16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportDeputații au decis: 21 martie marchează Ziua Olteniei. Inițiatorii susțin că regiunea...

Deputații au decis: 21 martie marchează Ziua Olteniei. Inițiatorii susțin că regiunea este locul de plecare al primei revoluţii moderne

Ziua Olteniei va fi sărbătorită, anual, la 21 martie, au decis, marți, deputații, care au adoptat proiectul de lege cu 213 voturi „pentru”, 30 „împotrivă” și 25 de abțineri. Potrivit inițiatorilor, regiunea este locul de plecare al primei revoluţii moderne, potrivit Mediafax.

„Se instituie ziua de 21 martie – Ziua Olteniei (…) Sărbătorirea anuală a Zilei Olteniei va fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi sin străinătate, prin organizarea unor programe şo manifestări cu caracter cultual-artistic şi ştiinţific", potrivit proiectului de lege.

Astfel, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor specifice în limita fondurilor disponible. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se arată în proiectul de lege.

Iniţiatorii susţin că Oltenia reprezintă locul de plecare al primei revoluţii moderne – Revoluţia lui Tudor Vladimirescu -, astfel că se cuvine să fie marcat momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti .

„1821 reprezintă un moment important de cotitură în istoria României. Oltenia reprezintă locul de plecare al primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu. (…) Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti ţinând în mână o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului. Aşadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei", susţin iniţiatorii, în expunerea de motive a actului normativ.

Proiectul de lege a fost susţinut 27 de deputaţi şi senatori de la mai multe partide politice – PSD, PNL, UNPR şi UDMR, dar şi de parlamentari care fac parte din grupul minorităţilor naţionale sau care sunt independenţi. Camera Deputaţilor este for decizional.

Cele mai citite

Ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, a sabotat România

În această perioadă se desfășoară la Meknes cea de a XVI-a ediție a Salonului Internațional al Agriculturii din Maroc, (SIAM) 2024, cel mai...

Ce a discutat Iohannis cu premierul canadian Justin Trudeau

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, luni, cu premierul canadian Justin Trudeau, despre relaţia bilaterală şi acţiunea comună, în calitate de aliaţi NATO, a celor...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...
Ultima oră
Pe aceeași temă