12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist27 iunie în istorie: Ungaria și Austria taie gardul care le desparte....

27 iunie în istorie: Ungaria și Austria taie gardul care le desparte. Începe al doilea Război Balcanic

În 1844 este asasinat primul profet al mormonilor. În 1913 România intră în cel de-al doilea Război Balcanic. În 1941 începe pogromul de la Iași. Iar în 1989, Ungaria și Austria taie gardul de la frontiera comună.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 27 iunie în istorie.

1574. A murit Giorgio Vasari, pictor, architect și istoric de artă italian.

1709: Țarul Petru cel Mare îl învinge pe Carol al XII-lea al Suediei în bătălia de la Poltava.

1793. A murit zoologul german Johann August Ephraim Goeze.

1831. A murit matematiciana franceză Marie-Sophie Germain. Alături de Carl Friedrich Gauss (cu care a întreținut o intensă corespondență), a fost unul dintre pionierii teoriei elasticității, obținând marele premiu din partea Academiei Franceze de Științe pentru tratarea acestui subiect. De asemenea, este celebră pentru o teoremă din teoria numerelor care îi poartă numele.

1844. Joseph Smith, fondatorul și primul profet al Mormonismului, este asasinat în Carthage, Illinois, în timpul campaniei electorale pentru candidatura la președinția Statelor Unite.

1895. Cursa inaugurală, între Washington și New York, a trenului Royal Blue – primul tren de pasageri din SUA cu locomotivă electrică.

1913. România declară război Bulgariei, intrând în Al Doilea Război Balcanic, alături de Grecia, Serbia, Muntenegru şi Turcia.

1916. A murit pictorul Ştefan Luchian.

1926. S-a născut Nicolae Simionescu, unul dintre fondatorii şcolii româneşti de biologie şi patologie celulară.

1941. S-a născut regizorul polonez Krzysztof Kieslowski.

1941. Din ordinul generalului Ion Antonescu, începe pogromul de la Iași, în care și-au pierdut viața peste 3.000 de evrei. 

1951. S-a născut Corneliu Ion, trăgător de tir medaliat cu aur la Olimpiada de la Moscova, 1980.

1953. A murit, în Închisoarea Sighet, Ioan Suciu, primul episcop greco-catolic arestat de autoritățile comuniste.

1967. Primul ATM (bancomat) din lume e instalat în Enfield, Londra.

1989. În mod simbolic, la Sopron, miniștrii de externe al Austriei, Alois Mock și Ungariei, Gyula Horn taie gardul de frontieră dintre țările lor.

2001. A murit actorul  Jack Lemmon  (născut 1925).

2002. A murit Constantin Rădulescu, paleontolog şi speolog, director al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”.

2007. Tony Blair, prim-ministru al Regatului Unit, se retrage după zece ani din funcție. Succesorul lui devine Gordon Brown.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă