18.9 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialO activistă din Turcia, arestată în România, anunță că se va sinucide...

O activistă din Turcia, arestată în România, anunță că se va sinucide dacă va fi extrădată în Ankara. Ce greșeală majoră au făcut autoritățile române

Oral Nalan, o activistă turcă în vârstă de 38 de ani, care călătorea dinspre Ungaria spre Bulgaria, a fost arestată la Vama Nădlac, în urma unui control de rutină. La verificarea actelor, s-a constatat că pe numele femeii exista un mandat de arestare emis de Interpol, pentru o condamnare la 30 de ani de închisoare, sub acuzația de terorism, pronunțată în țara sa natală, Turcia, potrivit pressone.ro. Femeia a amenințat că se va sinucide dacă va fi extrădată.

Femeia avea asupra ei un document de călătorie emis de regatul Belgiei în baza Convenției din 1951 privind statutul refugiaților, act de care autoritățile române nu au ținut cont, potrivit sursei citate. În 2012, femeia a reușit să fugă din Turcia, obținând statutul de refugiat politic în Belgia, unde s-a și stabilit și și-a crescut fetița. 

În urma controlului, Oral Nalan a fost reținută, iar un procuror din Timișoara âa înaintat dosarul unui judecător, cerând arestarea preventivă, în vederea extrădării în Turcia.

 

„La nivelul Poliției de Frontieră s-a produs o confuzie, considerându-se că acel document de călătorie pe care doamna Oral Nalan îl avea asupra sa ar fi un pașaport. Oral Nalan este o activistă pentru drepturile omului, s-a luat legătura cu ofițerul ei de legătură din Belgia și acesta a confirmat. Din câte mi s-a comunicat, inclusiv Ambasada Belgiei în România a adresat o notă verbală, conform uzanțelor diplomatice, către MAE", a declarat avocatul Alin Speriusi-Vlad.

În semn de protest, Oral Nalan a făcut greva foamei în primele zile. Între timp, autoritățile române au declanșat procedura de extrădare în Turcia. Procedural, Ministerul Justiției de la București va solicita Ministerului Justiției de la Ankara actele de condamnare în baza cărora a fost emis mandatul internațional de arestare.

Întregul material poate fi citit AICI.

Cele mai citite

Prongnoza meteo pe regiuni. Cum va fi vremea în intervalul 29 aprilie – 12 mai

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pe regiuni, valabilă în intervalul 29 aprilie - 12 mai 2024. Astfel,...

Ce a discutat Iohannis cu premierul canadian Justin Trudeau

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, luni, cu premierul canadian Justin Trudeau, despre relaţia bilaterală şi acţiunea comună, în calitate de aliaţi NATO, a celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă