4.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăMediu70 de ani de la masacrul de la Sărmașu

70 de ani de la masacrul de la Sărmașu

 

Comunitatea din orașul Sărmașu comemorează azi 70 de ani de la masacrul comis în localitate de trupele horthyste. Acestea au ucis, în octombrie 1944, în contextul ofensivei Armatei Regale Române pentru eliberarea Transilvaniei de Nord, ocupată de Ungaria din 1940, 126 de evrei din Sărmașu. O treime dintre ei era reprezentată de copii. De asemenea, jandarmii unguri au ucis și 39 de români, cei mai mulți dintre ei prizonieri de război, prinși în contextul bătăliei de la Oarba de Mureș.

Oribilul masacru de la Sărmașu va fi comemorat în cadrul unui colocviu, găzduit de Primărie. ”Întreaga acţiune se vrea ca o rememorare a evenimentelor de la Sărmaşu de Câmpie, din perioada 5 septembrie-10 octombrie 1944, care timp de 35 de zile s-a aflat sub ocupația invaziei ungare horthyste. În aceste zile și nopţi, jandarmii unguri cu pene de cocoş şi Gărzile Naţionale Maghiare, sub conducerea căpitanului de jandarmi Lancz Laszlo, au împuşcat 126 de evrei și 39 de români din zonă, militari luaţi prizonieri de război din luptele de pe aliniamentul Oarba de Mureş-Luduş-Gheja-Cheţani”, spun organizatorii, care doresc să ridice un nou monument funerar în cinstea victimelor masacrului. După încheierea celui de-al doilea război mondial, doi ofițeri și cinci dintre subofițerii implicați în masacrul de la Sărmașu au fost condamnați la moarte, prin sentința Tribunalului Militar din Cluj. Un jandarm localnic a primit 20 de ani de închisoare, iar un alt localnic, membru al gărzii civile maghiare, a primit 5 ani de închisoare.

Mărturii cutremurătoare

În legătură cu acest masacru, una dintre cele mai cutremurătoare mărturii a fost lăsată de un avocat român de origine evreiască. ”Tot ce am trăit, văzut, simțit și auzit în acei patru ani de urgie nu ar putea sta alături de ceea ce am văzut la Sărmașu. Am pipăit cele 126 de cadavre… Am văzut copii de 5, de 3 și de 1 an, neatinși de gloanțe, care au fost și ei azvârliți și îngropați de vii. Am văzut soț și soție încleștați într-o ultimă îmbrățișare și am văzut un tată cu mâinile crispate strângân­du-și în brațe copilul de un an…”, scria dr. Matatias Carp, secretar general al Federației Uniunilor de Comunități Evreiești din România, delegat oficial ca membru al comisiei de cercetare a masacrului de la Sărmașu.

Trupele horthyste au comis unul dintre cele mai înfiorătoare masacre din Transilvania

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă