6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportREFERENDUMUL, INVALIDAT. Traian Băsescu se ÎNTOARCE la COTROCENI

REFERENDUMUL, INVALIDAT. Traian Băsescu se ÎNTOARCE la COTROCENI

Curtea Constituţională a Romaniei a hotarat, marţi, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este invalid, iar Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni

Hotararea CCR a fost luată cu 6 voturi la 3. Pentru VALIDARE au fost doi judecatori numiti de PSD si unul de PNL, respectiv Ion Predescu, Acsinte Gaspar si  Tudorel Toader, restul votand pentru INVALIDARE.

Talibanii USL, ca liberalul Ioan Ghise,  anunta ca nu vor respecta hotararea Curtii, sustinand ca Parlamentul , unde USL detine majoritatea, nu va accepta rezultatul hotarat de judecatorii CCR. Altii, cum ar fi pesedistul Georgian Pop, sustin ca hotararile CCR sunt obligatorii si trebuie aplicate.

In ultimele zile, premierul Victor Ponta a anuntat de mai multe ori ca se va respecta hotararea CCR, indiferent care ar fi ea.

Cateva zeci de revolutionari, condusi de Eugen Badea si Dorin Lazar Maior (cu dosar de coruptie) si disponibilizatii militari, coordonati de col. Mircea Dogaru, apropiat al lui Dan Voiculescu, au fost mobilizati inca de luni seara pentru a protesta in fata CCR si apoi in Piata Universitatii si Piata Revolutiei.

Numarul protestarilor este mic deoarece „nu au venit la timp banii suficienti pentru deplasare si nici n-am avut suficiente foi de drum”, dupa cum ne-au declarat  mai muli revolutionari din Timisoara si Brasov, intre care si  Eugen Badea.

Prin astfel de miscari de strada s-a urmarit initial sa se faca presine asupra judecatorilor CCR. Dupa pronuntare, pentru ca referendumul a fost invalidat , protestele vor continua pentru a oferi pretexte parlamentarilor talibani ai USL sa NU tina cont de hotararea CCR si sa decida prelungirea interimatului lui Crin Antonescu pentru organizarea alegerilor prezidentiale. Informatiile obtinute de la liderii revolutionarilor afiliati USL, au fost confirmate indirect de  declaratiile lui Ioan Ghise

REACŢII LA LA DECIZIA CCR:

LIVE TEXT. Blaga: E timpul ca războiul politic să înceteze; este victoria democraţiei si a statului de drept si atât

LIVE TEXT Crin Antonescu: NU MĂ RETRAG din POLITICĂ. FĂRĂ DOAR ŞI POATE ne putem GÂNDI la o NOUĂ SUSPENDARE a lui BĂSESCU

Udrea: S-a făcut DREPTATE, lovitura de stat a EŞUAT

MRU: Decizia CCR putea fi luată din 2 august dacă nu era vasta operaţiune de intoxicare a Curţii

Swoboda: Trebuie să ACCEPTĂM decizia CCR de a nu valida referendumul

Zegrean: CCR a constatat că REFERENDUMUL e valid în privinţa organizării, dar NU A FOST CVORUM

Cezar Preda: Băsescu se întoarce la Cotroceni şi este preşedinte ales până în 2014

Ghişe: Parlamentul poate decide că demiterea preşedintelui se face cu majoritatea celor care au votat

CITEŞTE ŞI:

CCR se întruneşte marţi pentru confirmarea rezultatelor referendumului

Cum vrea USL „să răstoarne” situaţia de la Curtea Constituţională

Cele trei variante ale Curţii. Ce urmează?

Urmeaza ca decizia Curtii sa fie citita miercuri in Parlament si apoi Traian Basescu isi preia prerogativele de presedinte al tarii. Parlamentul NU poate refuza citirea  deciziei in Parlament. Nici NU se pot intarzaia aceste proceduri deoarece atunci LOVITURA DE STAT ar fi pe FATA, iar fondurile europene si toate imprumuturile contactate de Romania vor fi blocate. Daca acest flux financiar este intrerupt, Romania intra in incetare de plati, iar plata pensiilor si salariilor NU mai poate fi facuta pentru luna septembrie deoarece NU mai sunt bani.

Rezultatul votului a fost confirmat de judecatorul Tudorel Toader, la iesirea acestuia din sediul CCR. La randul ei, judectorul Iulia Motoc ne-a declarat ca judecatorii Curtii au constatat ca referendumul a fost corect organizat ( adica este valid ), dar s-a constatat ca nu s-a indeplinit cvorumul de participare, motiv pentru care presedintele Traian Basescu isi va relua atributiile de presedinte.

Curtea Constitutionala a emis si un comunicat in acest sens.

Iata continutul comunicatului

În ziua de 21 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotărât:

«1. Constată că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a fost respectată.

2. Confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns „NU”.

3. Constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

4. La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului George – Crin Laurenţiu Antonescu în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

5. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României.

Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.»

Dezbaterea a avut loc la data de 21 august 2012 şi la aceasta au participat: Augustin Zegrean, preşedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecători.

Şedinţa de marţi a Curţii Constituţionale a durat mai puţin de trei ore.

Cele mai citite

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Vin întăriri pentru Șumudică! Transferul lui Denis Ciobotariu aproape de a fi realizat

Rapid caută soluții pentru a întări echipa în vederea calificării în play-off-ul Superligii, iar Denis Ciobotariu este una dintre țintele principale ale lui Marius...

Alegerile prezidențiale 2025. Când am putea merge la vot

Alegerile prezidențiale 2025. Românii vor merge la vot la începutul anului viitor, urmând ca zilele ce vin să se stabilească datele exacte. https://www.youtube.com/watch?v=PS0gYOeS7qE Alegerile prezidențiale 2025....
Ultima oră
Pe aceeași temă