2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe nu s-a văzut la TVR

Ce nu s-a văzut la TVR

Dacă telespectatorii TVR ar fi urmărit exclusiv jurnalele de știri ale Televiziunii publice în timpul campaniei electorale din acest an, nu ar fi știut că urmează alegeri prezidențiale.

Televiziunea publică a avut o emisiune electorală în campanie, dar știrile despre alegeri au lipsit, cu excepția uneia singure, din jurnalele Televiziunii, potrivit monitorizării realizate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în cele două tururi ale alegerilor. Această atitudine încalcă Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Televiziune, au spus unii membri ai CNA. Astfel, articolul 3 din lege menționează „obligația să asigure pluralismul, libera exprimare a ideilor și opiniilor, libera comunicare a informațiilor, precum și informarea corectă a opiniei publice“. Același act legislativ vorbește despre TVR ca serviciu public în realizarea obiectivelor generale de informare și despre obligația de a prezenta „în mod obiectiv, imparțial, realitățile vieții social-politice și economice interne și internaționale“.

„TVR – o singură știre despre procesul electoral în perioada campaniei electorale. Rușinos!“, a postat membrul CNA Valeriu Jucan pe pagina sa de Facebook, ulterior ședinței. Scuza oficialilor TVR, transmisă prin reprezentantul Televiziunii în relația cu CNA pe probleme de campanie electorală, Ion Stavre, a fost lipsa resurselor, referindu-se la situația financiară a TVR. „A fost o problemă de resurse. Instrucțiunea CNA nu te obligă să ai toate categoriile de emisiuni. Ei spun așa, în timpul campaniei electorale, emisiunile pot fi…1, 2, 3. Dacă e vorba despre jurnale, discutați cu domnul Claudiu Lucaci, nu cu mine, eu am avut jurisdicție exclusiv pentru emisiuni electorale, adică promovare și dezbatere“, a declarat Stavre.

Directorul Știrilor TVR, Claudiu Lucaci, s-a arătat surprins de astfel de discuții din CNA, precizând că nu are informații despre monitorizare.

„Cel mai indicat ar fi să vă adresați serviciului de comunicare al TVR. Eu știu că domnul Stavre este responsabil pe tot ce ține de campania electorală. Dar voi discuta cu el, să clarificăm. Eu nu vă pot răspunde de ce nu au fost știri electorale, e ca și cum m-ați întreba de ce nu dau un meci la Jurnal“, sugerând că nu ar fi fost decizia lui, iar ulterior spunând că nu înțelege dacă este vorba despre prezentări electorale ale candidaților sau despre informări obiective despre campanie. Neacoperirea campaniei electorale în jurnalele de știri ale Televiziunii publice nu a fost singurul reproș adus instituției media de stat. Un alt moment a fost acela al prezenței premierului Victor Ponta la emisiunea Viața Satului, pe 26 octombrie, în plină campanie electorală, unde acesta și-a prezentat nestingherit proiectele, timp de mai bine de două ore. Moderatorul și co-producătorul emisiunii, Gabriel Gherghescu, a fost acuzat că a încălcat codul de conduită al angajaților TVR. Președintele-director al TVR, Stelian Tănase, s-a dezis de acea emisiune spunând că nu a fost anunțat. Gherghescu a spus însă că șeful TVR fusese înștiințat și nu își exprimase vreo obiecție.

Un alt subiect care a stârnit reacții a fost netransmiterea la TVR în timp real a protestelor din București și din mai multe orașe ale țării împotriva problemelor de la secțiile de votare din diaspora. TVR a fost singura televiziune care nu a avut transmisiune live de la proteste, au spus atunci mai mulți membri ai Consiliului de Administrație al Societă­ții Române de Televiziune. Aceștia au cerut demisia directorului programelor de știri al TVR, Claudiu Lucaci.

Pe 11 noiembrie, cu doar cinci zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor, candidatul Victor Ponta a beneficiat de un interviu „exclusiv“ într-o ediție specială pentru Republica Moldova la TVR. Fără marcaj editorial, emisiunea a fost moderată de nimeni altul decât Claudiu Lucaci, șeful Știrilor TVR. Emisiunea a fost intens criticată pentru că i-a dat prilejul lui Victor Ponta – prezentat în emisiune doar ca premier – să se promoveze liber și nestingherit în fața alegătorilor din Republica Moldova și să facă acuzații împotriva dreptei. În acel context nu a fost trecută cu vederea istoria lui Claudiu Lucaci, fost purtător de cuvânt al Guvernului Adrian Năstase între 2001 și 2003, fost consul la Los Angeles în 2004 și numit consul la New York în 2012 printr-o decizie semnată de Victor Ponta.

Cât va mai rămâne postul politizat?

Multe dintre acuzele de politizare aduse TVR au venit în ultimii ani dinspre PNL. În ultimii ani, nici un partid politic nu a avut intenția concretă de a scutura instituția de stat de politic. „Nu s-a discutat în comisie cât am fost eu. Dar este evident că trebuie o dezbatere la nivelul întregului Senat. Eu mă întreb, dacă nu am avea zona de privat în media, ce am ști noi de la TVR? Așa îți dai seama cât de slabă este televiziunea. TVR nu a avut puterea și forța de a fi o televiziune puternică și echidistantă“, a spus Mihaela Popa, senator PNL, fost membru al Comisiei de Cultură și Media din Senat. Aceasta a spus că nu a existat o încercare concretă de depolitizare a TVR, dar a promis că le va propune colegilor din Senat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă