2.4 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialRomania vrea sa-si depuna candidatura pentru organizarea JO de iarna din 2022

Romania vrea sa-si depuna candidatura pentru organizarea JO de iarna din 2022

Organizarea in Romania a Jocurilor Olimpice de iarna, chiar si in 2022, pare o idee de domeniul fantasticului in momentul de fata. Cu toate acestea, conducerea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a luat cum nu se poate mai in serios acest vis nebunesc, imposibil de realizat la prima vedere. Octavian Morariu si Ioan Dobrescu, presedintele, respectiv secretarul general al COSR, au trecut la fapte si au prezentat deja sefilor federatiilor sporturilor de iarna de la noi cateva repere ale proiectului. Liderii COSR au anuntat de asemenea ca s-au facut primele demersuri la Comitetul International Olimpic, iar luna viitoare sunt asteptati la Bucuresti doi experti de la biroul de audit al CIO pentru o prima evaluare a situatiei. "Misiunea" specialistilor CIO va fi de a stabili etapele care vor trebui urmate de romani pentru a putea sa-si depuna candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2022.

Sefii federatiilor, increzatori

Proiectul a fost primit cu entuziasm de liderii federatiilor sporturilor de iarna, chiar daca nimeni nu si-a putut retine o unda de scepticism. "Ideea este foarte, foarte generoasa si realizabila, dar numai daca se implica si guvernul roman. Cred ca este singura modalitate de a revigora sporturile de iarna de la noi", a fost de parere Constantin Arghiropol, secretarul general al Federatiei Romane de Schi si Biatlon. "Potential avem, dar trebuie ca guvernul sa sprijine crearea infrastructurii", a spus Cristache Mitrea, secretarul general al FR de Patinaj. "Proiectul este construit pe idei coerente si logice. Ar fi important si numai daca am ramane doar cu bazele sportive", s-a declarat Ion Duminicel, secretarul general al FR de Bob si Sanie.

Nu mai exista nici o baza sportiva competitiva

Principala problema in Romania este ca la ora actuala nu avem nici macar o singura baza sportiva – patinoar, partie sau pista de bob-sanie – unde sa se desfasoare o competitie internationala de anvergura. In momentul de fata nu mai exista decat cel mult relicvele unor baze sportive infloritoare altadata. De pilda, pista de bob-sanie de la Sinaia, singura omologabila, care in 1976 a gazduit Campionatele Europene de bob rezervate juniorilor, nu a mai fost modernizata de peste 20 de ani, iar in momentul de fata nu mai poate gazdui nici intrecerile nationale (in mare parte si din cauza vremii calde). De asemenea, pe patinoarele de la Miercurea Ciuc si Bucuresti, singurele competitive din tara, se pot organiza maximum Grand Prix-uri internationale pentru juniori, atat la patinaj artistic, cat si la viteza. La hochei acestea nu pot gazdui, la nivel de seniori, decat cel mult Campionate Mondiale de divizia secunda. La fel, capitolul partii lasa de dorit, desi relieful de la noi permite amenajarea unor piste performante pentru toate disciplinele.

Bulgarii, cu 22 de ani inaintea noastra

Pentru Bulgaria, considerata dintotdeauna ruda mai saraca a Romaniei, dorinta de a gazdui o editie a jocurilor olimpice de iarna nu mai este de mult un vis. Din anii '80, de cand in fruntea Comitetului Olimpic Bulgar a venit Ivan Slavko, ginerele fostului presedinte comunist Todor Jivkov, sporturile de iarna au intrat pe o linie ascendenta. Astfel, in 1985, "fratii" nostri din sudul Dunarii si-au depus prima candidatura pentru gazduirea JO. N-au reusit sa castige, dar n-au renuntat. In 1992, Bulgaria a intrat din nou in cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice, dar a pierdut din nou, cu numai doua voturi in urma Frantei, care a fost declarata castigatoare.

A mai existat o idee in 2005

Primul care a "lansat pe piata" ideea ca Romania ar putea organiza Jocurile Olimpice de iarna din 2022 a fost Cosmin Covaciu, prefectul judetului Alba. In 2005, Covaciu a propus guvernului un proiect de transformare a localitatii Arieseni in sat olimpic, in vederea gazduirii JO din 2022. El a facut chiar o estimare potrivit careia investitiile totale s-ar fi ridicat la un miliard de euro. Nu insistam asupra tuturor detaliilor pe care le-a prezentat la vremea respectiva reprezentantul guvernului, pentru ca planul era utopic, cel putin din punctul de vedere al costurilor. Sa amintim doar ca italienii, gazdele de anul trecut a ultimei editii a Jocurilor Olimpice, au cheltuit in total 3,4 miliarde de euro, in conditiile in care dispuneau deja de toate partiile de schi, care au avut nevoie doar de cel mult o "cosmetizare".

Ioan Dobrescu: "Nu suntem chiar atat de mici"

Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, care a studiat de la fata locului modul de desfasurare a ultimei editii a Jocurilor Olimpice de iarna, care au avut loc anul trecut la Torino, a explicat de ce este convins de reusita proiectului. "Nu este vorba de o idee, ci de un proiect indraznet ale carui repere initiale au fost deja stabilite de presedintele Octavian Morariu. In primul rand am avut in vedere ca organizarea unei olimpiade de iarna nu este chiar atat de scumpa ca una de vara si ca avem deja cateva facilitati importante, ca de pilda existenta aeroportului din Sibiu, care ne-au permis sa alegem zona Sibiu – Brasov – Valea Prahovei ca locatie favorita pentru demararea proiectului. Nu spune nimeni ca va fi usor, dar trebuia sa incepem la un moment dat. Nu suntem chiar atat de mici! Romania se afla intr-o perioada de crestere economica, dar ii lipsesc proiectele. Evident vom avea nevoie atat de sprijinul federatiilor de specialitate, cat si de cel al administratiilor locale si guvernului". Dobrescu ne-a explicat si pasii care vor fi urmati pentru punerea in practica a proiectului. "Luna viitoare vor veni la Bucuresti domnul Barra, reprezentatul Comitetului Olimpic International, cel care a organizat Jocurile Olimpice de la Torino, impreuna cu asistentul sau. Cei doi vor evalua potentialul existent la ora actuala in Romania, pentru ca apoi sa traseze indicatii vizavi de ceea ce putem face noi. Un lucru este insa clar. Trebuie sa investim pe de-o parte in modernizarea sau crearea de noi baze sportive, iar pe de alta in antrenorii si sportivii cu sanse reale de a obtine performante notabile. In faza a doua vom cere organizarea unor competitii mondiale sau europene, pentru ca apoi sa incercam preluarea organizarii jocurilor olimpice".
Chiar daca visul organizarii JO de iarna pare foarte indepartat si, in acest moment, imposibil de realizat, Romania tot ar avea ceva de castigat din punerea in practica a acestei idei. "Chiar daca nu vom reusi sa obtinem gazduirea Jocurilor Olimpice din 2022, ci doar a unor editii de campionate europene sau mondiale, si tot va fi un castig enorm. Romania trebuie sa devina un partener de marca in organizarea marilor competitii sportive, iar gazduirea unor confruntari de amploarea celor europene sau mondiale ne-ar facilita intrarea in circuit. In plus un astfel de demers ar revigora nu numai sporturile de iarna de la noi, ci si turismul montan in sezonul rece, ceea ce ar fi extraordinar", anticipeaza Ioan Dobrescu.

Ultima editie a JO de iarna in cifre
– 16 zile de competitie
– 15 discipline
– 84 de campioni olimpici
– trei sate olimpice, Torino, Bardonecchia, Sestrieres
– 15.000 de politisti, carabinieri si militari
– 2.500 de sportivi
– 650 aarbitri
– 370.000 spectatori
– 13.000 ore de transmisii televizate in intreaga lume
– 611 milioane de euro – drepturi TV
– 3,4 miliarde de euro – costuri totale
– 64 milioane de euro – deficit prevazut, care s-a transformat in profit.

Cele mai citite

Renașterea lui De Gea! Cel mai bun portar din Serie A după un an fără echipă

David de Gea (34 de ani) a revenit spectaculos în fotbalul de elită după un an de pauză. Spaniolul, concediat în 2023 de Manchester...

Dorit de Real Madrid. Campioana Spaniei și-a stabilit prima țintă pentru perioada de mercato

Dejan Huijsen, fundașul central de doar 19 ani al celor de la Bournemouth, este pe radarul lui Real Madrid, conform presei spaniole. Madrilenii, confruntați...

Andrei Rațiu a ajuns la o cotă de 7 milioane de euro!

Cota de piață a lui Andrei Rațiu (26 de ani), fundașul dreapta al celor de la Rayo Vallecano, a crescut semnificativ, ajungând la 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă