Prezentam noi declaratii ale presedintelui Traian Basescu, aflat azi la emisiunea “Dupa 20 de ani”, de la PRO TV. Iata declaratiile, asa cum sunt relatate de Mediafax.
Eu nu sunt atât de pesimist cu privire la evoluţia economiei. Cred că în România nu va creşte şomajul, ceea ce este un prim pas bun. Absorbţia fondurilor europene ar da un plus de forţă de muncă. Cred că board-ul FMI va valida încheierea celui de-al doilea acord, cel care e în desfăşurare. România nu mai e în austeritate, dar a trecut la faza la care drămuieşte mai corect banii publici din punct de vedere al populismelor. Liderii PNL au anulat un acord cu FMI în timpul guvernului Tăriceanu şi au dus ţara în colaps. Din acest punct de vedere e bine să fie rezervaţi.
Discuţiile mele cu premierul sunt extrem de deschise. Vorbim destul de des, de cel puţin 2-3 ori pe săptămână, şi ne şi întâlnim. Nu e vorba despre o reevaluare, ne ştim foarte bine unul pe altul, nu cred că ne schimbăm punctele de vedere, dar politica ne-a obligat să colaborăm.
Numărul de regiuni este mai puţin important. Din punctul meu de vedere se putea face o regionalizare cu 8, 9, 12, 16 regiuni. Important este să respectăm criteriile care dau dreptul regiunilor să se adreseze Bruxelles-lului. Regionalizarea aşa cum este dezbătută va introduce un etaj intermediar între Guvern şi administraţiile locale. În viziunea mea regionalizarea trebuie să simplifice administraţia statului. Acest lucru nu se poate face aşa cum se face acum.
Trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali, statul se transformă în stat federal. Mare grijă, domnilor politicieni, România este stat unitar!
Covasna şi Harghita au rămas în urmă din punct de vedere al dezvoltării pentru că au acceptat doar firme ungureşti să facă investiţii, care n-au făcut nimic. Din cauza abordării administraţiilor locale şi al strigării naţionalismului local investitorii au fost reticenţi.
Despre căsătoria între homosexuali: Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv cu aceasta, pentru că ce facem fiecare între pereţii casei este problema noastră. A reglementa acest lucru prin Constituţie este o mare greşeală. Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Eu sunt creştin ortodox şi respect perceptele creştinismului şi ortodoxiei.
Eu am modificat trei lucruri la Constituţie: am pus în aplicare rezultatul referendumului; am introdus prevederile tratatului fiscal în Constituţie; am modificat articolele neclare din Constituţie în baza deciziilor CC. România are o Constituţie bună, modernă. Eu am propus simplificarea Parlamentului, iar românii au fost de acord.
Nicio prevedere a Noii Constituţii nu îmi este aplicabilă. Nu mi se pot modifica atribuţiie. Categoric vor apărea situaţii care pot duce la blocarea statului.
Protestez public pentru introducerea stemei pe tricolor.
Unii spun că am folosit Constituţia în alegerile din 2009. Practic românii au separat foarte clar referendumul de alegeri.
Susţin proiectul legat de gazele de şist. Mi-e greu să spun care va fi răspunsul populaţiei dacă punem această întrebare. Întrebarea poate manipula poporul, pe când la Constituţie nu se poate.
Dacă oamenii vor respinge referendumul va fi un eşec al meu, pe care mi-l asum. Dacă Constituţia nu va reflecta referendumul din 2009, eu îl voi declanşa.
Un popor poate primi foarte multe întrebări în referendum. Numărul de ministere va ţine de fiecare Guvern, însă odată dat semnalul pentru Parlament, şi executivul va trebui să se conformeze.
Sunt convins că un parlament cu o singură Cameră va funcţiona mai bine, după regulile constituţionale ce vor fi stabilite. Eu cred că uitându-ne la ce se întâmplă în lume constatăm că sunt cheltuieli foarte mari.
La referendum este un răspuns validat pe care actuala majoritate nu îl recunoaşte şi cred că principalul obiectiv al oricărui politician responsabil este să arate că nu se poate trece pentru un referendum validat.