Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus, marţi, la semnarea scrisorii de intenţie privind cooperarea între Academia Internaţională Anticorupţie şi România, că ţara noastră trebuie să treacă la o poziţie ofensivă, proactivă faţă de corupţie, în care să valorizeze toate experienţele anterioare, transmite Mediafax.
Cătălin Predoiu şi preşedintele Comitetului Director al Academiei Internaţionale Anticorupţie, Martin Kreutner, au semnat, marţi, Scrisoarea de intenţie privind cooperarea între instituţia internaţională şi România, document care presupune un parteneriat strategic pe mai multe planuri.
Predoiu a amintit că România a devenit membru fondator al Academiei prin semnarea, în 2 septembrie, a Acordului de înfiinţare a instituţiei ca organizaţie internaţională.
El a spus că, încă înainte de a deveni membru fondator, dar şi ulterior, Ministerul Justiţiei (MJ) a iniţiat o serie de discuţii cu potenţiali sponsori din mediul de afaceri român, care să poată sprijini activitatea Academiei.
„Noi gândim că, în perspectivă, parteneriatul strategic pe care îl încheiem astăzi cu Academia ne va permite să desfăşurăm în continuare activităţi de lobby, pentru ca România să dobândească un post în bordul Academiei. Din punctul meu de vedere, acest eveniment are nu numai o importanţă operaţională, instituţională, ci şi o simbolistică aparte, dat fiind contextul în care discutăm. În primul rând, cred că pe baza experienţei acumulate, pe baza muncii acestor oameni, reprezentanţi ai instituţiilor anticorupţie din România, noi trebuie să depăşim faza de abordare defensivă a subiectului corupţie – anticorupţie în plan european. Cred că trebuie să trecem la o poziţie ofensivă, proactivă, în care să valorizăm toate experienţele anterioare şi în care să încercăm să împărtăşim din experienţa specialiştilor noştri colegilor din statele membre”, a spus Predoiu.
Acesta a adăugat că, atunci când se discută despre corupţie sau anticorupţie în România, trebuie să se ia în considerare şi faptul că toate rapoartele de ţară ale Comisiei Europene în domeniul Justiţiei au notat pozitiv activitatea instituţiilor anticorupţie.
Predoiu a arătat că un alt avantaj al semnării actului este posibilitatea cooperării dintre mediul privat şi de afaceri şi instituţiile anticorupţie, prin intermediul unor entităţi fără atribuţii operative, cum sunt MJ şi Academia.
Ministrul a subliniat că, indiferent de evoluţiile şi perspectiva Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), instituţiile menţionate vor rămâne piloni importanţi nu numai ai luptei anticorupţie, dar şi ai unui efort politic şi administrativ de creare a unui mediu de afaceri curat, mai ales în vremuri de criză economică.
Academia Internaţională Anticorupţie este rezultatul colaborării dintre Biroul Naţiunilor Unite privind Combaterea Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC) şi Austria, sprijiniţi de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), precum şi de parteneri din întreaga lume.
În baza scrisorii de intenţie se vor organiza activităţi comune de prevenire şi combatere a corupţiei, vor avea loc reuniuni periodice, în care se vor identifica domenii comune, prioritare, de cooperare şi se vor discuta modalităţi de consolidare a cooperării internaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei.
La ceremonia de semnare a documentului au participat ambasadorul Republicii Austria în România, Michael Schwarzinger, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, preşedintele ANI, Cătălin Macovei, şi şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Liviu Popa.