Blogurile de luni scriu despre protestul împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului, dar şi despre interzicerea accesului rudelor victimelor de la Colectiv la actele medicale ale acestora.
Cătălin Tolontan continua seria articolelor despre victimele tragediei de la Colectiv şi a neregulilor constatate dupa în timpul intervenţiei la faţa locului şi a tratamentului ulterior în unităţile sanitare: „Părinţii lui Bogdan Istrate, tânăr decedat după incendiul din clubul Colectiv, au postat, pe contul fiului lor de Facebook, un „acord post-mortem” pentru ca spitalul Bagdasar-Arseni să le furnizeze dosarul medical.
Asta după ce reprezentanţii spitalului, prin managerul Bogdan Păltineanu, au refuzat cererea. „Toate informaţiile privind starea de sănătate a pacientului sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia, în situaţia în care pacientul nu şi-a dat consimţământul explicit cu privire la comunicarea acestor informaţii sau dacă legea o cere în mod expres. Având în vedere normele legislative mai sus invocate, precum şi faptul că nu există consimţământul expres al pacientului cu privire la comunicarea informaţiilor medicale, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluţionată favorabil”, suna răspunsul managerului Păltineanu către părinți” – remarcă jurnalistul.
Moise Guran scrie despre cel mai puternic protest socio-cultural împotriva Catedralei Mântuirii, „înainte de toate și de orice trebuie să vedeți clipul de mai jos. Până la capăt, obligatoriu! Începe stângaci ca o poezie de Nichita Stănescu, tradusă în engleză de un adolescent semidoct, continuă prost, dar, de la un punct încolo, eu am rămas cu gura căscată…”.
„Exact! Băi frate câte personalități culturale, artistice, mediatice (și etc) au ales să transmită mesajul că Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici! Categoric, lemnul și spațiile mici, o alegorie ce trimite străveziu la simplitatea inevitabilă a coșciugului, este un protest, dar nu atât unul împotriva Măreției ce se ridică pe Dealul Parlamentului, cât mai ales împotriva avântului de îndobitocire al Mântuiților. De aia vă spuneam că titlul mi se pare acum greșit, de fapt substanța mesajului trece dincolo de Catedrală, prin raportarea istorică la bisericile mici de lemn ce scot în evidență fix anacronismul acesteia de acum” – constată Moise Guran, iar concluzia este împăciuitoare: „Categoric, Mall-ul Mântuirii, va fi un monument al triumfului prozelitist asupra secularismului modern. So what? Secularismul este și ăsta desuet, anacronic, căci e specific secolelor XVIII-XIX. Deci nivelul dezbaterii e undeva prin epoca lui Cuza. So, give me a break, ultra-ortodocși și ateiști! Peace, brothers!”.
Zoso.ro scrie despre un proiect de lege depus la Parlament privind dreptul unei persoane interesate să achiziționeze un anumit domeniu web de a-i fi protejate interesele economice: „Teoretic, metoda simplă ar fi afișarea numelui deținătorului și a adresei de email, dar pun pariu că se dorește afișarea adresei de domiciliu și asta dintr-un motiv destul de simplu. ROTLD vrea să facă bani. Cu domeniile normale nu prea mai merge, cu domeniile cu diacritice nu prea le-a ieșit pasența, așa că un serviciu de protejare a identitații, cum există în toate țările, ar fi ceva ușor de făcut. Orice să nu facă pasul normal și să introducă plățile anuale, pentru că e prea greu și, atenție mare aici, nu doar că ar face sens să fie așa, ci ar și atrage atenția asupra a ceea ce (nu) fac”.
Sub titlul „Voi ce cadou ați alege între șosete de Batman și pansament cu șuncă?”, Cristian China Birta povesteşte cum a mers la cumpărături şi a rămas nedumerit: „după ce am stat juma de oră să mă uit pe oaches.ro (foarte mișto ideea să aduni la un loc cadouri de astea zbanghii!) ca să aleg un cadou, așa, de coracon si #cudrag, firește, pentru asociatul și prietenul meu Vlad Dulea, am rămas oscilând între – fix cum v-am spus în titlu – șosete cu Batman (pentru că e mare fan de filme) și pansament cu șuncă (pentru că e mare tenisman acum și poate se mai accidentează. Bine, eu am ales tematic, vorba vine. Adică m-am uitat după cadourile care să se pupe cu ce face Vlad acum pe linie de hobby. Oricum a fost greu să aleg, pentru că pe site sunt o grămadă de chestii care îți fac cu ochiul. Ba, mai mult, în timp ce mă uitam pe acolo mi-au venit niște idei de cadouri și pentru alți stimabili din Kooperativa 2.0, dar să lăsăm aceste gânduri pentru când va fi să vină vremea…”.