„Oltchim, mărirea şi decăderea unui colos”, titrează Adevărul în ediţia de marţi: „‘Mândria Ceauşeştilor’, combinatul care produce materii prime şi ingrediente pentru aproape orice obiect din jurul nostru a ajuns la limita supravieţuirii din cauza crizei de resurse tehnice şi financiare. Un important ‘nod’ al industriei româneşti, obligat să funcţioneze mereu la foc continuu, Oltchim se pregăteşte acum pentru privatizare.
Este o celebritate, ţara întreagă vorbeşte despre el, dar puţini sunt cei care îl cunosc îndeaproape. Cartea lui de vizită ar trebui să fie un roman-fluviu, fie şi numai datorită listei de produse pe care le fabrică, dar mai ales pentru utilizările acestora, însă prezentările oficiale îl descriu în cifre şi cuvinte seci. ‘Oltchim Râmnicu Vâlcea, având ca activitate principală fabricarea altor produse chimice organice de bază’, aşa apare în anunţul de privatizare”.
„În numele libertăţii presei, agenţii lui Băsescu se plâng că au fost demascaţi”, scrie şi Cotidianul: „Articolul ‘Journalists under fire’, apărut în aceste zile pe blogul celebrei publicaţii engleze ‘The Economist’, nesemnat de vreun autor, dă impresia că unele mari instituţii de presă, precum Der Spiegel, El Pais, Deutsche Welle, CNN, The Economist, Le Monde, USA Today, precum şi ziare mai mici, precum Der Standard, au fost aruncate în aer de vreo bombă pusă la sediul acestora de Carlos Şacalul sau Bin Laden, operaţiune care, dacă ar fi avut loc, ar fi fost, fără îndoială, un grav atentat la libertatea presei!
În realitate, însă, toată îngrijorarea din articolul citat nu este decât un foc de paie generat de spaima unor agenţi de influenţă care s-au văzut demascaţi. Gazetari fără valoare, aciuaţi drept corespondenţi ocazionali pe lângă aceste publicaţii, ei au renunţat voit la deontologia profesională şi au acceptat să facă jocurile murdare ale unor politicieni din România sau ale amicilor lor din alte ţări, sugând vârtos, de câte ori au avut ocazia, din fonduri publice sau private, fără să se gândească măcar o clipă că, în acest fel, nobila lor profesie devine o activitate de dezinformare, specifică agenţiilor de spionaj”.
„Parlamentul penalilor”, titrează şi Curentul: „Ralierea în jurul prezumtivilor infractori începe să devină un obicei împământenit în USL, în ciuda faptului că România are cele mai grave probleme pe domeniul justiţiei de la aderarea sa în UE în 2007. O situaţie fără precedent care nu face să arunce decât o nouă pată asupra ţării noastre la capitolul credibilitate în plan extern. USL continuă acelaşi mecanism de a transmite un mesaj echilibrat în exterior şi de a face în interior aceleaşi abuzuri pe care le-a început încă din luna mai, atunci când a venit la guvernare.
În lunga tradiţie pesedistă, reprezentanţii actualei puteri se luptă deschis cu justiţia cu scopul de a face lanţ uman în jurul unor personaje politice asupra cărora există suspiciuni temeinice că ar fi încălcat legea. Este cazul secretarului general al PSD Liviu Dragnea, dar şi a cel al fostului ministru al Administraţiei şi Internelor, liberalul Victor Paul Dobre. Mai nou se pare că şi membrii UDMR intră în aceeaşi categorie a înalţilor demnitari care sunt feriţi de justiţie de către USL. În acest context, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, ieri, solicitarea de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre”.
„COMBINAŢIA politician-tânăr-influent-milionar în euro. Loviturile imobiliare ale unui ministru PSD. DEZVĂLUIRI ÎN EXCLUSIVITATE ÎN Evenimenul Zilei: „Adrian Năstase are toate motivele să fie invidios pe unul din tinerii pesedişti din echipa lui Victor Ponta. În ultimii ani, a reuşit să cumpere şi să vândă nu mai puţin de şapte case. Preţul de tranzacţionare al acestora ridică semne de întrebare experţilor imobiliari.
Jongleriile imobiliare făcute de tânărul ministru cu vile de milioane de euro, situate chiar în buricul Capitalei, încalcă toate regulile pieţei imobiliare. Niciuna din tranzacţiile sale nu respectă calculele pe care se bazează marile companii imobiliare”.
Din Gândul aflăm „Cum se pregăteşte clasa pregătitoare în România. Am depăşit problema cu taifunul care a întârziat mobilierul din China, nu am reuşit încă să pregătim toţi profesorii”: „Cu câteva zile înainte de începutul anului şcolar, multe dintre şcoli nu au primit încă întreg mobilierul pentru clasele pregătitoare, iar profesorii învaţă pe ultima sută de metri metodologia pentru cele nouă materii prevăzute în programa şcolară pentru această nouă clasă.
Datele oficiale de la Ministerul Educaţiei arată că peste 127.000 de elevi vor intra de săptămâna viitoare în clasa pregătitoare. Potrivit reglementărilor date de minister, până la 17 septembrie ar trebui să fie gata 5.500 de săli pentru clasele pregătitoare, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare clasă va avea 23 de elevi. Ministerul Educaţiei dă asigurări că aproape toate clasele sunt gata, dar că o situaţie centralizată o va avea abia la sfârşitul săptămânii”.
„Avionul traficanţilor, plătit de Administraţia Prezidenţială. Vezi ce are de ascuns Traian Băsescu”, scrie şi Jurnalul Naţional: „Suspiciunile legate de aeronava închiriată de administraţia prezidenţială pentru a-i asigura lui Traian Băsescu un zbor în Arabia Saudită în 3 august 2005, se adâncesc. La mai bine de 24 de ore de la primul comunicat emis de Cotroceni, care susţinea că ancheta jurnalistică a Antenei 3 este un atac la adresa preşedintelui şi o dezinformare, luni, puţin după ora 21:00 Palatul Cotroceni emite un larg răspuns care cuprinde nu mai puţin de 12 anexe.
Acest răspuns nu lămureşte de loc felul în care compania Mia Airlines despre care existau date certe că preluase avioane care efectuau trafic de arme în zone interzise a fost aleasă de preşedintele Băsescu să-l ducă în Arabia Saudită, într-o misiune oficială. Traian Băsescu, ca ministru al Transporturilor înainte de anul 2000, avea cunoştinţă despre rapoartele inspectorilor ONU la Bucureşti, care surprinseseră unul din aceste avioane cu marca BAC 1-11, fabricat şi în România, ca fiind utilizat în operaţiuni ilegale de Viktor Bout”.