18.9 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSportUDMR a convenit cu Boc să blocheze legea Giurgiu în Senat

UDMR a convenit cu Boc să blocheze legea Giurgiu în Senat

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că a avut o discuţie cu premierul Emil Boc în care au convenit ca legea adoptată tacit la Cameră care prevede abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă să fie „blocată” în Senat.

„Am discutat cu premierul Emil Boc şi am convenit că acest proiect de lege va fi blocat în Senat. Acesta este dorinţa PDL, acesta este solicitarea şi dorinţa noastră”, a declarat preşedintele UDMR.

Klemen s-a referit la proiectul de modificarea a Legii educatiei naţionale, iniţiat de către deputatul Mircia Giurgiu, care a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

„Proiectul de lege trebuie să fie blocat la Senat, care este Cameră decizională, unde se poate remedia această defecţiune. Suntem supăraţi, avem o nemulţumire în ceea ce priveşte prezenţa la Camera Deputaţilor. A fost o perioadă mai dificilă pentru PDL, fiind în campanie electorală internă, au avut congresul”, a explicat liderul UDMR.

Deputatul a mai spus că Legea educaţiei naţionale a fost adoptată de curând şi nu este nevoie ca legislaţia să fie modificată din nou.

„Noi solicităm disciplină, solicităm prezenţă, solicităm consecvenţă”, a mai arătat Kelemen Hunor, care a subliniat că, în urma discuţiei cu premierul Boc, a simţit că esta este „foarte decis şi foarte ferm” în ceea ce priveşte acest subiect.

Liderul UDMR a amintit că, la nivel naţional, la nivelul conducerii celor două partide nu au avut loc dispute şi s-a declarat convins că se va lucra pentru remedierea acestei defecţiuni.

„Supărarea noastră este reală, supărarea noastră este puternică, dar eu am speranţa că toţi suntem oameni responsabili şi consecvenţi şi nimeni nu vrea să creeze o criză politică şi tensiuni în coaliţie”, a subliniat Kelemen Hunor.

Camera Deputaţilor a adoptat, tacit, propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu potrivit căreia se elimină din Legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale. Iniţiativa a fost adoptată tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit. Comisia pentru învăţământ a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional. La Senat însă, coaliţia are majoritatea, însă aceasta este extrem de fragilă. Din 137 de senatori, PDL, UDMR şi UNPR au 69 de parlamentari.

Adoptarea iniţiativei „demagogice şi ultranaţionaliste” care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia, a declarat, marţi, vicepremierul UDMR Marko Bela.

El a precizat că Guvernul şi coaliţia susţin varianta deja adoptată a Legii educaţiei, dar că promovarea acestei iniţiative, adoptate deja tacit de Camera Deputaţilor, ar putea arunca în aer coaliţia.

Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat, că adoptarea eliminării obligativităţii predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor poate fi evaluată ca o defecţiune a coaliţiei, fiind nevoie de o mai mare disciplină a prezenţei grupurilor parlamentare ale puterii.

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat, marţi, că a existat o disfuncţiune la nivelul grupurilor deputaţilor coaliţiei la adoptarea tacită a abrogării a studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă, menţionând că PDL este convins că această lege nu va trece de Senat.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, la RFI, că nu sunt şanse ca legea adoptată tacit la Cameră care prevede abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă să fie respinsă în Senat.

„Nu sunt şanse să se întâmple ceea ce spun… mă rog, eu am văzut-o pe Roberta (Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor – n.r.) şi domnul Toader (Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL – n.r.), ca legea să nu treacă. Mă îndoiesc de lucrul acesta, pentru că ei au probleme şi la Senat în grup. Sunt foarte mulţi colegi care după congresul (PDL – n.r.) care a avut loc sunt nemulţumiţi şi sunt mulţi colegi care vin din Ardeal, care au o problemă în momentul în care noi facem publice aceste liste, pentru că nu e vot secret”, a spus Ilie Sârbu.

Cele mai citite

Ligia Deca a început vizita în zonele sinistrate, cu o școală nouă din județul Galați

Cursurile sunt suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi Ligia Deca, împreună cu o...

Un ieșean a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de 15.000 de ori

Un ieșean deține recordul de apeluri nejustificate la 112. Acesta a sunat de nu mai puţin de 15.000 de ori la numărul unic de...

Studiu: Clienții băncilor românești sunt mai puțin loiali decât media europeană

Un studiu realizat de compania de consultanță în management Kearney arată că 73% dintre clienții băncilor europene și-au păstrat contul principal la aceeași instituție...
Ultima oră
Pe aceeași temă