Reformele prevăzute sunt majore şi privesc revizuirea Constituţiei, schimbarea sistemului electoral, aşa-numita „regionalizare” şi politicile din domeniile energiei şi transporturilor. Finanţele sunt de asemenea o miză majoră.
Aceste reforme pot să meargă în direcţia integrării europene, demonstrând în acest fel că PSD a ales direcţia Vest, sau într-o direcţie diferită. Iată marile dosare ale lui 2013.
Revizuirea Constituţiei. Premierul Victor Ponta a declarat: „Cred că trebuie să modificăm Constituţia în prima sesiune a anului viitor, până în iunie. O să avem o majoritate consistentă. Atunci nu mai avem alegeri şi nu mai poate Băsescu să spună că modificăm Constituţia împotriva lui”. Prim-ministrul a reluat tema revizuirii Constituţiei în ajunul anului nou, referin-du-se tot la rolul constituţional al preşedintelui. Din ce reiese până acum, PSD preferă un preşedinte ales direct, cu aceleaşi atribuţii în domeniul politicii externe, dar cu un rol mult mai bine definit în domeniul politicii interne, după cum a declara Ponta de anul nou, în vreme ce liberalii preferă un preşedinte ales de Parlament, cu rol simbolic. PDL, ca partid simbolic, şi-a manifestat, de asemenea preferinţa pentru votul direct, ceea ce deschide, cel puţin teoretic, calea unei alianţe PSD-PDL într-o chestiune constituţională de prim interes. Este limpede că proiectul comisiei prezidenţiale va fi ignorat de USL, dar nu este limpede cum va clarifica noua majoritate raporturile dintre instituţiile statului şi, în special, dintre Legislativ şi Curtea Constituţională, aflată sub presiune încă din vară, sau al Avocatului Poporului, instituţie subordonată de USL, împotriva faptului că ar trebui să fie complet independentă de instituţiile politice. În general, modificarea Constituţiei ar trebui făcută în sensul maximizării libertăţii individuale şi al clarificării relaţiilor dintre instituţii. Cu obsesia sa pentru Băsescu, pare că ambele ţinte vor fi ratate de Guvernul Ponta. Un obiectiv totuşi, acela al transformării Senatului într-o Cameră a Regiunilor, ar trebui urmărit.
Regionalizarea. Nu există alt motiv mai important pentru înfiinţarea ministerului domnului Dragnea, lăsând corupţia deoparte, decât realizarea unei noi structuri administrative. Spre deosebire de PDL – de fapt, de Traian Băsescu -, care vroia să desfiinţeze judeţele şi să lase numai regiunile administrative de dezvoltare, USL are în plan să păstreze judeţele şi să creeze structuri regionale, în speranţa că în acest fel se va îmbunăţi semnificativ absorbţia fondurilor europene. Planul USL adaugă, de fapt, un al patrulea strat administrativ, regional, celor trei existente – central, judeţean, local. Dacă Guvernul va reuşi să atragă fondurile europene pentru dezvoltare regională, atunci „regionalizarea” se va dovedi un succes. Dacă nu, nu. Nu trebuie uitat sub nici o formă ţinutul secuiesc. Secuii sunt, de fapt, cea mai veche populaţie atestată în Transilvania, iar găsirea unei formule care să împace dezideratul regionalizării cu revendicările maghiare va fi foarte dificilă.
Schimbarea sistemului electoral. Victor Ponta s-a pronunţat deja pentru o revenire la sistemul „pe liste” şi a promis că va propune legislaţia necesară în prima jumătate a anului. Acest sistem are marele avantaj că asigură reprezentarea celor care au votat şi are dezavantajul că produce majorităţi instabile. Sistemul uninominal are dezavantajul că aduce în Parlament persoane bizare de tip Gigi Becali şi avantajul că structurile de partid sunt obligate să se adapteze la natura personalităţilor care candidează. Cum partidele nu au nici o intenţie să se reformeze în sensul democratizării, rezultă că vor accepta, toate, cu uşurare votul pe liste, în pofida referendumului din 2009, care prevedea uninominal şi 300 de parlamentari. Miniştrii USL, precum domnul Fenechiu, declară astăzi că votul din 2009 a fost o greşeală şi că ar trebui ignorat. Dar, în aceeaşi logică, se poate susţine cu argumente că votul de pe 9 decembrie a fost o greşeală şi ar trebui ignorat, ceea ce ar fi revoltător şi stupid. Constituţia şi sistemul electoral trebuie modificate, dar numai în sensul extinderii democraţiei şi statului de drept. Dispunând de majoritatea pe care o are, USL va putea să se bucure de toate avantajele reformelor pe care va avea curajul să le facă, dar va resimţi din plin toate eşecurile.
Resursele. În mandatul trecut, Guvernul Ponta şi-a permis să blocheze exploatările de resurse din motive electorale. Anul acesta, va fi important de urmărit ce se va întâmpla cu minele mari ale României, dar şi cu ţicneala „verzilor”, Roşia Montană. Cel mai important va fi însă dacă Guvernul va debloca explorarea şi exploatarea gazelor de şist, cea mai clară declaraţie de independenţă economică a anului.