0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportTrei scenarii dificile pentru Emil Boc

Trei scenarii dificile pentru Emil Boc

» Ratarea asumarii raspunderii pe 2 septembrie a adus Guvernul intr-un nou impas.

» Blocajul politic vine cu un nou sir de amenintari dinspre PDL spre PSD, dar acesta nu e dispus sa joace rolul victimei.

» Apropierea campaniei electorale multiplica scenariile legate de schimbarea unor ministri, remanierea sau chiar caderea Guvernului.

Actuala formula a guvernului PDL-PSD – a carui competenta este contestata in mediile economice, dar si in cele diplomatice – se dovedeste problematica atat pentru Traian Basescu, cat si pentru Mircea Geoana. Esecul premierului Boc in a-si determina Cabinetul sa se prezinte in fata Parlamentului la momentul anuntat, adica ieri, nu face decat sa amane un moment al adevarului in relatiile dintre cele doua partide aproape egale ca forta in Parlament.

Inlocuiri reciproce de ministri si remanierea Guvernului
Dupa ce a devenit clar ca Emil Boc nu-si va petrece ziua de 2 septembrie in Parlament, ci la Guvern, sedinta de ieri a Exectivului a debutat cu o intarziere de doua ore. Premierul Boc s-a intalnit cu presedintele PSD, Mircea Geoana, ca sa gaseasca un numitor comun intre insistenta PSD de a impune Codul Andronescu si cea a PDL pentru proiectele Miclea. Potrivit unor surse Mediafax, premierul s-a aratat dispus sa aiba o noua discutie cu ministrul sau asupra proiectelor de lege. Fara semnatura Ecaterinei Andronescu, proiectele nu pot pleca de la Guvern, astfel ca procedura se poate tergiversa oricat, dupa cum a punctat imediat Mircea Geoana. Subiectul educatiei nu este insa decat o parte a negocierilor dintre cele doua partide. Inlocuirea unor ministri cu probleme de imagine figureaza de cel putin patru saptamani pe agenda PDL, iar Mircea Geoana i-a spus premierului ca are informatii ca Traian Basescu ar fi cerut expres revocarea unor ministri PSD.

 

El i-a atras insa atentia premierului ca nu este cazul sa negocieze in forta, iar Emil Boc a raspuns impaciuitor ca situatia "se rezolva cu creier". Cert este ca, juridic vorbind, revocarea unor ministri PSD nu se poate face fara acordul PSD. Parlamentarii juristi Daniel Buda si Iulian Urban spun ca, daca premierul este acelasi, nu e nevoie ca lista Guvernului sa mai treaca o data prin votul de investitura din Parlament. Dar deputata Alina Gorghiu (PNL), si ea jurist de profesie, reaminteste ca, atunci cand PD a plecat de la guvernare in 2007, a existat un guvern Tariceanu II, investit prin votul Parlamentului. Mai mult decat atat, in timp ce PD se mai afla inca la guvernare, atunci cand ministrul Codrut seres a fost inlocuit cu Varujan Vosganian la Economie, a existat un vot al Parlamentului numai asupra acestei schimbari, tocmai pentru ca se schimba structura politica a cabinetului.

 

Daca lucrurile stau asa, noii ministri trebuie sa treaca prin Parlament, unde PDL ar fi din nou la mana PSD. Cu alte cuvinte, inlocuirea unor ministri PSD se poate face, mai degraba, "la schimb" cu ministri PDL. Constient de acest lucru, vicepresedintele PDL Sulfina Barbu invoca in urma cu o luna numele ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, iar multe voci apropiate PDL sugereaza desfiintarea Ministerului Turismului.
In cazul in care Emil Boc isi asuma riscul de a scoate ministrii PSD de la guvernare, adica Guvenul sa devina monocolor, el este obligat sa trimita Parlamentului lista noului cabinet restructurat. Noii ministri sunt audiati de comisiile de specialitate ale Parlamentului, dupa care cele doua Camere se aduna in sedinta comuna, ca sa dea votul de incredere (investitura) noului guvern. Daca PSD va vota impotriva noului guvern, PDL va trebui sa apeleze la UDMR, dar si la PNL, ca sa se mentina la putere. Or, presedintele Crin Antonescu a anuntat ca a primit si a si respins semnale dinspre Cotroceni pentru o eventuala revenire a PNL la Palatul Victoria.

 

El a reiterat "hotararea ca PNL sa nu participe la guvernare si sa nu sprijine nici un guvern, nici cel existent, nici altul, pana la alegerile prezidentiale". Crin Antonescu a spus ca tatonarile Cotrocenilor tin de preocuparea lui Traian Basescu pentru "o noua pacaleala": "Nu, acest Guvern trebuie sa-si duca mandatul pana la capat si trebuie sa dea socoteala pentru modul in care isi bate joc de Romania de noua luni incoace". Ca presiunile PDL asupra PNL (probabil, pentru reluarea temei "suntem cu PSD pentru ca PNL ne-a respins") sunt reale este evident si din declaratii publice.

Orest Unofrei, senator PDL de Suceava, (apropiat al influentului fost PLD Gheorghe Flutur) s-a aratat ingrijorat pentru lipsa de consecventa doctrinara a Cabinetului: "Din ratiuni greu de inteles, PNL a refuzat guvernarea de dreapta. Ne-am fi asteptat ca schimbarea fostului premier de la conducerea PDL sa schimbe atitudinea PNL fata de PDL. Este evident mai usor sa guvernezi cu apropiati doctrinar decat cu strainii". In cazul remanierii, Palatul Cotroceni mai are si o alta varianta, dar, de asemenea, dificil de aplicat: guvern minoritar PDL, in care posturile PSD sa fie ocupate, eventual, de tehnocrati macar pana la alegeri.

Asumarea raspunderii
Impasul legat de legile educatiei, dar si de intarzierea intocmirii celorlalte proiecte, a legii unice de salarizare in primul rand, face ca o eventuala motiune de cenzura privind asumarea raspunderii Guvernului sa fie discutata cel mai devreme la mijlocul lunii septembrie. Anterior zilei in care premierul isi angajeaza raspunderea, proiectele trebuie trimise in Parlament, motiunea de cenzura, anuntata deja de PNL, se depune in termen de trei zile, dupa care, in zile separate, este citita si votata.
In aceasta ipoteza, eventuala cadere a Guvernului Boc va aduce PDL din nou in postura de a negocia cu PSD, dar in acest caz schimbarea ar fi una de mare amploare, pentru ca Palatul Cotroceni ar putea profita de ocazie ca sa desemneze alt premier in locul lui Emil Boc.

E greu de crezut insa ca atat de experimentatii strategi PSD sunt dispusi sa cada intr-o astfel de capcana conferindu-i din nou lui Traian Basescu aura de stapan al ecuatiei politice. Nu intamplator, Mircea Geoana a lansat sfatos si prudent, dupa intalnirea cu Emil Boc, un apel la ratiune si calm si a transmis ca premierul este interesat de stabilitatea tarii: "Intentia prim-ministrului nu este de a escalada situatia politica actuala catre o ruptura a coalitiei si o cadere a Guvernului, ci, mai degraba, gasirea unor texte de legi utile societatii".

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă