0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiSUA dezvoltă bazele militare din Europa. 21 de milioane de dolari pentru...

SUA dezvoltă bazele militare din Europa. 21 de milioane de dolari pentru aerodromul Kogălniceanu

În anul 2019, SUA vor aloca zeci de milioane de dolari pentru dezvoltarea unor baze militare din țările europene care găzduiesc trupe americane.

Printre locațiile avute în vedere în acest sens se numără cele din România și din Bulgaria, relevă un articol publicat de agenția de presă bulgară Novinite.

Potrivit acestei surse, Forțele Terestre ale SUA (US Army) vor aloca, în anul 2019, 21,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea bazei de la Mihail Kogălniceanu, din apropierea portului Constanța. Această bază este utilizată de avioane de transport care realizează rotirea trupelor americane din Orientul Mijlociu, precum și de avioane de luptă care protejează zona Mării Negre.

Noile investiții de la Kogălniceanu le continuă pe cele decise în anul 2017, de circa 60 de milioane de dolari.

Separat, tot în anul 2019, SUA vor investi 5,2 milioane de dolari pentru lucrări de modernizare și de construcție la poligonul militar Novo Selo, aflat la 70 de kilometri de litoralul bulgăresc al Mării Negre.

 

12,9 milioane de dolari pentru sistemul antirachetă

Bugetul militar al SUA pentru anul 2019 prevede și 12,9 milioane de dolari pentru sistemul de apărare antirachetă. În cadrul acestuia, în acest moment, singurele instalații americane deja operaționale din estul Europei sunt cele de la Deveselu. Potrivit unui document publicat de Senatul SUA, se urmărește dezvoltarea sistemul antibalistic american la nivel global, fără a se face explicit referire la baza de la Deveselu. În schimb, este menționată intenția de dezvoltare a elementelor antibalistice din Alaska.

Totuși, presa americană anunța, încă din luna mai, intenția Agenției de Apărare Antirachetă a SUA de a spori capacitatea de luptă a elementelor sistemului Aegis – implicit și a celor de la Deveselu. Acestea ar urma să ofere protecție contra rachetelor balistice, a rachetelor de crozieră, a avioanelor fără pilot și a elicopterelor.

Potrivit generalului Sam Greaves, directorul Agenției de Apărare Antirachetă, două teste care să verifice performanțele sistemelor americane s-ar fi desfășurat deja la Deveselu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cererile de recuzare ale judecătoarei din dosarul lui Călin Georgescu au fost respinse

Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a respins luni, ca neîntemeiate, cererile avocaţilor lui Călin Georgescu de recuzare a judecătoarei care se...

Aglomerație la UPU Alba Iulia: Peste 160 de pacienți în mai puțin de 24 de ore

Pe o tură de 12 ore sunt doar doi medici la camera de gardă Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Alba...

Vâscul de Anul Nou. Semnificație și tradiție

Vâscul de Anul Nou este o tradiție străveche care simbolizează norocul, sănătatea și prosperitatea pentru anul ce vine. În multe culturi, această plantă verde,...
Ultima oră
Pe aceeași temă