18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăAldineAmericanii au invitat la Deveselu un ofițer român care le-a fost inamic...

Americanii au invitat la Deveselu un ofițer român care le-a fost inamic în război

Generalul aviator în retragere Ion Dobran (99 de ani) este veteran de război și a devenit faimos prin faptul că, la data de 6 iunie 1944, adică acum 74 de ani, l-a doborât pe cunoscutul aviator american Barrie Davis.

Lupta aeriană câștigată de Dobran s-a desfășurat deasupra orașului Galați. Avionul Messerschmitt, pilotat de Dobran, a fost ulterior lovit de americani și a aterizat forțat în România, iar avionul Mustang, al lui Davis, a aterizat, grav avariat, în Ucraina.

La acel moment, Ion Dobran era locotenent și avea 25 de ani.

Ambii piloți, Dobran și Davis, au supraviețuit războiului și chiar s-au reîntâlnit, ca prieteni, la București, în anul 2010, unde au povestit despre bătălia aeriană în care fuseseră inamici și despre viața lor de după război.

Americanul l-a felicitat pe românul care i-a distrus avionul

La întâlnirea din ianuarie 2010, Barrie Davis l-a felicitat pe Dobran pentru modul cum a acționat în lupta aeriană: „Ai făcut o treabă excelentă pe 6 iunie 1944, mi-ai făcut avionul bun de aruncat la gunoi. Îți mulțumesc însă că ținta ta a fost avionul, și nu viața mea”.

 

Davis (stânga) și Dobran, la București, în anul 2010

(Foto: Dragos Dobre/aripiromanesti.ro)

Ion Dobran a avut multe de povestit, întrucât el a luptat, succesiv, contra sovieticilor și a americanilor, iar apoi contra nemților, iar după instalarea comunismului a fost dat afară din Armata Română și trimis să lucreze ca muncitor într-o fabrică.

Barrie Davis a murit în anul 2014, la vârsta de 90 de ani.

La 2 iunie 2018, generalul Ion Dobran, acum în vârstă de 99 de ani, a fost primit ca oaspete de onoare, la Deveselu, de căpitanul Charlos Washington, comandantul bazei navale americane din România, și de colonelul  Răzvan Brătulescu, comandantul Bazei 99 a Armatei Române. După cum se știe, unitatea americană de la Deveselu funcționează pe teritoriul Bazei 99.

Potrivit părții americane, în perioada în care a fost ofițer activ, Ion Dobran a fost și el, pentru o scurtă perioadă, comandant al bazei de la Deveselu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Avertismentul lui Norbert Wiener

Inteligența artificială a apărut pe o altă linie a abordării raționării decât cea moștenită din cultura clasică. Să amintim câteva momente de cotitură care...

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...
Ultima oră
Pe aceeași temă