0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Confecţiile recrutează şomeri

Confecţiile recrutează şomeri

Rezistenţa la stres, seriozitatea şi fineţea în lucru sunt principalele atribute pe care trebuie să le aibă un confecţioner care îşi desfăşoară activitatea cel puţin opt ore pe zi.

Peste 1.300 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel na­ţional, potrivit evidenţelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în domeniul confecţiilor.

Croitor-confecţioner îm­bră­căminte, după comandă şi confecţioner-asamblor articole textile sunt cele două ocupaţii ofertate pe piaţa muncii, cele mai multe fiind în judeţele Prahova (248), Dolj (189) şi Iaşi (160). Cum un loc de muncă într-o fabrică de confecţii se adresează persoanelor cu studii medii sau profesionale, cerinţele angajatorilor sunt elementare. „Căutăm angajaţi care să aibă cel puţin şase luni vechime în confecţii, absolvenţi ai învăţământului obligatoriu (opt sau zece clase, în funcţie de anul absolvirii – n.r.), o diplomă de calificare de croitor sau confecţioner şi disponibilitatea de a lucra şi peste program”, ne-a spus Ion Cojocaru, reprezentant al unei fabrici de confecţii din judeţul Constanţa. Programul de lucru într-o fabrică de confecţii este de mini­mum opt ore, dar în cele mai multe cazuri se lucrează peste program pentru îndeplinirea normei zilnice.

Salariul minim pe economie

Câştigul mediu net pe luna mai în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, conform Institutului Naţional de Statistică, era de 837 de lei. „Din ce ştiu de la cursanţii noştri care au absolvit, salariul de bază este cel minim pe economie, în jurul a 600 de lei, dar se lucrează în regim de zece ore şi uneori chiar şi sâmbetele”, precizează Gabriela Cremene, consilier la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) din Râmnicu Vâlcea. Pe de altă parte, Ionela Damaschin, lucrător în confecţii de aproape 15 ani, consideră că, deşi salariul nu este unul satisfăcător, avantajul cunoaşterii unei meserii precum croitoria îţi poate aduce alte mici beneficii financiare. „Sunt mulţumită că am o meserie la bază şi pot să mai cro­iesc şi acasă pentru cunoştinţe, încât venitul meu lunar nu se limitează doar la salariu”, ne mărturiseşte Ionela Damaschin, care câştigă lunar şi până la 1.200 de lei.

Calificarea în domeniu este necesară, iar ea poate fi obţinută atât la privat, cât şi la stat prin agenţiile teritoriale de ocupare a forţei de muncă. „Pentru înscrierea la un curs, cei interesaţi trebuie să prezinte o copie de pe cartea de identitate, după certificatul de naştere şi diploma de studii”, ne-au explicat cursanţii de la Ram-Info Serv. Pentru a putea urma cursul gratuit, reprezentanta CRFPA adaugă că trebuie adusă şi o adeverinţă care dovedeşte calitatea de şomer. Cursul este de nivel II, este urmat pe o perioadă de cinci luni, iar practica se face în ateliere special amenajate. „Taxa cursului de croitor îm­brăcăminte după comandă este de 750 de lei”, adaugă repre­zentanţii Ram-Info Serv.

„Cu ochii în vârful acului”

Un lucrător în confecţii trebuie să dovedească multiple abilităţi, pe care trebuie să le stăpânească bine pentru a fi evitate posibile accidente. „Un croitor – confecţioner trebuie să ştie cum se construiesc tiparele şi şabloanele pentru produse de îmbrăcăminte, cum se pregătesc materialele pentru confecţionare, cum să utilizeze cusăturile mecanice şi termochimice, cum să confecţioneze produsele de îmbrăcăminte”, exemplifică profesorii de la cursurile de calificare câteva dintre îndatoririle cerute de către angajatori. Pentru îndeplinirea tuturor acestor sarcini, Gabriela Cremene crede că un croitor-confecţioner trebuie să dovedească multă fineţe în activitatea sa şi să fie pregătit pentru un consum fizic mare, pentru simplul motiv că „este legat de scaun şi cu ochii în vârful acului”. Mai mult, Ionela Damaschin le recomandă viitorilor lucrători în domeniu să aibă rezistenţă la stres, să fie responsabili în înde­plinirea normei de lucru şi să fie deschişi la munca în echipă. 

 

Îndatoriri

Construirea tiparelor şi a şabloanelor pentru produse de îmbrăcăminte;

Executarea tiparelor de bază pentru produse de îmbrăcăminte;

Transformarea tiparelor de bază în model;

Adaptarea tiparelor de bază la particularităţile de conformaţie;

Executarea şabloanelor pentru produse de îmbrăcăminte;

Pregătirea materialelor pentru confecţionare;

Călcarea, controlarea, şablonarea şi croirea materialelor textile;

Utilizarea cusăturilor mecanice şi termochimice;

Descrierea cusăturilor manuale, mecanice şi termochimice;

Executarea cusăturilor manuale;

Deservirea maşinilor pentru cusături elastice;

Deservirea maşinilor de cusut tivuri, semiautomate şi automate pentru coaserea butonierelor şi a nasturilor;

Prelucrarea reperelor produselor de îmbrăcăminte;

Efectuarea probelor pentru produsele de îmbrăcăminte;

Asamblarea de repere ale produselor de îmbrăcăminte;

Finisarea produselor de îmbrăcăminte.

Sursa: Ram-Info Serv

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă