16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportSindromul "Mitica" in Parlamentul Romaniei

Sindromul „Mitica” in Parlamentul Romaniei

Modelul "Dumitru Dragomir" (zis Mitica) de migratie politica este ceva obisnuit in randul partidelor.

Formatiunile politice fac schimb de parlamentari, de la un mandat la altul. Acestia trec dintr-o barca intr-alta in functie de interesle conjuncturale de grup si parasesc barca daca observa ca se scufunda.
Important este sa ramana in Parlament, locul de intalnire pentru afacerile profitabile. De altfel, demisionarul din PRM Dumitru Dragomir a avut curajul sa recunoasca o realitate politica, devenita o cutuma: parlamentarii parasesc formatiunea care se scufunda si se orienteaza spre alt partid numai pentru a intra in Parlament.

 

El a spus cinstit, joi, ca pleaca de la PRM pentru ca acest partid nu va mai obtine 5% pentru a intra in Parlament si se orienteaza spre PD-L, "un partid puternic". Exista doua momente importante ale migratiei politice: 1. imediat dupa alegeri, cand alesii, vazuti cu mandatul in brate, isi pot schimba orientarea politica, daca formatiunea pe lista careia a intrat in Parlament ajunge la putere sau nu; 2. in preajma unor noi alegeri, cand migreaza spre o formatiune care poate castiga alegerile. In legislatura aceasta, aproape un sfert din parlamentari au plecat de la partidul pe lista caruia au intrat in Parlament. Un exemplu bun pentru ilustrarea fenomenului migratiei politice il reprezinta cazul deputatului Aurelian Pavelescu, acesta miscandu-se pe scena politica in functie de cum a batut vantul succesului. Astfel, el a schimbat cinci carnete de membru de partid. A inceput in 1990, cand a devenit liberal, dar in 1992 nu i-a convenit partidul si a sarit in tabara unei formatiuni cvasinecunoscute, Partidul Dreapta Nationala.

 

S-a intors in politica in 2003, la brat cu Cosmin Gusa, si a intrat in Parlament pe listele PD, ca apoi sa plece de la democrati si sa se inscrie in Partidul Initiativa Nationala. Nu i-a placut nici aici, certandu-se cu Gusa. PNTCD l-a adoptat pentru ca era deputat si avea, astfel, un reprezentant in Parlament. Mai mult, Pavelescu a devenit prim-vicepresedinte al partidului. Dupa ce a candidat la Primaria Capitalei si a primit putin mai mult de 1%, duce tratative cu PNL, ca sa fie nominalizat pentru un colegiu uninominal din partea acestui partid, pe baza unei asa-zise intelegeri electorale PNTCD-PNL. Un alt migrator politic consacrat in politica romaneasca este si Valeriu Tabara, care a trecut pe la Vatra Romaneasca, PUNR, apoi PD, pe listele caruia a si intrat in Parlament. La fel si Gheorghe Funar, care, dupa ce PUNR nu a mai intrat in Parlament, in 1996, s-a reorientat si a trecut la PRM. Acum Funar este insarcinat de partid sa negocieze cu alte formatiuni sa incheie aliante politice pentru ca PRM sa intre in Parlamentul urmator.

 

Deputatul PD-L Valentin Iliescu s-a facut democrat, dupa ce, prin 2003, in calitate de presedinte al PDSR Bistrita Nasaud, a intrat in conflict cu conducerea centrala, dar si cu unii baroni locali ai partidului si risca sa nu mai obtina un mandat parlamentar. PSD si-a pierdut mai multi parlamentari dupa alegerile din 2004, cand PSD, dupa ce a pierdut alegerile, a intrat intr-o perioada de degringolada. Fostii ministri Dan Ioan Popescu si Rodica Stanoiu, dar si baronii locali Teodor Nitulescu si Viorel Pupeza au plecat la PC. Insa acestia se vor regasi in aceeasi formatiune cu PSD, in urma aliante dintre social-democrati si PC. Petru Lificiu si Viorel Constantinescu au trecut de la PSD la PD-L, iar Ioan Timis si Mihai Malaimare, la PNL. PRM a fost parasit de aproape jumatate dintre parlamentari, ei trecand fie la PNL – Mihai Lupoi, la PSD – Anghel Stanciu sau la PD-L – Dorel Onaca. PNL si-a pierdut un sfert din alesi, care au fondat PLD, ca apoi sa se unifice cu PD, formand PD-L.

» Avramescu refuza sa candideze alaturi de Dragomir
Seful cancelariei prezidentiale, Catalin Avramescu, a declarat ieri ca exclude o candidatura a sa pe lista vreunei formatiuni care are in componenta persoane precum Dumitru Dragomir, "unul dintre cele mai reprobabile personaje pe care le-a generat clasa politica in ultimii 18 ani". "Nu voi candida pe nici o lista de partid alaturi de domnul Dragomir. Chiar ideea ca cineva s-a gandit serios, mie mi se pare ca avem de-a face cu persoane lipsite de busola morala. Noi vorbim despre innoirea clasei politice, iar la televizor apar personaje pe care dupa ce le vezi, regreti ca s-a inventat televizorul cu sonor", a mai spus Avramescu.

Cele mai citite

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...

Românii au prins gustul vieții la țară. „Acela a fost momentul când am decis să facem pasul către sat“

Pandemia i-a împins pe mulți români să se mute în mediul rural, iar trendul continuă și în prezent. Spațiile deschise i-au făcut să se...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă