisticile monetariei SUA (US Mint) au consemnat vanzari de patru ori mai mari in ianuarie anul acesta (92.000 de monede de o uncie) fata de aceeasi luna din anul trecut.
Datele monetariei americane arata ca goana dupa firfireii de aur a inceput in vara trecuta, cand cotatiile metalului pretios incepusera deja sa scada. Din situatia lunara a vanzarilor US Mint pe 2008, reiese ca investitorii nu s-au speriat de preturile tot mai mici, dimpotriva, au vazut in ieftinirea cotatiilor un prilej bun pentru plasamente in monede. Din iulie 2008 uncia incepuse sa coboare sub 800 de dolari, iar moneda americana incepea sa castige teren in fata celei europene. Tot din iulie cererea de Vulturi Americani a inceput sa creasca zdravan: in semestrul doi, monetaria SUA a vandut de peste trei ori mai multe monede (peste 20 tone de aur) decat in semestrul unu.

Interesant este si cum s-a cumparat. Vulturii Americani sunt de patru feluri: de o uncie, de o jumatate, de un sfert si de o zecime de uncie, ultimul tip de moneda (3,1 grame – cam cat un lantisor) fiind, probabil, preferat mai ales de micii investitori.
La cotatiile de acum (reperul este fixingul londonez) un Vultur de o zecime costa 135.5 dolari, potrivit preturilor stabilite pentru 2009 de monetaria americana (despre alte tipuri de monede si sistemul de preturi al monetariei, intr-un articol viitor).
Statisticile US Mint arata ca pana prin vara anului trecut cei mai cautati erau Vulturii mari, de o uncie, al caror pret sare de 1.000 de dolari pe moneda. In toamna insa, micii investitori au inceput sa caute tot mai mult Vulturii mici de o zecime, din care monetaria a vandut peste 180 de mii de bucati in doar trei luni, aproape triplu fata de cat vanduse de la inceputul anului. Tot mai cautate incepusera sa fie si monedele de jumatate si un sfert de uncie.

In ianuarie cererea a scazut usor fata de ultimele luni din 2008, dar, cel putin in SUA, aurul este in continuare cautat.
Cotidianul financiar Financial Times remarca faptul ca cererea mare vine in special de la cei bogati, care, ingrijorati de starea sistemului financiar global, cauta mai degraba un adapost sigur pentru averile lor decat un castig pe termen scurt. Publicatia citeaza declaratia lui Jonathan Spall, seful diviziei de marfuri la Barclays Capital, care spune ca de la inceputul anului cererile noi pentru aur au crescut mai mult decat in tot anul 2008. Un alt specialist pe piata metalelor, citat de publicatie, John Reade de la UBS, estimeaza ca cererea de investitii in aur s-ar putea dubla in 2009 fata de 2007. Cresterea din ultimele luni pare sa fi fost intens stimulata si de marile fonduri de investitii orientate pe aur.

Anul trecut in martie, cotatiile metalului galben au atins maximul istoric din toate timpurile, 1.033 dolari pe uncie, dupa care cotatiile au inceput sa dea inapoi. Scaderea pretului s-a oprit in toamna, pe la mijlocul lunii octombrie, cand cotatiile au intrat in ceea ce tehnicienii numesc de regula miscare laterala sau consolidare. Asta inseamna ca preturile se misca in sus si in jos
intr-un fel de tunel orizontal, cu variatii de cateva procente ce atrag mai degraba speculatorii pe termen scurt. Miscarile laterale sunt interpretate ca indiciu ca trendul anterior – in cazul nostru de scadere, cu o durata de sapte luni – se apropie de final. E o perioada in care investitorii mizeaza pe o intoarcere,  acumuleaza si se pregatesc pentru urmatorul pariu. Desi nu a durat mult, cam patru saptamani, consolidarea de pret din toamna a fost, pentru investitorii experimentati probabil, un indiciu ca pretul aurului e gata pentru o noua crestere.

Nu a fost singurul indiciu: vestile proaste din economie, mai ales din Statele Unite, lipsa de incredere in actiuni, raportarile proaste ale sfarsitului de an 2008 au contribuit din plin la cresterea pretului. Dupa un minim atins in luna noiembrie la 709,5 dolari pe uncie, cotatiile au inceput, asadar, pregatirea pentru intoarcerea decisiva. Confirmarile trendului de crestere au inceput sa apara o data cu marcarea unor minime si maxime lunare tot mai mari. Luna februarie a asezat cotatiile hotarat peste nivelul de 900 de dolari pe uncie; in ultimele zile, cresterea a devenit parca si mai hotarata iar joi, inainte de pranz, la New York, pretul "intepa" deja pragul de la 950 de dolari, nivel la care cine marcheaza profitul are deja, de la inceputul anului, peste 9% castig.

Cum intr-un timp atat de scurt randamentul nu e rau deloc, e foarte posibil ca in apropierea acestui prag sa apara marcatorii de profit si, pe fondul vanzarilor, cotatile sa mai dea inapoi. Agentia Bloomberg de pilda, remarca intr-o depesa de joi ca unul dintre indicatorii folositi in analiza tehnica, asa-numitul RSI (Resative Strength Index) pe sapte zile, ajunsese in apropierea valorii de 70, care indica, de obicei, ca va urma curand o corectie de pret.
Vineri, la deschiderea tranzactiilor de la Londra, fixingul de deschidere era in apropierea celui din ziua precedenta, semn ca vanzatorii au iesit puternic la rampa, iar cumparatorii si-au mai consumat din putere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă