Custodele Coroanei repetă destinul Regelui Unirii: Cinci asemănări interesante între Regele Ferdinand I și Principesa Margareta

de Claudiu Padurean , 10 mai 2017 - stire actualizata la ora 13:25, 10 mai 2017

În urmă cu 100 de ani, Regele Ferdinand I rămăsese singura speranță a unei Românii aflate la ceas de cumpănă. Intrată în Primul Război Mondial cu entuziasm, România suferise o serie de înfrângeri dureroase. La începutul anului 1917, Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Turcia ocupau Oltenia, Muntenia, capitala București și Dobrogea.

La est, Basarabia se afla încă sub ocupație rusească, dar Imperiul Rus, care trebuia, conform înțelegerii din 1916, să furnizeze soldați și armament României pentru a rezista în fața ofensivei Puterilor Centrale, se prăbușise. Locul Imperiului Țarilor fusese luat de o republică fragilă, care a eșuat în tentativa de a crea în Rusia o democrație de tip occidental și care a lăsat locul uneia dintre cele mai sinistre dictaturi din istoria umanității, cea bolșevică. Și totuși, la doar un an după aceea, Regele Ferdinand I și Regina Maria deveneau suveranii României Mari, care regăsea între hotarele sale Basarabia, Bucovina, Maramureșul, Transilvania, Crișana și Banatul.

La 100 de ani după aceste momente, strănepoata Regilor Unirii, ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, a devenit din nou un simbol al speranței și al unității printre cei care cred că România trebuie să fie monarhie.

Paralele tulburătoare

Între destinul Regelui Ferdinand I și al Principesei Moștenitoare Margareta există mai multe asemănări decât ar părea la prima vedere, iar strănepoata repetă, la o altă scară, destinul străbunicului ei.

În primul rând, prin forța destinului, cei doi membri ai Familiei Regale s-au născut în străinătate. Ferdinand I a venit pe lume în 14 august 1865, la Sigmaringen, în Germania de azi. Principesa Moștenitoare Margareta a României s-a născut în 26 martie 1949, la Lausanne, în Elveția.

În al doilea rând, nici unul dintre ei nu părea destinat să devină Principe Moștenitor. Ferdinand I era cel de-al doilea fiu al Principelui Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele mai mare al Regelui Carol I al României. În mod normal, Coroana României ar fi trebuit să fie moștenită de un descendent masculin al lui Carol I. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece primul Rege al României nu a fost binecuvântat cu fii. Singura sa fiică, Principesa Maria a României, a trăit doar patru ani. În acest context, succesorul său la Coroană ar fi trebuit să fie chiar fratele său, Leopold. Însă, prin Pactul de Familie încheiat la 21 noiembrie 1880, Principele Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen a renunțat la succesiunea la Coroana României. Leopold a fost ales Rege al Spaniei, dar nu a apucat niciodată să domnească, din cauza opoziției Franței.

Prin acest Pact de Familie, fiii Principelui Leopold, și anume Wilhelm, Ferdinand și Carol, deveneau moștenitorii prezumtivi ai lui Carol I și intrau direct în linia de succesiune la Coroana României.

În 1886, Principele Wilhelm a renunțat la linia românească, pentru a deveni succesorul tatălui său, în timp ce Ferdinand devenea astfel urmașul direct al unchiului său, Regele Carol I al României.

Într-o situație asemănătoare s-a regăsit și Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României. Regele Mihai I al României a fost binecuvântat cu cinci fiice, dar nu a avut niciun fiu. În momentul în care a fost silit să plece în exil, în 1948, România era guvernată de Constituția din 1923, repusă în vigoare de Regele Mihai I după actul de la 23 august 1944. Această Constituție cuprindea principiul legii salice, care stabilea faptul că moștenitorul Regelui trebuie să fie de sex masculin.

Însă această regulă s-a schimbat implicit din octombrie 1993, când România a aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar această aderare a adus două lucruri importante. Primul este interzicerea oricărei discriminări pe bază de sex, religie, apartenență politică etc. Cel de-al doilea este faptul că, atunci când există un conflict între reglementările interne și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, sunt aplicabile prevederile Convenției Europene, deci, reglementările internaționale cu privire la drepturile omului se aplică cu prioritate față de prevederile legislației interne.

Așadar, din octombrie 1993, principiul salic nu mai este aplicabil nici în cazul succesiunii la Coroana României. Ca o paranteză, și Casa Regală a Marii Britanii a fost nevoită să își modifice statutele ca efect al aderării Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a fost nevoită să renunțe la prevederile adoptate în perioada Reformei, prin care membrii Familiei Regale care se căsătoreau cu catolici sau deveneau catolici erau excluși din linia de succesiune.

Ca urmare a acestor schimbări, în 1997, Majestatea Sa Regele Mihai I și-a desemnat pentru prima oară un succesor, iar Margareta a României a devenit Principesă Moștenitoare. Momentul desemnării sale a fost ales în mod simbolic la exact 50 de ani de la așa-zisa abdicare a Regelui Mihai I, un act nul deoarece a fost lezat de violența psihică la care a fost supus Regele României, amenințat de comuniști cu executarea a 1.000 de tineri, în cazul refuzului semnării documentului „abdicării“.

De asemenea, la 30 decembrie 2007, chiar în anul aderării României la Uniunea Europeană, Regele Mihai I a promulgat noile Norme Fundamentale ale Familiei Regale a României, care, în articolul 2, paragraful 4, prevăd: „Actualul Moștenitor la Șefia Casei Regale a României este Alteța Sa Regală Margareta, Principesa Moștenitoare a României (jure sanguinis), care va fi de acum înainte și va rămâne după decesul meu Custode al Coroanei României (ad personam)“.

Ca urmare a bolii grave de care suferă Majestatea Sa Regele Mihai I, din martie 2016, el a renunțat la toate angajamentele sale publice, care au fost preluate de Principesa Moștenitoare Margareta a României. Tot de anul trecut, titlul de Custode al României prevalează față de cel de Principesă Moștenitoare.

O altă paralelă între destinele Regelui Ferdinand I și Principesei Moștenitoare Margareta a României este faptul că au avut parte de o ucenicie îndelungată. Ferdinand I a devenit Principe Moștenitor în 1886 și vreme de 30 de ani a deținut această calitate, până în 1916, când i-a succedat Regelui Carol I.

Principesa Moștenitoare Margareta a României împlinește în acest an 20 de ani de când are această calitate, prin voința Majestății Sale Regele Mihai I. Atât Ferdinand I, cât și Margareta a României au dovedit o loialitate de neclintit față de Regele care le-a servit drept model: Carol I, respectiv Mihai I.

În al treilea rând, atât Ferdinand I, cât și Margareta a României au fost nevoiți să își asume o muncă grea în procesul de reconstrucție a României. În perioada Regelui Ferdinand I, țara trebuia reconstruită după devastările provocate de Primul Război Mondial, iar Margareta a României a luat parte la refacerea țării după dezastrul comunist.

În al patrulea rând, cei doi membri ai Familiei Regale au contribuit din plin la dobândirea unui nou statut internațional pentru România. Ferdinand I a condus eforturile României de a-și asuma un rol de lider în Societatea Națiunilor, constituită după Primul Război Mondial pentru a păstra pacea pe continent, apoi în Mica Antantă, cea mai stabilă alianță regională constituită de România, Iugoslavia și Cehoslovacia.

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, alături de Majestatea Sa Regele Mihai I, de regretata Regină Ana și de Principele Radu al României au contribuit decisiv la eforturile diplomatice ale României de a adera la NATO și la Uniunea Europeană.

În fine, o cincea asemănare izbitoare este legată de activitățile caritabile. Regele Ferdinand I, Regina Maria și ceilalți membri ai Familiei Regale a României s-au implicat în ajutorarea celor săraci într-o manieră fără precedent. În special orfanii de război s-au bucurat de atenția membrilor Familiei Regale.

Din 1990, Margareta a României s-a implicat în alinarea suferințelor celor care au pătimit din cauza comunismului. Din nou, copiii, în special cei bolnavi, s-au bucurat de atenția Alteței Sale Regale. Este semnificativ faptul că Principesa Moștenitoare Margareta și-a cunoscut viitorul soț, Principele Radu al României, într-un centru pentru terapie prin artă dedicat copiilor.

Umbrela juridică sub care au loc acțiunile caritabile ale Principesei Moștenitoare este Fundația Principesa Margareta a României, care a atras fonduri private în valoare de peste 12 milioane de euro, care au fost folosite pentru a-i ajuta pe cei în nevoie.

Comentarii

 • Negru Vasilica

  15 aprilie 2017 15:22

  Un film original si bani online pentru tine! Avem un vis Hollywood! Te-ai saturat de sefi? Oferta sigura si serioasa Proiect B! Lucrezi fara stres! Bani online pe drumul spre Hollywood! Aici ai o sansa uriasa! Cea mai buna echipa pentru Hollywood! Oferta exclusiva pentru invingatori! Castigi acasa la tine! Cere acum detalii mai multe la adresa de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • H2O

  14 aprilie 2017 8:12

  Ma intreb si nu gasesc raspuns cum este posibil ca un cotidian serios sa permita publicarea in paginile sale a unor postari ca cele referitoare la acest articol.Din acestea se vede clar nu numai lipsa totala de cultura dar si lipsa totala de bun simt toate datorate celor 50 de ani de mizerie comunista care au adus Tara in situatia de astazi.

  raspunde comentariului
 • Mihaela Contescu

  04 aprilie 2017 22:10

  Garantez ca obraznicia NU TINE LOCUL ISTORIEI pe care FAMILIA REGALĂ A ROMÂNIEI IMPERIALE A CONSTRUIT-O IN ROMANIA.Numai securistii rauvoitori sau care vor avantaje materiale pot gandi negativ despre familia regala a Romaniei.

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  02 aprilie 2017 16:30

  Franjo Glavina02 aprilie 2017 1603Retardatule, ti-am mai spus ca tu poti NEGA istoria reala a Romaniei, dar nu poti ANULA faptele istorice. Da, revolutia lui Lenin a salavat Romania de la desfiintare, caci daca nu incepea revolutia si Lenin nu scotea Rusia din Antanta nemtii OCUPAU si ceea ce inca nu ocupasera din Romania. Tocmai pt ca in Rusia a inceput revolutia bolsevica, iar Romania a ramas practic fara asa-zisii aliati, pt ca Franta si Anglia nu au ajutat efectiv Romania, criminalul IIC Bratianu a incheiat mai intii ARMISTITIUL si apoi Romania a incetat lupta, ceea ce a insemnat ca nemtii au oprit INAINTAREA spre Iasi.

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD PARTID FILORUS PSD EGAL PCR

   02 aprilie 2017 16:55

   Pleaca MAH BESTIE COMUNUSTA IN RUSIA DU-TE IN MORTII MA-TII LA MOSCOVA! LA STEFAN GHEORGHIU ATI INVATAT CUM SA PREZENTATI UNIVERSUL CA FIIND CONCEPUT DE COMUNISTII RUSI. HAI SIKTIR BESTIE FILORUSA, DU-TE IN MORTII MA-TII CU LENIN AL TAU! AM SA TE INJUR PANA AI SA FACI AVC SAU IMA.ZI DE ZI DE ZI.

   raspunde comentariului
   • KIKI_teFutenGat

    02 aprilie 2017 17:17

    raspunde comentariului
    • Franjo Glavina

     02 aprilie 2017 17:24

     BAH PSDeilor SUNTETI OLIGOFRENI! DE CATE ORI CINEVA INJURA PCRul INNEBUNITI! ASTA ARATA CLAR CA ATI PRELUAT ACEST PARTID CU IDEOLOGIA LUI. MEMBRII PSD SUNT SCURSURILE SOCIETATII! HAI SIKTIR VOMA DE BALEGA ROSIE, CRETIN CU GUSA!

     raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  02 aprilie 2017 16:22

  ILIE COLCEAG02 aprilie 2017 1440Asa tare te deranjeaza ADEVARUL, nagiobule?Eu te-am invitat politicos sa te DOCUMENTEZI, insa tu nu esti capabil sa deosebesti o musca de un tintar si te dai mare...istoric!!!pî.sî. De ce te **** grija de urmasii altora? Mai bine ai grija de urmasii tai, caci vei aduce pelume niste NEGHIOBI, ca tine!

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD PARTID FILORUS PSD EGAL PCR

   02 aprilie 2017 16:57

   Pleaca MAH BESTIE COMUNISTA IN RUSIA DU-TE IN MORTII MA-TII LA MOSCOVA! LA STEFAN GHEORGHIU ATI INVATAT CUM SA PREZENTATI UNIVERSUL CA FIIND CONCEPUT DE COMUNISTII RUSI. HAI SIKTIR BESTIE FILORUSA, DU-TE IN MORTII MA-TII CU LENIN AL TAU! AM SA TE INJUR PANA AI SA FACI AVC SAU IMA.ZI DE ZI DE ZI.

   raspunde comentariului
  • ILIE COLCEAG

   02 aprilie 2017 16:48

   La 332 ce scrie ?

   raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  02 aprilie 2017 15:20

  Esentiala este deobeborea aia ceruta de Constitutiile moarnhice "parte barbateasca" .. Hai pa!

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  02 aprilie 2017 14:55

  IERI 01 APRILIE 2017 , DE DIMINEATZA , IN BUCURESTI , EU AM CUMPARAT UN PESTE MACROU AFUMAT SI SARAT , GATA AMBALAT SI O CUTIE DE 70 DE GRAME DE SALATA DE ICRE DE HERIND . REVENIND ACASA , EU AM MANCAT PAINE FARA SARE , SALATA DE ICRE DE HERING , LA CARE AM MAI ADAUGAT UN PIC DE SARE DE LAMAIE LA SALATA DE ICRE DE HERING , CA ACEASTA SA AIBE UN GUST MAI ACRISOR . SI IMPREUNA CU PESTELE MACROU AFUMAT SI SARAT , ESTE PERFECT LA GUST ! DAR SALATA DE ICRE DE PESTE DE HERING TREBUIE DE CONSUMAT IN CANTITATI MICI , PE PAINEA FARA SARE SI DE ASEMENEA , DEASUPRA PE FELIA DE PAINE CU ICRE DE HERING , CU GUST ACRISOR , EU AM PUS CATE O BUCATA MICA DIN PESTELE MACROU AFUMAT SI SARAT . LA O CUTIE DE SALATA DE ICRE DE HERING DE 70 DE GRAME , EU AM MANCAT DOAR JUMATATE DIN PESTE MACROU , AFUMAT SI SARAT , MAI MULT PESTE EU NU AM FOST IN STARE DE A MANCA , DEOARECE , ESTE INDEAJUNS 70 DE GRAME DE ICRE DE HERING SI IMPREUNA CU PESTE MACROU , AFUMAT SI SARAT . DUPA ACEST MENIU , A FOST PERFECT SI UN SUC CU GUST ACRISOR . DUPA CE AM MANCAT , M-AM DUS DIN NOU LA MAGAZIN , DE UNDE EU AM CUMPARAT , INCA 70 DE GRAME DE SALATA DE ICRE DE HERING , IAR SPRE SEARA , EU AM MANCAT SI CEALALTA JUMATATE DE PESTE MACROU AFUMAT SI SARAT , IMPREUNA CU SALATADE ICRE DE HERING SI CU SARE DE LAMAIE LA CARE EU AM ADAUGAT , IN SALATA DE ICRE DE HERING SI CU PAINE FARA SARE . MERGAND IERI PE DRUM , SA CUMPAR A DOUA OARA ICRE DE HERING , MA GANDEAM EU , OARE CUM SE PREPARA PESTELE MACROU , AFUMAT SI SARAT ?SI PROBABIL , TOT EU AM AVUT UN RASPUNS PERSONAL IN MINTEA MEA SI ANUME PROBABIL , CA MACROUL CRUD , PROASPAT , MAI INTAI SE TINE IN APA CU SARE , SI DUPA ACEEA PESTELE MACROU GATA SARAT , SE PUNE LA FUM . MAI SPRE SEARA IERI 01 APRILIE 2017 , CAM DUPA ORELE 1700 , EU AM OBSERVAT , CA SE DEFECTASE BROASCA METALICA DE LA O USA DE LA LOCUINTA MEA , IAR ASA A FOST FOARTE MULT DE TREABA , PANA AM REPARAT BROASCA METALICA DE LA USA DE LA LOCUINTA MEA , DEOARECE , A TREBUIT SA CONFECTIONEZ UN NOU ARC DIN SARMA DIN OTEL , SI DUPA CE AM MONTAT BROASCA METALICA IN USA , ERA ARCUL DIN OTEL PREA SLAB , DUPA ACEEA A TREBUIT DIN NOU SA DEMONTEZ BROASCA METALICA DE LA USA SI DIN NOU SA REGLEZ ARCUL METALIC . DUPA CARE NU SE POTRIVEA CUIUL DE LA MANERE , SI IARASI ALTE PROBLEME TEHNICE ! CA DACA AS FI PUS UN CUI MAI GROS LA MANERE AR FI INTEPENIT MANERELE LA BROASCA METALICA , CA DUPA ACEEA NU AS FI FOST IN STARE SA DEMONTAZ MANERELE DE LA USA PENTRU A SCOATE BROASCA DIN USA . ASA CA M-AM GANDIT EU , CA MANERELE METALICE TREBUIESC REGLATE I, SI DE PUS UN CUI POTRIVIT , INNAINTE CA MANERELE DE LA USA SA FIE MONTATE LA USA , LA BROASCA METALICA , PENTRU CA MANERELE SA NU RAMANA INTEPENITE IN USA DE LEMN . IAR MONTAREA BROSTEI CU HOLDSURUBURI IN USA DE LEMN , TREBUIE FACUTA IN ASA FEL CA HOLDSURUBURILE SA POATA FI DEMONTATE VRE-O DATA IN VIITOR . EU LA HOLDSURUBURI , LA USA DE LEMN AM PUS SCOBITORI DIN BAMBUS CU LIPICI CU A PLUS B , IAR DUPA ACEEA NU SE MAI DESFACEAU HOLDSURUBURILE DE LA BROASCA METALICA DE LA USA DE LEMN . DAR MAI INTAI IERI 01 APRILIE 2017 , EU M-AM CHINUIT FOARTE MULT , CU EFORTUL , PANA AM DEMONTAT MANERELE METALICE DE LA USA , DE LA BROASCA METALICA , DEOARECE IN URMA CU CIRCA 7 ANI DE ZILE , LA MANERE EU AM PUS UN CUI MAI GROS IAR MANERELE METALICE DIN ALUMINIU , DE LA USA , NU SE MAI DEZANSAMBLU MANERELE , SI A FOST UN MARE EFORT , PANA AM REUSIT SA DEZANSAMBLEZ MANERELE METALICE DIN ALUMINIU . BROASCA METALICA DE LA USA LOCUINTEI MELE ESTE VECHE DE 53 DE ANI , LA FEL CA VARSTA MEA , SI TOTUSI MAI OOATE FI REPARATA BROASCA METALICA , CAM ODATA LA 10 ANI DE ZILE , CU REALIZAREA DE ARCURI NOI DIN SARMA DIN OTEL . IAR ARCURILE DIN SARMA DIN OTEL , AU CAM UN UNGHI DE 160 DE GRADE . IAR ARCURILE DIN OTEL , SE REALIZEAZA ASTFEL PE UN AX METALIC DE CAM 4 SAU 5 MILIMETRII SE PUNE O SARMA DIN OTEL PE PERTICALA AXULUI DUPA CARE SE INFASOARA SARMA DIN OTEL PE AXUL METALIC PANA SE OBTINE ARCUL DIN OTEL . IAR ORICE A DA INNAPOI A ARCULUI DIN OTEL , ESTE O SLABIRE A CALITATII ARCULUI DIN OTEL , IAR IN VIITOR ARCUL DIN OTEL , SE POATE DEFECTA MAI REPEDE , SAU FOARTE CURAND SE POATE RUPE ARCUL DIN OTEL . UN MESTER LACATUS MECANIC MI-A SPUS MIE MAI DEMULT , CA ARCUL DIN OTEL , CAND SE REALIZEAZA LA MENGHINA SE DA SARMA DIN OTEL NUMAI INNAINTE CA DACA SE DA SARMA DIN OTEL INNAPOI , SE RUPE SARMA DIN OTEL PENTRU CA ESTE SARMA DIN OTEL FOARTE DURA , SI SE POATE RUPE SARMA DIN OTEL , SAU SA SARA SARMA DIN OTEL , SI SE POARTA OCHELARI DIN PLASTIC , CAND SE REALIZEAZA ARCURI DIN OTEL , PENTRU BROASTELE METALICE DE LA USILE DIN LEMN . SAU CAND SE MONTEAZA ARCURILE METALICE IN INTERIORUL BROASTELOR METALICE .

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  02 aprilie 2017 14:29

  ILIE COLCEAG02 aprilie 2017 1214De ce spui ca sint nesimtit, dobitocule? Te-am jignit eu pe tine, pupincuristule ? Daca nu esti de acord cu ce am spus eu, poti sa ma combati, dar cu ARGUMENTE- daca stii ce sint aleas_ nu cu insulte, dementule !Prostovane, Mihai s-a casatorit INAINTE de a deveni rege, adica in 1939, idiotule.Exista DOCUMENTE ISTORICE care confirma ca el a fost casatorit cu Neriisa si a avut un fiu cu ea, rahatule, nu am inventat eu povestea asta.

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 aprilie 2017 16:03

   Da EU II INJUR PE KOMUNISTII PLATITI DE MOSCOVA CA TINE! HAI SIKTIR IN MORTII MA-TII DE TARATURA, INTELECTUAL DE STEFAN GHEORGHIU, VOMA DE BALEGA ROSIE, CRETIN CU GUSA, SPURCACIUNE KOMUNISTA TE INJUR SI AM SA TE INJUR EXC REMENT COMUNIST DE CATE ORI O SA ITI DEBITEZI MINCIUNILE TALE, ALE PROPAGANDEI PCRPSD. AM SA TE INJUR PANA CAND AI SA FACI AVC SAU IMA GUNOI DE TIRASPOL, VOMA DE RABNITA."MAREA REVOLUTIE SOCIALISTA DIN OCTOMBRIE A SALVAT ROMANIA " - CITAT. GUNOAIELOR NICI ACUM DUPA 27 DE ANI DE CAND BESTIA CEAUSESCU NU MAI ESTE NU V-ATI LEPADAT DE LIMBAJUL INVATAT LA STEFAN GHEORGHIU. COMUNIST *******, BESTIE ROSIE AM TRAIT SA AUD CA RUSIA A SALVAT ROMANIA DE LA DESFIINTARE. AM SA TE INJUR PANA AI SA FACI IMA SAU AVC BESTIE ROSIE!

   raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  02 aprilie 2017 14:28

  De ce spui ca sint nesimtit, dobitocule? Te-am jignit eu pe tine, pupincuristule ? Daca nu esti de acord cu ce am spus eu, poti sa ma combati, dar cu ARGUMENTE- daca stii ce sint aleas_ nu cu insulte, dementule !Prostovane, Mihai s-a casatorit INAINTE de a deveni rege, adica in 1939, idiotule.Exista DOCUMENTE ISTORICE care confirma ca el a fost casatorit cu Neriisa si a avut un fiu cu ea, rahatule, nu am inventat eu povestea asta.

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 aprilie 2017 16:04

   Da EU II INJUR PE KOMUNISTII PLATITI DE MOSCOVA CA TINE! HAI SIKTIR IN MORTII MA-TII DE TARATURA, INTELECTUAL DE STEFAN GHEORGHIU, VOMA DE BALEGA ROSIE, CRETIN CU GUSA, SPURCACIUNE KOMUNISTA TE INJUR SI AM SA TE INJUR EXC REMENT COMUNIST DE CATE ORI O SA ITI DEBITEZI MINCIUNILE TALE, ALE PROPAGANDEI PCRPSD. AM SA TE INJUR PANA CAND AI SA FACI AVC SAU IMA GUNOI DE TIRASPOL, VOMA DE RABNITA."MAREA REVOLUTIE SOCIALISTA DIN OCTOMBRIE A SALVAT ROMANIA " - CITAT. GUNOAIELOR NICI ACUM DUPA 27 DE ANI DE CAND BESTIA CEAUSESCU NU MAI ESTE NU V-ATI LEPADAT DE LIMBAJUL INVATAT LA STEFAN GHEORGHIU. COMUNIST IM.PUTIT, BESTIE ROSIE AM TRAIT SA AUD CA RUSIA A SALVAT ROMANIA DE LA DESFIINTARE. AM SA TE INJUR PANA AI SA FACI IMA SAU AVC BESTIE ROSIE!

   raspunde comentariului
  • ILIE COLCEAG

   02 aprilie 2017 14:40

   Esti decompensat rau , baiete ! Foloseste prezervative sau fa-ti vasectomie ca sa nu te inmultesti !

   raspunde comentariului
 • olarescu valentin

  02 aprilie 2017 14:25

  Hm...Si deosebiri cate-s !Una este asta -Femeia asta ramane doar sotia lui Duda,ca regina nu are absolut nici o sansa cel putin din doua motive-legea salica nu-i da voie si pe deasupra e maritata cu un roman .Asa ca ramane cu...dudul ei.Ea viseaza ca romanii ar vrea monarhie.Monarhie n-ar fi rea dar in nici un caz Mihai sau urmasii lui.

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  02 aprilie 2017 8:26

  Miha02 aprilie 2017 806Spre deosebire de tine, eu am invata istoria REALA a Romaniei, nu cea falsificata de comunisti si de regalisti.Da, Romania putea sa ramina neutra, asa cum a fost pina in 1916, insa criminalul IIC Bratianu se credea un mare lider politic si, la solicitarea criminalei regine Maria, a aruncat Romania in razboi, DISTRUGIND TARA, pt ca frivola regina voia sa-si ajute ruda de singe- tarul Rusiei. Sa stii ca Marea Revolutie Socialista din Octombrei a salvat Romania de la DESFIINTARE, dar si criminala dinastie de Hohenzollern, caci daca rusii nu faceau armistitiul in 1917 iar romanii nu ar fi incheiat si ei Pacea de la Buftea, nemtii ocupau TOATA Romania si desfiintau criminala dinastie prusaca.Ai intele, TIPULE PUPINCURIST?

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 aprilie 2017 16:06

   Da EU II INJUR PE KOMUNISTII PLATITI DE MOSCOVA CA TINE! HAI SIKTIR IN MORTII MA-TII DE TARATURA, INTELECTUAL DE STEFAN GHEORGHIU, VOMA DE BALEGA ROSIE, CRETIN CU GUSA, SPURCACIUNE KOMUNISTA TE INJUR SI AM SA TE INJUR EXC REMENT COMUNIST DE CATE ORI O SA ITI DEBITEZI MINCIUNILE TALE, ALE PROPAGANDEI PCRPSD. AM SA TE INJUR PANA CAND AI SA FACI AVC SAU IMA GUNOI DE TIRASPOL, VOMA DE RABNITA."MAREA REVOLUTIE SOCIALISTA DIN OCTOMBRIE A SALVAT ROMANIA " - CITAT. GUNOAIELOR NICI ACUM DUPA 27 DE ANI DE CAND BESTIA CEAUSESCU NU MAI ESTE NU V-ATI LEPADAT DE LIMBAJUL INVATAT LA STEFAN GHEORGHIU. COMUNIST IM.PUTIT, BESTIE ROSIE AM TRAIT SA AUD CA RUSIA A SALVAT ROMANIA DE LA DESFIINTARE. AM SA TE INJUR PANA AI SA FACI IMA SAU AVC BESTIE ROSIE!

   raspunde comentariului
  • ILIE COLCEAG

   02 aprilie 2017 12:14

   Nesimtirea ta depaseste orice limita a bunului simt .Tu inca plangi dupa Zelea -Codreanu . Regele Mihai nu se putea casatori fara acordul Parlamentului . Nu a fost niciodata un razvratit ca tatal sau si nici nu a suferit de priapism ca sa isi conduca viata dupa phalus .Regina Maria a fost unul dintre putinii suverani ai Romaniei care au tinut la tara asta .Romania are traditie monarhica de la descalcarea Basarabilor pana la 1947

   raspunde comentariului
 • Miha

  02 aprilie 2017 8:06

  pt tipul care a zis ca regina maria si regele ferdinand au fost criminali pt ca au trimis in razboi soldatii,desi a fost un razboi nul...uite ca in urma acelui razboi am avut noi romania mare..nu stiu ce istorie ai invatat tu si cu cine,dar sigur au fost cartile alea scrise de niste comunisti care au vrut sa spele creierele celor mai saraci cu duhul..din pacate,au si reusit in unele cazuri,dovada sta mostenire un popor retardat,incult,care va prefera hoti si medicri la conducere,desi aia tot din comunisti se trag..pe langa asta,mi ar placea sa mi explice cineva cu argumente solide,cum putea romania sa se tina neutra in razboi,intre rusia si austro ungari,razboi care a cuprins mai mult tari...chiar sunteti naivi sa credeti ca rusii,care au fost mereu marlani,ar fi stat cu mainile in san si ar fi respectat granitele,cand in istorie au incercat mereu sa fenteze?sau bulgarii,sau turcii?sa fim seriosi,intrarea in razboi nu putea fi evitata,asa ca s a luat o decizie prin care am avut de castigat..pe langa asta,sa nu uitam renumele pe care ro l a avut,datorita familiei regale,nu cs acum cand toti ne fac ****** pt ca iliescu a vrut ca astia sa fie numiti romi si din cauza actiunilor "eroice"pe care le comit,toti romanii suntem asociati cu ei ca fiind hoti,cersetori si nu numai...

  raspunde comentariului
  • Miha

   02 aprilie 2017 8:13

   imi cer scuze pt anumite greseli de tastare de mai sus..din graba ..totusi,decat nu avem voie sa folosim termenul t zigani,ca mi a fost cenzurat..incredibil,in toate culturile lumii ei se numesc asa si noi tre sa i numim romi ca bietii se lezeaza..bine ca nu s lezati cand fura,cand au retele de proxenetism,cand isi fac palate si isi afiseaza ostentativ averea obtinuta ilegal si murdar..si bine ca nu nu deranjeaza pe nimeni ca astia cinstiti suntem facuti cu totii t zigani in afara,din cauza lor. sa va fie rusine rl ca ati cenzurat asta

   raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  02 aprilie 2017 7:44

  Franjo Glavina PSD ALDE PARTIDELE ROSII01 aprilie 2017 2154Retardatule, crezi ca daca negi REALITATEA ISTORICA poti schimba istoria Romaniei, fascistule? Nu exista nici o asemanare intre cei doi -Marghiolita si Ferdinand- pt ca CRIMINALUL Ferdinand si sfrivola regina Maria au UCIS peste UN MILION de romani, aruncindu-i in lupta INUTIL.Au distrus Romania, au FUIRAT si tezaurul etc.Padureanu are ochelari de pupincurist-ca tine- si inventeaza ceea ce nu exista, caci visele sale erotice nu reprezinta realitatea istorica a Romanie.pî.sî.De ce-i insulti pe toti cei care au conceptii corecte? Tu nu comenetezi articolele, doar insulti comentatorii si ma intreb de ce Rl permite unor retadati ca tine sa-i alunge comanetatorii !

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 aprilie 2017 15:58

   Da EU II INJUR PE KOMUNISTII PLATITI DE MOSCOVA CA TINE! HAI SIKTIR IN MORTII MA-TII DE TARATURA, INTELECTUAL DE STEFAN GHEORGHIU, VOMA DE BALEGA ROSIE, CRETIN CU GUSA, SPURCACIUNE KOMUNISTA TE INJUR SI AM SA TE INJUR EXC REMENT COMUNIST DE CATE ORI O SA ITI DEBITEZI MINCIUNILE TALE, ALE PROPAGANDEI PCRPSD. AM SA TE INJUR PANA CAND AI SA FACI AVC SAU IMA GUNOI DE TIRASPOL, VOMA DE RABNITA."MAREA REVOLUTIE SOCIALISTA DIN OCTOMBRIE A SALVAT ROMANIA " - CITAT. GUNOAIELOR NICI ACUM DUPA 27 DE ANI DE CAND BESTIA CEAUSESCU NU MAI ESTE NU V-ATI LEPADAT DE LIMBAJUL INVATAT LA STEFAN GHEORGHIU. COMUNIST *******, BESTIE ROSIE AM TRAIT SA AUD CA RUSIA A SALVAT ROMANIA DE LA DESFIINTARE. AM SA TE INJUR PANA AI SA FACI IMA SAU AVCM, BESTIE ROSIE!

   raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  02 aprilie 2017 7:36

  ILIE COLCEAG01 aprilie 2017 2306Conform cutumelor casei de Hohenzollern nici Mihai nu mai are dreptul sa devina rege al Romaniei, pt ca a demisionat abdicat asa ca cel mentionat de tine are dreptul cutumiar de a revendica tronul Romaniei, insa COMUNISTII nu au uitat ca TRADATORUL rege Mihai i-a adus la putere in 1944 asa ca nu au tinut cont de cutuma dinastica.Mai mult, exista un fiu al ex-regelui Mihai -Dieter Stanzeleit- provenit din prima casatorie a lui Mihai.Acela insa nu mai este recunoscut in prezent ca fiu al nevolncului Mihai, pt a fi exclus de la impartirea averii.

  raspunde comentariului
 • El Fomistul

  02 aprilie 2017 7:18

  Oda în metru antic ecce mult mai mesianică

  raspunde comentariului
 • El Condor

  02 aprilie 2017 6:04

  Vezi poaeziile MARELUI EMINESCU "Imparat si proletar" si "Scrisoarea a III - a" .

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  02 aprilie 2017 5:34

  Regele l-a sacrificat pe Antonescu după ce axa arianusului a început să negocieze capitularea... a crezut că poate ascunde crucea de fier între bucci și să șadă confortabil pe tron?! A plătit.

  raspunde comentariului
 • kiki

  02 aprilie 2017 2:44

  iete PUUUUSCA ! Care tron mai nene ?! Romania nu are niciun tron ! Romania este REPUBLICA si are PRESEDINTE ! cand am avut nevoie de un Rege ne-am adus unul si l-am pus noi Rege ! Deci pana una alta sunt niste oameni care se hranesc pe carca noastra a romanilor ! Mihai a dato la pace cu Iliescu ca sa impuste francul, Iliescu ia bagat ciobanu in pat pe Duda si uiteasa a devenit margareta duzilor ! Toti sug din Romania si din munca poporului indobitocit, Hoti, lepre, curveee si de toate !

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD PARTID AL GUNOAIELOR

   02 aprilie 2017 3:55

   Du-te in mortii ma-tii de PSD *******. E bun de rege Ponta, Dragnea, sau ILIESCU dupa mintea ta de lepra comunista.

   raspunde comentariului
   • kiki

    02 aprilie 2017 17:12

    raspunde comentariului
    • KIKI_teFutenGat

     02 aprilie 2017 17:14

     raspunde comentariului
     • Franjo Glavina

      02 aprilie 2017 17:26

      BAH PSDeilor SUNTETI OLIGOFRENI! DE CATE ORI CINEVA INJURA PCRul INNEBUNITI! ASTA ARATA CLAR CA ATI PRELUAT ACEST PARTID CU IDEOLOGIA LUI. MEMBRII PSD SUNT SCURSURILE SOCIETATII! HAI SIKTIR VOMA DE BALEGA ROSIE, CRETIN CU GUSA!

      raspunde comentariului
 • valeanu

  01 aprilie 2017 23:42

  Chiar asa primiv este natiunea aceasta?

  raspunde comentariului
 • ILIE COLCEAG

  01 aprilie 2017 23:06

  Principesa Margareta nu are niciun drept de a urca pe tronul Romaniei . Dupa moartea Majestatii Sale , Regele Mihai , primul in linia succesorala la tronul Romaniei , este Prințul Karl Friedrich de Hohenzollern n. 1952 , seful Casei de Hohenzollern .

  raspunde comentariului
  • kiki

   02 aprilie 2017 2:53

   NU ESTE NIMENI ! NICIUN FRANTZ... deoarece Romania nu a fost regatul lor mostenit sau cucerit din familie in familie ! NU ! La un anume moment dat romanii au angajat un Rege pur si simplu ca sa convina intereselor noastre..Chiar si comunistii nu au avut nimic cu el ca nu apartinea Romaniei si iau dat papucii. Daca era adevarat NU Pleca ! Ce puteau sai faca ? Ca daca vroiau sal impuste declansau alte razboaie asa ca iau zis valea iar el a facut bagajele si a plecat, ca un simplu cetatean, si ca si simplu cetatean a si lucrat prin occident desi comunistii iau dat ceva gologani ! Asa ca mai subtire cu astia . Cuza voda a fost ales si el de politicieni si dupaia au dat cu el de pamant si au pus pe astia ! Deci noi romanii nu mai avem regi cam de mult !

   raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 aprilie 2017 1:00

   Ok dar in 2009 a declarat ca nu este interesat de Romania. Si atunci cine? vezi wikipedia. Din cate stiu MIHAI I de ROMANIA a fost exclus din familia Hohenzollern.

   raspunde comentariului
   • ILIE COLCEAG

    02 aprilie 2017 1:48

    Radu Albu- Comănescu ,Lector universitar la Facultatea de studii europene Babes-Bolyai , este urmas al Bracovenior .Balaceanu -Stolnici este ultimul din familia sa .Cred ca mai sunt urmasi ai boierilor de vita veche ...Regele Mihai s-a autoexclus din familia de Hohenzollern adoptand numele "de Romania" Principesa a facut o mare greseala cand s-a casatorit cu actorul Radu Duda probabil a fost o casatorie impusa de tovarasii Iliescu si Magureanu

    raspunde comentariului
    • Franjo Glavina

     02 aprilie 2017 2:13

     Ilie, perfecta dreptate ai jos palaria Duda este o lepra pupatorul in *** al PSD -ILIESCU. Ce zici de Charles?

     raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  01 aprilie 2017 17:29

  Paduerene, esti un retardat sau ne crezi pe noi retardati, daca insiori fara noima aceste abratii regaliste, pupincuristule ! Cum a reconstruit Marghiolita Duda Romania dupa 1989, daca de atunci si pina acum Romania a fost DISTRUSA de politicnienii si de cocina *regala* ?

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD ALDE PARTIDELE ROSII

   01 aprilie 2017 21:54

   HAI SIKTIR BESTIE ROSIE! MERGI IN MORTII MA-TII INAPOI IN RUSIA!

   raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD ALDE PARTIDELE ROSII

   01 aprilie 2017 21:53

   HAI SIKTIR BESTIE ROSIE! MERGI IN NORTII MA-TII INAPOI IN RUSIA!

   raspunde comentariului
 • Tani

  01 aprilie 2017 17:02

  Acest articol este un sirop vestedfara rost.Intre ."Principesa",care nu este de fel"mostenitoare" si nici nu poate sa fie,nu are nici o asemanare cu Ferdinandnici macar la sex.

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   02 aprilie 2017 1:03

   Pleaca ba bestie rosie la Tiraspol in mortii ma-tii de intersex! Du-te bestie la Moscova.

   raspunde comentariului
   • Tani

    02 aprilie 2017 19:13

    Cam asta ti-e reportoriu.Putin si rau.Categoric ai capul patrat si nimica in el.KAKA!

    raspunde comentariului
  • Aktoru' șuolduovian seamănă la sex cu riga Ferdi' ! ...doar că o are mai mică...

   01 aprilie 2017 21:17

   .

   raspunde comentariului
 • Franjo Glavina

  01 aprilie 2017 15:41

  ROMANIA MARE! DE LA NISTRU PANA LA TISA. ROMANIA MARE! ROMANIA REGAT ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

  raspunde comentariului
  • valeanu

   14 aprilie 2017 23:54

   Romanii nu sant revizionosti, recunosc granitele actuale!

   raspunde comentariului
  • Tani

   01 aprilie 2017 17:04

   Lasa mai vrajala! Ultimul lucru de care are nevoie Romania este "principele" Radu Duda,sau ****.

   raspunde comentariului
   • Franjo Glavina PSD PARTIDUL BESTIILOR ROSII

    01 aprilie 2017 21:52

    Mai bun era plagiatorul national Ponta?

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design