16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSportSUA: "Am susţinut puternic coabitarea între primul-ministru şi preşedinte şi nominalizarea noilor...

SUA: „Am susţinut puternic coabitarea între primul-ministru şi preşedinte şi nominalizarea noilor procurori-şefi”

Duane Butcher, ambasadorul interimar al Statelor Unite la Bucureşti, a declarat într-un interviu pentru Mediafax că susţinerea coabitării între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, dar şi nominalizările procurorilor-şefi s-au numărat printre priorităţile mandatului său.

„Sunt aproape şapte luni de când ambasadorul Mark Gitenstein a plecat din Ambasada noastră şi eu am avut onoarea să conduc misiunea în această perioadă. Priorităţile noastre principale au fost problemele economice şi de business, promovarea firmelor americane care lucrează în România, în climatul de afaceri de aici, politicile de securitate şi politica internaţională, desigur. Dar şi statul de drept şi întărirea instituţiilor din România, am susţinut puternic, de asemenea, coabitarea între primul-ministru şi preşedinte şi nominalizarea noilor procurori-şefi”, a declarat Duane Butcher, ambasadorul interimar al Statelor Unite.

El a evitat însă să precizeze în ce fel s-a manifestat această susţinere din partea Ambasadei SUA, arătând că în ultimul an a fost „o cooperare excelentă” cu Preşedinţia şi Guvernul.

Potrivit lui Butcher, criza constituţională din 2012 nu a afectat cooperarea în domeniul securităţii, iar în cele din urmă Washingtonul a fost mulţumit să vadă că regulile constituţionale au fost respectate.

„În primul rând, trebuie să subliniez că România a fost în toată această perioadă un aliat de încredere. Cooperarea pe care am avut-o în domeniul securităţii, în Afganistan şi nu numai, cu scutul antirachetă, nu a avut de suferit deloc în timpul crizei constituţionale. Am fost îngrijoraţi că regulile constituţionale nu vor fi respectate, dar până la urmă ele au fost respectate şi noi suntem foarte mulţumiţi să vedem asta. Am avut o cooperare excelentă cu Preşedinţia şi Guvernul în ultimul an”, a mai spus oficialul american.

Duane Butcher a mai declarat că Bucureştiul s-a schimbat în bine şi este impresionat de Centrul Vechi al oraşului, şi a remarcat că firmele americane vin în România pentru că serviciile oferite sunt bune, însă românii sunt prea critici cu ei înşişi. 

Centrul Vechi „este aproape de nerecunoscut. Ştiu că poate sunt mai uşor de văzut lucrurile care deranjează sau îi frustrează pe unii, dar eu observ schimbările extraordinare. Bucureştiul era un oraş mai liniştit, în care era uşor de trăit în 2000-2001, dar acum este mult mai modern şi avansat. Uitaţi-vă la cum arată parcurile acum, la îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, centrele comerciale, locurile de distracţie, ceea ce s-a făcut în Centrul Vechi. Sunt schimbări foarte mari şi sper ca românii să nu uite să le remarce”, a declarat diplomatul,

De asemenea, Duane Butcher a mărturisit că a mers la schi pe Valea Prahovei şi a apreciat  oraşe precum Braşov, Sibiu, Sighişoara, dar şi Timişoara, pe care a vizitat-o deseori în perioada când a lucrat la Ambasada SUA din Belgrad.

Diplomatul a mai remarcat, în cadrul interviului, că românii sunt prea critici cu ei înşişi. „Cred că românii sunt prea critici cu ei înşişi. Noi ne simţim foarte bine aici, aproape ca acasă şi cred că e o ţară care, mai mult decât altele în care am lucrat eu, împărtăşeşte ceea ce numim valorile americane, valorile occidentale. Eu mă simt foarte bine aici, serviciile sunt bune, oamenii sunt politicoşi şi prietenoşi. Şi firmele americane de aici ne spun lucruri foarte bune despre cei pe care îi angajează. E şi unul dintre motivele pentru care firmele americane aleg să vină aici, pentru forţa de muncă. E uşor de găsit oameni bine pregătiţi, cu cunoştinţe foarte bune de limba engleză”, a apreciat el.

Duane Butcher, care a preluat conducerea Ambasadei SUA din decembrie, după plecarea fostului ambasador Mark Gitenstein, este în România din 2011. El a mai avut un mandat la Bucureşti şi între anii 2000-2001.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă