2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialWikileaks: Ce spuneau diplomatii americani despre Traian Basescu si arestarea lui Dinu...

Wikileaks: Ce spuneau diplomatii americani despre Traian Basescu si arestarea lui Dinu Patriciu

Diplomaţii SUA notau, la 6 iunie 2005, într-o telegramă, referitor la reţinerea lui Dinu Patriciu şi la acuzaţiile aduse Rompetrol, că Traian Băsescu este suficient de deştept încât să nu dorească afectarea economiei, obstrucţionarea investiţiilor străine sau blocarea aderării la UE în 2007, potrivit Mediafax.

Kamikazeonline.ro a publicat, marţi, noi telegrame atribuite Wikileaks. Diplomaţii americani scriau, într-una dintre acestea, referitoare la arestarea lui Dinu Patriciu şi la compania Rompetrol că nu vor să descurajeze Guvernul să întreprindă acţiuni împotriva „marilor rechini” şi că ar putea fi concluzii neplăcute la Rompetrol într-o serie de aspecte neelucidate.

„Totuşi nu este nevoie de o asemănare cu un proces – spectacol de genul celui al Yukos în Moscova, aspect pe care l-am subliniat cu tărie Guvernului Român. Unde se află Băsescu în toată povestea aceasta? El şi Patriciu au o serie de antagonisme între ei. Patriciu a flirtat cu PSD înaintea ultimelor alegeri, ceea ce îi diminuează fermitatea politică mai mult decât crede Băsescu. Băsescu nu este probabil prea nemulţumit să vadă un potenţial rival umilit – sau să vadă o contragreutate la punerile sub acuzare ale baronilor PSD sau ale oamenilor de afaceri care au legături cu PSD. Asta face procesul să pară mai credibil. Această ideea a fost transmisă de asemenea şi de procurorul-şef Botoş. Dar care va fi preţul? Noi credem că Băsescu este suficient de deştept încât să nu vrea să afecteze economia României, să obstrucţioneze investiţiile străine directe sau să blocheze procesul de aderare la UE în ianuarie 2007. În orice caz, la acest moment, cele trei sunt într-un oarecare pericol. În consecinţă, ne aşteptăm ca el să încerce ţinerea în frâu a procurorului general Botoş – să se renunţe la comportamentul presupus abuziv din instanţă dar să se menţină cazul viu”, se arată în telegramă.

Nota, redactată la 6 iunie 2005, relatează pe larg despre Dinu Patriciu şi Rompetrol.

„Una dintre cele mai importante companii din România, Rompetrol, a fost zguduită de recenta arestare şi detenţie temporară a cunoscutului să CEO în urma unei serii de acuzaţii de natură economică. Cazul are ramificaţii importante pentru statul de drept şi pentru investigaţia corupţiei de aici. Comunitatea de afaceri, ambasada SUA şi Delegaţia Comisiei Europene au avertizat asupra consecinţelor grave care vor apărea dacă nu se face dreptate de urgenţă, în mod transparent şi în deplină conformitate cu legea”, scriau diplomaţii americani care mai notau şi că Dinu Patriciu deţinea 80% din Rompetrol, în timp ce 20 de procente erau deţinute de cetăţeanul american Phil Stephenson, vizat de asemenea de o investigaţie.

Diplomaţii americani mai scriu în nota citată şi despre „audierea maraton” a lui Dinu Patriciu, care a durat 32 de ore, dar şi despre faptul că, la finalul acesteia avocatul lui Patriciu a arătat că procurorii au încălcat grav drepturile clientului lor.

Diplomaţii au mai transmis la Washington că AmCham (Camera de Comerţ Româno-Americană) a publicat un comunicat în care nota că procesul de reformă judiciară din România trebuie să asigure un tratament oibiectiv şi imparţial investitorilor străini şi locali. Dar, atrăgeau atenţia autorii notei, Philip Stephenson, care deţinea 20% din Rompetrol şi era şi vicepreşedinte al companiei era membru al colegiului director al AmCham.

Totodată, diplomaţii scriau despre APADOR-CH, care ceruse demisia de urgenţă a procurorului general Ilie Botoş şi a anchetatorilor implicaţi în detenţia lui Dinu Patriciu pentru „lipsă de profesionalism”.

„Procurorul general Botoş şi-a exprimat public indignarea faţă de cererea de a demisiona, susţinând că procurorii care investighează Rompetrol şi pe concurentul acesteia, RAFO, au muncit corect şi au respectat procedurile legale. El a mai spus că respectivul ONG care i-a cerut demisia (n.red. APADOR-CH) nu reprezintă societatea civilă din România dar şi că va continua lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”, se mai arată în nota diplomatică.

Diplomaţii au mai spus că Botoş este de încredere. „El şi-a reiterat argumentul, acela că are un caz serios împotriva Rompetrol, într-o discuţie sinceră cu un consilier juridic al ambasadei, în urmă cu câteva zile, susţinând că are dovezi în susţinerea unui număr de acuzaţii de fraudă (…). Notăm, de asemenea, că procurorul de caz este o persoană pe care am pregătit-o parţial pentru o bursă anul viitor ( International Visitor’s Grant). Cu alte cuvinte, echipa de procurori s-ar putea să nu se ridice la standardele SUA, dar au intrat în contact cu metodolgia noastră”, se mai arată în nota Wikileas.

Cele mai citite

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Gigi Becali se delimitează de Călin Georgescu: Așa cum m-a păcălit pe mine, a păcălit două milioane de oameni

George Simion și Gigi Becali bat în retragere în ceea ce privește susținerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Dacă acum câteva săptămâni Simion îşi...

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă