Începând de ieri, CET-ul a redus temperatura și debitul de agent termic furnizat către cele 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat.
Situația devine critică la Galați, unde, dacă nu se va găsi o soluție, zeci de mii de persoane își vor petrece Crăciunul în frig, chiar dacă și-au achitat facturile la întreținere. Începând de ieri, administratorii Electrocentrale SA Galați, CET-ul care furnizează energia termică necesară încălzirii orașului, au trecut la reducerea parametrilor agentului termic primar, motivându-și măsura prin faptul că societatea de distribuție Apaterm SA nu și-a achitat facturile restante.
Anterior, Electrocentrale dăduse un ultimatum conducerii Apaterm, amenințând, prin preavizul 15.214/03.12.2014, că începând cu data de 15 decembrie vor fi reduși la minimum posibil parametrii tehnici ai agentului termic primar dacă nu va fi achitată suma de 31,1 milioane lei, care ar reprezenta contravaloarea facturilor neachitate în perioada 01.02.2013-26.10.2014. Potrivit celor de la Electrocentrale, Apaterm ar fi trebuit să achite cel puțin suma de 12,1 milioane pentru a evita reducerea parametrilor agentului termic: „La data emiterii preavizului, Apaterm a efectuat plăţi către societatea noastră în cuantum de doar 145.000 de lei, adică 1,2% din datoriile restante. (…) Astfel, Apaterm nu a reuşit să achite datoriile de 12,1 milioane de lei, la care se va adăuga pe data de 24.12.2014 suma scadentă de 9,3 milioane de lei. Aceste datorii restante au condus la neachitarea către Romgaz Mediaş a combustibilului livrat către Transgaz SA Mediaş, contravaloarea serviciului de transport gaze naturale efectuat. Din aceste motive, cu părere de rău vă informăm că suntem nevoiţi să aplicăm prevederile preavizului menţionat anterior, începând cu 15.12.2014, ora 9.00, constând în reducerea temperaturii agentului termic primar pe tur la 70 de grade Celsius şi a debitului agentului termic primar la limita CET la 1770 mc/h”, se spune într-un comunicat emis sâmbătă de conducerea Electrocentrale.
Începând de ieri, de la ora 12.00, temperatura agentului termic a fost redusă și a fost redus și debitul furnizat de Electrocentrale către punctele termice ale Apaterm, iar în aceste condiții au început să fie mai reci și caloriferele din cele 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat. În această perioadă ar fi fost necesar un debit de 3.200 mc/h, la o temperatură de 88 de grade Celsius.
Cum debitul a fost înjumătățit, iar temperatura a fost scăzută cu aproape 20 de grade, evident că rolul caloriferelor va fi doar să dezmorțească aerul din apartamente, iar asta în condițiile în care meteorologii anunță pentru următoarea săptămână, la Galați, temperaturi care în general sunt pozitive, doar noaptea fiind minime de -1 sau -2 grade Celsius.
Dacă ar veni un val de frig, situația ar deveni critică. Reprezentanţii Apaterm spun că au făcut eforturi pentru plata eşalonată a datoriei. „Noi am făcut eforturi, şi facem în continuare pentru plata datoriilor. Astfel, am achitat către Electrocentrale 5% din această sumă în ultimul an, iar de la populaţie s-au redus datoriile către noi cu 12%”, a declarat purtătorul de cuvânt al Apaterm, Mihai Costache.
Apaterm are de încasat de la asociaţiile de proprietari din Galaţi suma de 131.824.405 lei, din care 59.435.626 lei reprezintă debit, iar 72.388.778 penalităţi. Zilele trecute, Apaterm a trecut la întreruperea furnizării căldurii pentru un număr de 26 de asociații de proprietari care au datorii foarte mari, dintre care 17 asociații aveau datorii care ar echivala cu costurile încălzirii Galațiului timp de trei luni.
Celulă de criză la Primăria Galați
În încercarea de a se găsi o soluție pentru ieșirea din criză, ieri, la orele prânzului, primarul Marius Stan i-a convocat la primărie pe toți decidenții în asigurarea bunei funcționări a sistemului de încălzire centralizată. Până la închiderea ediției primăria nu a comunicat luarea vreunei măsuri. Zilele trecute, chiar primarul Marius Stan ne declara că, date fiind relaţiile din ce în ce mai tensionate dintre furnizorul Electrocentrale SA şi distribuitorul Apaterm, este foarte posibil să se ajungă la blocarea sistemului de termoficare: „Cu certitudine. Asta eu am mai spus-o şi o spun mereu: cauza este una şi aceeaşi, faptul că nu se plăteşte. Atât timp cât nu plăteşti, se ajunge la blocarea sistemului. Şi nu suntem nici fachiri, nici magicieni, ca să putem rezolva acest subiect. Din păcate, e un subiect fierbinte, pe vreme rece”.
Gălățenii ar putea ieși în stradă din cauza frigului, așa cum s-a întâmplat în trecut la Constanța