13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAtletismVIDEO. A fost descoperită o bază secretă a naziştilor în Arctica

VIDEO. A fost descoperită o bază secretă a naziştilor în Arctica

Cercetători ruşi au descoperit o bază secretă a nazişilor construită în 1942 cu scopul de a fi folosită drept staţie meteorologică. În 1944 a fost abandonată, după ce soldaţii germani care lucrau aici au fost răpuşi de o emidemie, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Este o descoperire istorică. Baza secretă a fost instalată de nazişti pe insula Alexandra, în arhipelagul Franz Josef, la aproximativ 1000 de kilometri de Polul Nord. Această bază, numită „Schatzgräber”, care înseamnă „căutătorul de comori”, ar fi fost construită de membrii celui de-al Treilea Reich în 1942 – cam la un an după ce armata germană a invadat URSS-ul – din ordinul direct al lui Adolf Hitler. Se pare că locul a fost abandonat după ce soldaţii aflaţi în baza respectivă au consumat carne de urs polar crudă, infectată cu viermi. Fiind grav bolnavi, soldaţii au fost transportaţi de urgenţă la bordul unui submarin german. Jumătate dintre ei au murit pe drum.

Locul în care se afla această construcţie era precizat în unele documente de arhivă, dar nimeni nu a reuşit să-l descopere până acum. Unii istorici chiar spuneau că ar fi fost un mit.

La peste 70 de ani după ce a fost părăsită, această bază a fost găsită de cercetători ruşi. Aceaştia au făcut mai multe săpături şi au ajuns la ruinele buncărului, unde au găsit cutii cu mirodenii, gloanţe ruginite, diverse manuscrise şi tot felul de relicve din vremea celui De-Al Doilea Război Mondial. Unele dintre obiecte sunt într-o stare deosebit de bună, pentru că au fost conservate de ger.

Această bază a fost folosită în principal drept staţie meteorologică, iar cu informaţiile obţinute erau ghidate trupele germane pe teritoriul URSS. Soldaţii care lucrau aici au trimis, în doi ani, peste o mie de buletine meteo. În cele din urmă, toate aceste eforturi au fost zadarnice, pentru că armata germană, surprinsă de greaua iarnă rusească, a fost învinsă în mai 1945.

Frontul de est este considerat cel mai sângeros din istorie cu aproximativ 30 de milioane de morţi. Această înfrângere a îngenunchiat al Treilea Reich şi a marcat începutul victoriei aliaţilor asupra Germaniei naziste.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă