7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportPonta: Chestia cu lustraţia este absolut o prostie

Ponta: Chestia cu lustraţia este absolut o prostie

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la şcoala politică a Tineretului Social Democrat de la Geoagiu Băi, că adoptarea Legii lustraţiei ar fi „absolut o prostie”. El a motivate că nu ar fi decât o sancţiune politică care se poate da doar prin vot, afirmând că „cei mai buni comunişti au fost legionarii”, informează NewsIn.

În cadrul dezbaterilor avute cu tinerii social-democraţi, Ponta a abordat subiectul Legii lustraţiei, care urmează să fie supusă votului Camerei Deputaţilor. „Nu votăm Legea lustraţiei în varianta actuală, este tardivă şi excesivă, aduce o sancţiune politică acolo unde numai votul trebuie să sancţioneze. Nu sunt de acord cu sancţiuni juridice împotriva unor categorii întregi, este o nouă perdea de fum”, a afirmat Ponta.

De asemenea, liderul PSD a invocat faptul că generaţia sa nu a trăit în epoca comunistă, fapt pentru care nu-şi poate permite să-i judece pe cei care au făcut parte din acel sistem.

„Eu nu cred că noi putem vorbi despre Legea lustraţiei, că noi n-am prins vremurile alea şi să judecăm pe cei care au trăit atunci din alte generaţii, eu netrăind acele vremuri, mi se pare o sancţiune politică. Sancţiunea politică se dă doar prin vot”, a argumentat Ponta.

El a mai precizat că este „oarecum speriat de faptul că majoritatea, din ce în ce mai mult, vrea ceva dur şi violent, adică ne întoarcem la 1989”.

Totodată, în contextul unei discuţii despre cazul Monei Muscă, preşedintele PSD a declarat că „cei mai buni comunişti au fost legionarii”.

Proiectul Legii lustraţiei a primit marţi seară din partea comisiilor juridică şi pentru drepturile omului un raport favorabil cu amendamente, cu 22 de voturi pentru, cinci abţineri şi un vot împotrivă, reprezentanţii PSD exprimând rezerve faţă de constituţionalitatea proiectului.

Ca persoane lustrabile au fost definite persoanele care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remunerate pentru aceasta în PMR, PCR, UTC, UASCR, deputaţii în Marea Adunare Naţională, membrii consiliilor populare judeţene, municipale şi orăşeneşti, membrii Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Miniştri, conducătorii instituţiilor de presă sau de propagandă ai PCR, directorii de editură, persoanele din învăţământul de partid, din structurile Securităţii sau colaboratorii acesteia ca poliţie politică, magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist, comandanţii din Inspectoratul General de Miliţie până la nivelul şefilor de post inclusiv, şefii misiunilor diplomatice şi consulare ş.a.

Toate aceste persoane intră sub incidenţa legii şi vor avea o interdicţie de cinci ani la funcţii publice numite şi alese. „Persoanele care se află în această situaţie şi care deţin orice funcţie aleasă vor avea posibilitatea să-şi ducă mandatul la bun sfârşit urmând ca interdicţia să funcţioneze în următorii cinci ani de zile. În ipoteza în care avem persoane numite, mandatul lor încetează în 90 de zile de la adoptarea legii. Ea are un mare defect, acela de a fi apărut prea târziu în spaţiul public, dar este bine că Parlamentul a dat un semnal foarte clar pentru că societatea românească avea nevoie de această lege”, a declarat la finele şedinţei preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda.

Legea lustraţiei a fost iniţiată în 2005 de parlamentari PNL, printre care şi Mona Muscă, declarată apoi colaborator al fostei Securităţi. În 2006, legea a fost adoptată de Senat, dar ajunsă la Cameră a fost blocată aproape patru ani. În comisii, legea a fost întârziată din cauza prelungirii termenelor de depunere a raportului. Pe 22 iunie 2006 şi apoi pe 4 noiembrie 2008, actul a fost pus pe ordinea de zi a plenului Camerei, dar a fost retrimis la comisii. Roberta Anastase, preşedintele Camerei, declarase în urmă cu aproape o lună că va insista pentru deblocarea legii şi speră ca aceasta să treacă de Parlament până pe 20 mai.

Cele mai citite

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Cine este Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu

Soția lui Călin Georgescu a trecut de la sistemul bancar la medicina holistică Vicepreședinte al Citibank România, Director al diviziei Global Transactions Services, Cristela Georgescu...

Declarația de avere a lui Călin Georgescu: simplitate și transparență financiare

Călin Georgescu nu are datorii, iar veniturile sale provin exclusiv din activitatea didactică Potrivit declarației de avere, publicată pe site-ul BEC, Călin Georgescu arată tuturor...
Ultima oră
Pe aceeași temă