7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportUE latră, CSM trece

UE latră, CSM trece

Senatul României a validat prin vot lista membrilor viitorului Consiliu Superior al Magistraturii, cu toate că trei dintre membri au fost invalidaţi de o primă instanţă de judecată, deoarece legea le interzice mandate succesive. Urmează sancţiunile UE, care a cerut alegeri corecte pentru CSM.

Confirmarea tuturor membrilor viitorului CSM prin votul plenului Senatului României este un semnal politic care ar putea legitima cererile Franţei şi Germaniei de amânare a intrării în spaţiul Schengen, pe motiv că nu există voinţa politică de a reforma justiţia. Trei dintre cei 11 magistraţi aleşi pentru componenţa viitorului CSM, respectiv Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea, au candidat pentru un nou mandat şi au fost aleşi, deşi Legea CSM interzice mandatele succesive. În plus, în componenţa viitorului CSM au rămas alţi trei vechi membri pe motiv că nu şi-au epuizat un mandat întreg de şase ani – au fost înlocuitori pentru magistraţii CSM care s-au pensionat -, deşi legea prevedea alegeri pentru toate cele 16 locuri eligibile din CSM. Nerespectarea legilor de către însăşi instituţia care ar trebui să vegheze la respectarea acestora şi la înfăptuirea corectă a justiţiei a atras criticile cancelariilor occidentale şi chiar ameninţări cu sancţiuni, dar aceste semnale nu au contat pentru senatorii României, care au validat ieri practicile CSM acuzate ca fiind nelegale.

Cum au votat partidele

Ieri, coaliţia nu a funcţionat. Surse din PDL susţin că toţi senatorii acestui partid au votat cu bile la vedere împotriva validării listei membrilor CSM, în timp ce senatorii UDMR şi UNPR au votat cu spatele la camerele de filmat şi cu bilele „strânse în pumni” pentru a „ascunde trădarea”. Printre cei care ar fi votat alături de PSD şi PNL s-ar fi aflat Şerban Mihăilescu de la UNPR , care are un dosar penal blocat de patru ani la Înal¬ta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi udemeriştii Verestoy Attila, Gyorgy Frunda şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Şerban Mihăilescu nu a vrut să ne explice votul, pe motiv că este secret, iar cei trei udemerişti nu au răspuns la telefon.

Senatorul PDL Iulian Urban susţine că „o coaliţie trebuie să funcţioneze şi când e vorba de moralitate, principii, integritate, nu numai când e vorba de bugete şi funcţii”.

Candidatul PSD pentru CSM susţinut de Elena Udrea?

Membrii CSM validaţi ieri de Senat sunt judecătorii Lidia Bărbulescu, Mircea Aron (de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban, Nicolae Horaţius Dumbravă (de la curţile de apel), Adrian Toni Neacşu (de la tribunale), Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ (de la judecătorii). De asemenea, din partea procurorilor sunt validaţi George Bălan, Oana Andrea Schmidt-Hăineală şi Dan Nicolae Chiujdea. Săptămâna trecută, Senatul i-a ales ca reprezen¬tanţi ai societăţii civile pe Victor Alistar şi Corina Dumitrescu, susţinuţi de PNL şi PSD. Candidata Maria Cristina Ana, susţinută declamativ de PDL, a fost votată doar de 7 senatori din totalul de peste 100 prezenţi la vot. S-a speculat că PDL a votat‑o pe ascuns pe Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii Dimitrie Cantemir şi soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, la rugămintea Elenei Udrea, care a fost promovată cadru universitar la instituţia de învăţământ condusă de candidata PSD. Înainte de vot, Elena Udrea a infirmat zvonurile, catalogându-le drept intoxicări ale PSD, asigurându-ne că PDL o va vota pe Maria Cristina Ana. Asigurările Elenei Udrea nu au fost însă confirmate de realitate.

Senatorii din coaliţia de guvernământ se acuză unii pe alţii că au votat pentru lista cu magistraţii contestaţi.

Cele mai citite

Activitatea stațiilor ITP continuă manual, fără eliberarea imediată a documentelor, anunță RAR

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că, din cauza unei defecțiuni tehnice survenite joi în camera serverelor, stațiile ITP autorizate pot efectua inspecții tehnice...

Procurorii sud-coreeni cer pedeapsă cu închisoarea pentru liderul Samsung, într-un dosar controversat

Președintele grupului Samsung Electronics Co., Lee Jae-yong, se confruntă cu o cerere de condamnare la cinci ani de închisoare, formulată de procurorii sud-coreeni în...

Denis Ciobotariu, dorit de Dinamo și Rapid! Sepsi negociază prelungirea contractului

Fundașul Denis Ciobotariu, aflat în centrul unei lupte pentru transfer între Dinamo și Rapid, își continuă negocierile cu Sepsi pentru prelungirea contractului. Denis Ciobotariu, fundașul...
Ultima oră
Pe aceeași temă