17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist1 iulie în istorie: României i se recunoaște independența. Tratatul de la...

1 iulie în istorie: României i se recunoaște independența. Tratatul de la Varșovia se desființează

La 1 iulie 1878, Congresul de la Berlin recunoaște independența României. În 1991 s-a ținut ultima ședință a Tratatului de la Varșovia. În 1993, România a introdus TVA. Iar în 2005 a intrat în circulație leul nou.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 1 iulie în istorie.

1646. S-a născut filosoful, matematicianul şi fizicianul german Gottfried Wilhelm Leibniz.

1530. Începe corespondenţa dintre umanistul român Nicolaus Olahus şi umanistul renascentist Erasmus din Rotterdam.

1804. S-a născut scriitoarea franceză Georges Sand.

1872. S-a născut aviatorul și inginerul francez Louis Bleriot, primul care a reuşittraversarea Canalului Mânecii în zbor.

1878: S–a încheiat Congresul de pace de la Berlin. Prin Tratatul de pace s–au recunoscut independența României și drepturile ei asupra Dobrogei. Județele Cahul, Bolgrad și Ismail, din sudul Basarabiei, aflate în componența României, sunt încorporate Imperiului Țarist.

1881. A apărut, la Iaşi, revista Contemporanul.

1903. Începe prima ediție a Turului Franței.

1906. Se naște Estée Lauder, fondatoarea firmei de cosmetice ce îi poartă numele  (decedată 2004).

1916. Se naște actrița americană Olivia de Havilland.

1920: Se înființează, la Sibiu, Școala militară de ofițeri activi de infanterie (inaugurată la 19 decembrie), în prezent Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”

1921. La Shanghai  este fondat Partidul Comunist Chinez.

1934. Se naște Sydney Pollack, regizor, producător și actor american.

1935. S-a înfiinţat Academia de Medicină din România.

1961. S-a născut Diana, prințesă de Wales  (decedată 1997).

1961. S-a născut atletul american Carl Lewis (Frederick Carlton Lewis).

1961. A murit Louis-Ferdinand Céline, scriitor francez.

1967. S-a născut  Pamela Anderson, model, actriță, producător canadiano-american

1971. A murit William Lawrence Bragg, fizician australian, laureat al Premiului Nobel.

1974. A murit Juan Perón, politician argentinian, președinte al Argentinei.

1991. A avut loc ultima consfătuire a Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varşovia. Organizaţia Tratatului de la Varşovia a fost desfiinţată.

1993. În România a fost introdusă Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), măsură aprobată prin Legea nr. 130/1992.

1997. A murit Robert Mitchum, actor american.

1999. Regina Elisabeta a II–a a Marii Britanii a inaugurat, la Edinburgh, primul parlament scoțian ales în ultimii 300 de ani.

2002. Curtea Supremă din Chile a închis definitiv procedura juridică împotriva fostului dictator militar Augusto Pinochet, acuzat de comiterea mai multor asasinate şi răpiri.

2002. Multimiliardarul american Steve Fossett a devenit primul om care a reuşit să efectueze singur înconjurul lumii în balon, fără escală.

2002. Curtea Penală Internaţională, primul tribunal permanent însărcinat cu pedepsirea crimelor de război, şi-a început activitatea la Haga.

2004. A murit Marlon Brando.

2004. Postul de radio România Tineret emite doar pe internet, devenind un post experimental. Directorul postului este Florian Pittiș.

2005. Intră în circulație leul nou, urmând ca până la 31 decembrie 2006 leii vechi să circule în paralel cu cei noi. Aceasta reprezintă a doua etapă a denominarii și începând cu această dată 10.000 lei vechi vor fi preschimbați pentru un leu nou.

2013. Croația aderă la Uniunea Europeană, devenind al 28-lea stat membru al UE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă