Paul Rooij, olandezul cunoscut drept cel mai mare mafiot implicat în trucarea de meciuri, a declarat într-un interviu, acordat din spatele gratiilor cotidianului olandez De Telegraaf, că meciul din grupa României, în care Olanda învingea Ungaria la scor ruşinos, a fost unul trucat. Olanda – Ungaria s-a încehiat 8-1 în preliminariile Cupei Mondiale de Fotbal 2014.
Rooij a aruncat în aer presa din Olanda şi pe cea maghiară după ce, cu doar câteva zile în urmă, a făcut o serie de declaraţii şocante într-un cotidian olandez. Anchetat pentru că ar fi stat în spatele mai multor blaturi din fotbalul vest-european, Rooij spune că a existat un interes major ca Olanda să câştige la mai mult de patru goluri, dovadă fiind faptul că s-a pariat foarte mult pe un astfel de rezultat. Acesta a fost şi meciul în care Robin van Persie, prin hat-trick-ul său, a doborât recordul de goluri înscrise pentru naţionala Olandei, cu 41 reuşite.
„În Olanda sunt la fel de multe meciuri trucate ca şi în ţările învecinate. Nu trebuie decât să stai în faţa computerului şi ai destulă informaţie ca să-şi dai seama unde a avut loc ceva în neregulă. Ceea ce mă uimeşte este faptul că federaţia olandeză de fotbal (KNVB) şi justiţia spun că iau măsuri. Dar cine a studiat meciul Olanda – Ungaria? Trebuiau să-l analizeze imediat,” a declarat Rooij din închisoarea din Dordrecht, unde a fost închis.
„În Ungaria, cea mai coruptă din fotbalul european, aproape toate meciurile din ligă sunt blaturi. O parte dintre jucătorii din ligă au fost pe teren. În cele din urmă cursa pentru cote cât mai mari s-a încheiat cu mai mult de patru goluri.”
În replică preşedintele KNVB apără fotbalul olandez de acuzaţiile regelui blaturilor. „Este o acuzaţie revoltătoare de la cineva care nu ştie ce vorbeşte. A devenit o modă să cautăm vinovaţi în KNVB. Tocmai pentru meciurile trucate ne face griji”, a declarat Michael van Praag potrivit nu.nl.
În cazul meciului Olanda – Ungaria UEFA este singura care mai poate lua o decizie în acest moment, în condiţiile în care scandalul ar putea lua proporţii uriaşe dacă vor apărea dovezi clare de trucare a meciului. În urma articolului din De Telegraaf federaţia olandeză a semnalat forul european, UEFA, însă a dezminţit acuzaţiile olandezului din închisoare.
Naşul blaturilor
Paul Rooij a fost arestat după a ce fost acuzat într-unul din cele mai mari dosare de corupţie din fotbalul european, cu 30 de meciuri trucate. Mai mulţi reprezentanţi ai fotbalului german l-au indicat pe Rooij ca fiind persoana de legătura între fotbalişti şi diverse persoane care stau în spatele mafiei pariurilor.
Rene Schnitzler, un fost jucător din Budensliga, a admis că a primit peste 100.000 euro pentru a aranja câteva meciuri în 2008, când evolua la echipa de divizia a doua germană, St. Pauli. El a fost exclus, în 2011, din fotbalul german pentru 30 de luni. Schnitzler declara în urmă cu doi ani că omul de legătură era olandezul Paul Rooij.
Potrivit revistei Voetbal International trucarea de meciuri este o pratică tot mai des întâlnită în fotbalul olandez, numai în septembrie fiind trucate patru meciuri din prima divizie olandeză.
Barajul România – Grecia, posibil datorită Olandei?
Tricolorii au reuşit în cele din urmă să se califice la barajul pentru accederea la turneul final de anul viitor, din Brazilia. Elevii lui Piţurcă au depins în special de evoluţia Olandei pentru a prinde barajul.
După ce au făcut un meci de excepţie la Bucureşti, când au îngenunchiat Ungaria cu 3-0, tricolorii au pierdut, tot pe Naţional Arena, cu 0-2 în faţa Turciei, iar toate speranţele le erau spulberate. În aceste condiţii lupta pentru locul al doilea era din nou deschisă, între România, Turcia şi Ungaria.
Cu toate că ar fi uşor de speculat că am ajuns la baraj datorită Olandei, meciul care a contat cel mai mult nu face obiectului unui scandal, şi anume Turcia – Olanda 0-2. Cu toate că tricolorii au avut nevoie de o victorie a Olandei şi în meciul batavilor contra Ungariei, aceasta nu poate fi considerată un rezultat neaşteptat.
Singurul lucru, poate neverosimil, a fost scorul uriaş, 8-1, înregistrat de olandezi, în condiţiile în care ungurii arătau o uşoară revenire în formă în meciurile de dinainte. În plus s-au iscat discuţii în jurul fazei autogolului (faza video aici), când Devecseri a preluat cu capul în propria poartă, de altfel un gol de excepţie pentru un nou intrat. A fost una dintre cele mai ruşinoase înfrângeri ale vecinilor unguri, motiv pentru care antrenorul şi-a dat demisia după meci.
Obiectul unei eventuale anchete a UEFA l-ar face diferenţa mare de scor, nu şi victoria olandeză contra Ungariei, deoarece ar fi greu de conceput că ungurii au pierdut datorită vreunei „valize cu bani” şi nu din cauza diferenţei mari de valoare şi a realităţii din teren.