10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportVIDEO. Legea salarizării a fost adoptată, după doar 15 minute. Liviu Dragnea:...

VIDEO. Legea salarizării a fost adoptată, după doar 15 minute. Liviu Dragnea: Decalajul dintre salarii a fost redus la o dimensiune rațională

Legea salarizării unitare va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, informează Agerpres. Comisia de muncă a Camerei a dat, marți, un raport favorabil cu amendamente proiectului de lege. În favoarea raportului au votat 15 deputați, patru s-au abținut și doi au votat împotrivă.

UPDATE 12.00: Legea salarizării unitare a fost adoptată, miercuri, în Camera Deputaților.

Şedinţa de plen a Camerei Depuţatilor în care s-a discutat Legea salarizării personalului bugetar a debutat cu declaraţii poliţice susţinute de toate partidele din parlament, care au durat în jur de 50 de minute. Apoi, preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor Adrian Solomon a propus un timp de dezbatere de 15 minute. Propunerea a fost votată favorabil de deputaţii prezenţi.

Liberalii au solicitat prezența premierului în Parlament

PNL a solicitat prezența la dezbatere a premierului Grindeanu și a ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan. Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a anunțat că cei doi demitari se află în vizită oficială în Franţa.

„Astăzi nu e nici premierul, nici ministrul Finanţelor, la o dezbatere atât de importantă. E necesar să ne fie prezentat punctul de vedere al Guvernului, iar ministrul Muncii trebuie să răspundă la 2 întrebări: dacă legea e sustenabilă şi care sunt motivele pentru care aplicarea a fost amânată faţă de programul de guvernare”, a spus deputatul PNL Victor Paul Dobre.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a spus, de la tribuna Camerei, că premierul şi ministrul de Finanţe sunt „în vizită oficială în Franţa”. Dobre a revenit la tribună şi a anunţat că premierul de află, de fapt, în ţară, unde participă la un forum.

„Premierul e în ţară, participă la un forum. Cred că şi ministrul de Finanţe e prin împrejurimi. Această fugă de a fi prezenţi în Parlament, la această dezbatere, a premierului şi ministrului de Finanţe e o confirmare a rezervelor pe care le avem privind sustenabilitatea acestei legi”, a spus Dobre.

UPDATE 10.45: "Proiectul, care azi va fi votat în Parlament, are susținerea Guvernului, iar susținerea Guvernului se referă și la partea financiară. Anvelopa respectivă este sustenabilă, așa că le vom susține", a declarat Sorin Grindeanu, premierul României.

UPDATE 10.30: "Sper ca Parlamentul să adopte, astăzi, o lege atât de importantă. Este un pas important către salariul mediu european și aderarea la modena euro. Nu putem fi o țară atractivă dacă nu plătim munca așa cum trebuie. Legea salarizării unitare este o lege a demnității românilor. Astfel, intrăm în zona atractivă a forței de muncă la nivel european. 

Decalajul dintre salarii a fost redus la o dimensiune rațională. Legea are câteva principii simplu: la muncă egală, salarii egale, cei cu studii superioare au salarii mai mari ca cei cu studii medii, cei din conducere vor avea salarii mai mari decât cei din subordinea lor. 

S-a afirmat greșit că vor scădea salariile în mai multe domenii. În realitate, potrivit art. 12, cu excepția demnităților publice, toate salariile vor crește, eșalonat, până la atingerea nivelului prevăzut pentru 2022. Este o lege responsabilă prin care facem un pas spre civilizație", a declarat Liviu Drganea. 


Printre amendamentele votate marți în comisie s-a numărat și cel privind un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% pentru personalul de predare din învățământ, urmând ca acesta să fie acordat de la 1 decembrie 2018. Proiectul urmează să intre, miercuri, și la votul final, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

Lia Olguța Vasilescu a declarat, la Antena 3, că de la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor beneficia de o majorare salarială de 25%. 

„De la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor avea o creștere de 25%, de la 1 martie încă 25% pentru profesori. Medicii și asistenții au creșteri de peste 100% de la 1 martie, e variantă cu care noi vom intra în comisie. Au fost multe amendamente p care noi le-am acceptat de la Senat și Camera Deputaților”, a spus Ministrul Muncii, marți, la Antena 3.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că ar fi trebuit să se intre cu majorările salariale de 1 ianuarie 2018, însă au fost foarte multe amendamente acceptate la Senat şi Camera Deputaţilor, şi de aceea s-a luat decizia acestei amânări cu două luni.

"Toate acestea calculate pe impact faţă de varianta iniţială a legii ne-au dus la situaţia în care să se mai amâne până la 1 martie creşteri la Educaţie şi la Sănătate, dar şi Sănătatea şi Educaţia vor intra cu creşteri de 25% chiar de la 1 ianuarie ca toţi ceilalţi bugetari. Aceasta este varianta cu care vom intra în comisie, domnul Viorel Ştefan nu a asistat la toată discuţia, noi am rămas cu secretarii de stat şi am calculat în continuare impactul pe buget", a mai spus Olguţa Vasilescu.

Și premierul Sorin Grindeanu a declarat, marți, că susține această formă a Legii salarizării.

"Forma prezentată de Lia Olguța Vasilescu și Viorel Ștefan este forma pe care noi ne-o asumăm. Toate modificările și amendamentele sunt susținute de Guvern. Este necesar să avem această lege", a declarat șeful Executivului. 

Sindicaliștii anunță că ar putea organiza proteste, nemulțumiți de modificările anunțate, marți, de Lia Olguța Vasilescu. Sindicaliştii din Educaţie spun că, prin decalarea majorărilor salariale din cele două domenii, se încalcă flagrant programul de guvernare asumat de coaliţia guvernamentală.

"În momentul de faţă, discutăm despre încălcarea programului de guvernare şi încălcarea este foarte gravă atâta vreme cât Parlamentul României prin hotărâre şi-a aprobat programul în cauză. Dacă să ne raportăm strict la programul în cauză, noi ar fi trebuit să beneficiem de o creştere salarială de 20% de la 1 iulie 2017 şi de încă o creştere salarială de la 1 ianuarie 2018, cu 30%. Pe legea cadru privind salarizarea, cele două etape au fost reduse la una singură, respectiv o creştere salarială de 50% de la 1 ianuarie 2018.

Deci e o primă încălcare a programului de guvernare, iar acum discutăm de o încălcare şi mai gravă pentru că descoperindu-se aşa în urma unor analize că nu ar fi bani suficienţi şi că s-au aprobat nişte amendamente care cresc impactul bugetar al legii salarizării, de fapt Educaţia va beneficia de la 1 ianuarie 2018 de o creştere salarială de 25% şi de la 1 martie 2018 încă 20%. Ce să mai creadă salariatul din Educaţie vizavi de modul în care politicienii îşi respectă angajamentele", a declarat, pentru Mediafax, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret".

La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate spun că nu au fost consultaţi de către ministrul Muncii cu referire la aceste decalări.

"Nu am ştiut că o să se întâmple lucrul acesta, nu am ştiut că banii sunt aşa cum apar în discuţiile de la tv şi nu ştiu până la ora 14.00, când ar trebui să fie în sală cei de la CNSLR Frăţia, dar şi cei de la Sanitas…Atunci se pare că la ora 14.00, doamna ministru, care a vorbit înainte la televizor şi pe urmă cu noi ca de obicei, să ne dea nişte explicaţii. Spune că s-au acceptat nişte amendamente până la zona de 1 martie, că altfel nu au bani. Noi nu am ştiut treaba asta. Suntem în stand by, unii ameninţă deja cu protestele inclusiv colegii mei din învăţământ. Să vedem ce va fi", a declarat, pentru Mediafax, Leonard Bărăscu, preşedinte Sanitas.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă