1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSport"Romania e considerata un aliat din ce in ce mai important al...

„Romania e considerata un aliat din ce in ce mai important al SUA”

Nile Gardiner este expert in relatiile transatlantice in cadrul fundatiei americane Heritage si director al Margaret Thatcher Center for Freedom. Intre 2000 si 2002, a fost consilierul fostului premier conservator britanic. Nile Gardiner a criticat vehement felul in care UE a tratat tema zborurilor CIA, spunand ca la Bruxelles si Strasbourg a fost instaurata „Marea Inchizitie UE” drept raspuns la politica americana privind transferurile secrete de prizonieri.

– Traian Basescu revine in SUA, dupa 16 luni, la invitatia presedintelui Bush. Ce inseamna aceasta vizita din perspectiva americana?
– Intareste faptul ca Romania este considerata un aliat din ce in ce mai important pentru Statele Unite. Cred ca este un exemplu al modului in care presedintele Bush isi rasplateste aliatii, transmitand un mesaj privind sprijinul SUA pentru democratia romaneasca.
– Vizita vine totusi la doar cateva saptamani dupa cererea neasteptata a premierului Tariceanu privind retragerea trupelor din Irak. In ce masura a afectat acest incident parteneriatul strategic dintre Romania si SUA?
– Nu cred ca parteneriatul a fost afectat in mod semnificativ. Anuntul initial, care ulterior a fost anulat, a provocat uimire la Washington si Londra, dar mai ales in Marea Britanie, fortele romanesti din Irak aflandu-se sub comandament militar britanic. Aceasta decizie a fost schimbata si, prin urmare, nu ar trebui sa dauneze pe termen lung parteneriatului.

„Axa Paris-Roma-Madrid”

– Incidentul a fost de natura sa afecteze credibilitatea sau predictibilitatea politicii externe romanesti?
– Nu a folosit conturarii imaginii unei tari pe care te poti baza. Ilustreaza divergentele profunde din interiorul guvernului roman in ce priveste Irakul. Nu e ceva neobisnuit, in fiecare tara europeana exista divergente puternice. Washingtonul intelege situatia, asa ca nu a fost o surpriza totala. Dar l-as descrie drept o atitudine descurajanta.
– In schimb, retragandu-se din Irak, se poate bucura Romania de mai multa simpatie in unele capitale europene precum Paris sau Berlin?
– In mod sigur ar fi o sustinere puternica din partea Italiei si Spaniei. Germanii, sub Angela Merkel, sunt in mare masura neutri acum in ce priveste Irakul. Romania ar fi sustinuta de axa Paris-Roma-Madrid daca s-ar retrage din Irak.

„Tema inchisorilor secrete e folosita pentru pedepsirea tarilor considerate pro-americane”

– In ciuda dezmintirilor puternice, Romania si Polonia sunt in continuare afectate de scandalul presupuselor inchisori CIA si politica americana privind transferurile secrete si interogarea prizonierilor. Sunt cele doua tari luate la tinta pentru cooperarea armata cu SUA si Marea Britanie intr-un razboi care nu a provocat unanimitate in UE?
– Da, cred ca Romania si Polonia sunt luate in vizor pentru ca sunt aliate apropiate SUA. Consiliul Europei, Comisia si Parlamentul European au facut o tema majora din politica SUA privind transferurile secrete de prizonieri si lanseaza acuzatii nedovedite la adresa Romaniei si Polonia privind inchisori secrete. Fara indoiala, tema inchisorilor secrete este folosita pentru pedepsirea tarilor considerate pro-americane. E un meci politic. Pe de alta parte, raspunsul UE este complet gresit. Transferul secret de prizonieri este o arma importanta a razboiului antiterorist. Vedem aici si ciocnirea dintre Bruxelles si Strasbourg pe de-o parte si statele membre de cealalta.
– Cum vedeti raportul lui Dick Marty in acest context?
– Raportul Dick Marty este plin de lacune si foarte slab in ce priveste dovezile. Agreseaza si suveranitatea unor tari europene. Consiliul Europei nu este in pozitia de a da lectii tarilor europene in ce priveste politica lor externa si de securitate.
– Acest scandal a fost declansat de articole din presa americana, bazate pe surse CIA. In ce masura asemenea scurgeri de informatii pot afecta cooperarea in cadrul razboiului antiterorist?
– Cred ca articolul din „Washington Post” care a dezvaluit politica privind transferurile secrete a afectat operatiunile antiteroriste americane. Razboiul antiterorist este subminat de agenda politica a ziarelor de stanga din Statele Unite.
– De la 1 ianuarie 2007, Romania va fi membra a UE. Cum va mai putea pastra parteneriatul strategic cu SUA daca UE isi intareste politica comuna de securitate si externa?
– Cred ca Romania trebuie sa sprijine eforturile celor care lupta contra centralizarii puterii politice in UE, asa cum fac conservatorii britanici de exemplu. Exista o batalie de idei privind viitorul Europei, iar Romania poate fi un aliat important al britanicilor, al danezilor, al suedezilor, care s-au opus procesului centralizarii UE.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă