1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Sectorul bancar, motorul angajarilor

Sectorul bancar, motorul angajarilor

In luna aprilie a.c. a crescut cererea de munca in doar 15 din 35 de domenii de activitate monitorizate, cele mai mari cresteri procentuale inregistrandu-se in comert-retail, resurse umane si  constructii.

Un studiu realizat de BestJobs in luna aprilie comparativ cu martie 2007 arata ca in ultimele 30 de zile a crescut puterea de negociere a candidatilor. Circa 44 din utilizatorii acestui site declara ca muncesc in weekend in mod regulat. Valoarea BestJobs Index – indicatorul care masoara evolutiile de pe piata muncii – a fost de 169 in aprilie 2007, egala cu cea din luna precedenta. Piata muncii a fost relativ stabila, in conditiile unei activitati reduse in perioada sarbatorilor de Paste. Sectorul bancar continua sa fie motorul pietei muncii din Romania.
In prezent, peste 7.000 de firme publica anunturi de angajare.
Domeniile in care cererea de munca a inregistrat cele mai mari scaderi fata de luna precedenta sunt arhitectura/design, imobiliare si internet/new media. Cu toate acestea, cererea de munca s-a mentinut peste nivelul de referinta. In domeniul imobiliar este vorba de continuarea tendintei pe termen lung – explica manager BestJobs, Ana Barbuneanu. In 2003, imobiliarele erau pe locul trei ca pondere in numarul total de anunturi pe internet, dupa vanzari si IT. Insa, o data  cu majorarea preturilor, cererea in acest sector a inceput sa se restranga. Domeniul arhitectura/design este unul de nisa, detinand circa 2% din piata totala, iar internet/media – circa 3%, scaderea fiind conjuncturala.
In aprilie s-au inregistrat 2.600 de joburi pentru absolventi, ofertele crescand cu 100, respectiv 4% fata de martie, in timp ce posturile entry-level (experienta sub 3 ani) si middle-level (experienta peste 3 ani) au inregistrat o scadere  nesemnificativa a cererii. Elevii si studentii isi pot gasi un job in principal in domeniul IT – programatori web, secretariat – operator PC, in call-centere sau ca agenti de vanzari. La polul opus sunt disponibile posturi de top-manager, in special in afara Capitalei, in domeniile bancar, auto si IT.
Studiul arata ca ponderea Bucurestiului in totalul cererii de munca s-a redus cu patru procente fata de martie. Capitala a pierdut teren in fata regiunii de vest – de exemplu Timisoara, care a castigat un procent – si a strainatatii, unde oferta s-a dublat. Insa in continuare peste 60% din ofertele de angajare sunt in Capitala, iar Timisoara si Clujul acapareaza aproape 30% din cererea de forta de munca la nivel national.

Ana Barbuneanu, manager dezvoltare BestJobs

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă