6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportPomenile electorale seaca bugetul de stat

Pomenile electorale seaca bugetul de stat

Intrarea intr-un an cu doua confruntari electorale importante si "migrarea" a tot mai multi ministri, secretari de stat si parlamentari catre posturi din administratia locala au incrancenat intrecerea dintre Executiv si Legislativ in acordarea de "atentii" pentru alegatori. Daca Guvernul vorbeste de majorarea pensiilor, social-democratii vin si cer devansarea datei, iar dupa o slaba reactie de respingere liberalii nu doar ca accepta, dar isi atribuie paternitatea ideii. Iar acesta este doar un "episod" din lupta pentru atragerea electoratului, o lupta in care temele considerate pana nu demult de stanga sunt abordate cu dezinvoltura de reprezentantii dreptei. Ordonantele sau propunerile legislative prin care se da cate ceva electoratului sunt "trambitate" pe toate posturile de televiziune, in vreme ce actele normative prin care se "taie" alte drepturi sunt adoptate in cel mai mare secret posibil.

Ajutoare pentru familiile cu venituri reduse, alocatii pentru tinerii care au implinit 18 ani, dar care nu au terminat scoala, subventionarea motorinei pentru infiintarea culturilor agricole, construirea de case pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate si de campusuri scolare, precum si starea de sanatate a populatiei, pentru bunastarea careia s-au triplat fondurile, reprezinta doar cateva dintre temele asupra carora s-a aplecat Guvernul in ultimele trei luni. De partea cealalta, in Parlament, "alesii" se inghesuie sa ceara reducerea TVA la produsele de baza, haine pentru profesori si memory-stick-uri pentru elevi, subventii pentru persoanele cu venituri reduse si trusourile bebelusilor. Pentru toate acestea si inca multe altele se impart cu nemiluita banii bugetului de stat.

 

"Nu am vazut pana acum sa existe pomeni electorale si nici nu vom face pomeni electorale in acest an", afirma raspicat premierul Tariceanu la inceputul lunii februarie 2008. Afirmatia sefului Executivului este contrazisa insa de abundenta ordonantelor si hotararilor prin care s-au acordat drepturi si ajutoare ori s-au actualizat unele deja existente, dar "uitate" pe parcursul mandatului. Fara a pune in discutie necesitatea majorarilor, uimeste grija deosebita pe care o dovedesc guvernantii pentru romani preponderent inaintea infruntarilor electorale.

Prin ordonanta de urgenta, Guvernul a acordat in februarie ajutor suplimentar familiilor cu venituri reduse care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei. Ajutorul a fost dat in februarie-martie si se va distribui si in noiembrie-decembrie, de el beneficiind aproximativ 850.000 de familii. In aceeasi sedinta de Guvern, au fost majorate cu 90% indemnizatiile acordate persoanelor persecutate din motive politice de regimul comunist, precum si cele ale prizonierilor de razboi si deportatilor in strainatate. Tot simbolic, cu o saptamana inainte, Guvernul decisese sa acorde persoanelor care au participat la revolta anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 aceleasi reparatii morale si materiale precum luptatorilor in Revolutia din decembrie 1989.

Extinderea acordarii alocatiilor de stat si pentru tinerii care au implinit 18 ani, dar nu si-au incheiat studiile liceale sau profesionale, a constituit, pe langa majorarea pensiilor, o alta cerere a PSD imbratisata de guvernanti. Ea a fost rezolvata, in februarie, prin ordonanta de urgenta.
In martie, pe langa alocarea a 9,7 milioane lei pentru proiectarea si executia unor lucrari de consolidare a 69 de cladiri de locuit incadrate in clasa I de risc seismic, guvernantii au decis si subventionarea cu 1 leu litrul de motorina utilizata pentru lucrarile mecanice de infiintare a culturilor agricole in 2008. Potrivit premierului, suma totala s-ar ridica la 60 milioane lei si va fi platita din bugetul Ministerului Agriculturii. Merita mentionat ca subventionarea motorinei a figurat si ea printre cerintele formulate de PSD, regasindu-se in motiunea simpla depusa si adoptata, anul trecut, de Camera Deputatilor.

Tot in martie, Executivul s-a mai preocupat de chiriasii evacuati, de infrastructura din mediul rural si de despagubirea producatorilor agricoli. Pentru constructia de locuinte destinate chiriasilor evacuati din casele nationalizate, Executivul a alocat 50 milioane lei, in aceeasi sedinta gasindu-se alte 340 milioane lei pentru continuarea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural. Guvernantii au realizat si ca este necesara suplimentarea cu 26 milioane lei a fondurilor destinate despagubirii producatorilor agricoli ale caror culturi au fost afectate de seceta din toamna anului 2006 si primavara anului 2007.
Apoi, au fost acordate ajutoare de urgenta pentru familiile ale caror locuinte au fost afectate de inundatii, incendii sau alunecari de teren, precum si pentru familii ai caror membri au fost implicati in accidente rutiere. Este vorba, in total, de 140 de familii si de 269.100 lei.

Intamplator sau nu, in aceeasi perioada guvernantii si-au manifestat grija pentru starea de sanatate a populatiei, tripland brusc pentru 2008, fata de 2007, fondurile alocate pentru programele nationale de sanatate: 3,77 miliarde lei.
In ultimele trei luni, nu au fost uitate nici proiectele locale, cu cel mai mare impact in perspectiva alegerilor din iunie. 105 milioane lei s-au directionat spre realizarea de retele de alimentare cu apa si canalizare in localitati, iar 962,246 milioane lei au luat drumul spre cateva mii de unitati de invatamant din intreaga tara, fie pentru construirea de campusuri scolare, fie pentru asigurarea de utilitati. Aceasta, dupa ce Ministerul Educatiei anunta, in februarie, alocarea in 2008 a 1,3 miliarde lei unitatilor de invatamant preuniversitar din tara.

Nici unitatile de cult nu au fost neglijate, alocandu-se din Fondul de rezerva al Guvernului 19,7 milioane lei pentru 46 de lacasuri, in vederea reabilitarii, dar si a unor cheltuieli de intretinere si functionare.
In aprilie, Guvernul si-a amintit sa mareasca alocatia de hrana pentru persoanele din institutiile publice de asistenta sociala. Spunem "amintit" pentru ca a fost luata in considerare nu doar cresterea preturilor de consum prognozata pentru anul 2008, ci si cele aferente anilor 2006 si 2007. O majorare similara a mai fost facuta in iulie 2005. In aceeasi sedinta de Guvern, Executivul a decis sa ajute si 20 de familii din Buzau, ale caror locuinte au fost afectate de o explozie provocata de acumulari de gaze, ajutoarele insumand 44.300 lei.

600.000 lei au mai plecat in aprilie de la Guvern pentru stimularea producatorilor agricoli, pentru ca acestia sa se asocieze in organizatii reprezentative la nivel national.
La polul opus s-au aflat sistarea acordarii tichetelor-cadou si, respectiv, impozitarea "iepurasului de Pasti". Telefonul si masina de serviciu, precum si abonamentul de transport oferite de angajator ar fi trebuit, in viziunea ministrului Paul Pacuraru, sa fie taxate cu CAS, alaturi de alte prime si indemnizatii. In urma reactiei dure a patronatelor si sindicatelor si a amenintarilor cu greva fiscala si cu scoaterea oamenilor in strada, ministrul a revenit asupra ordinului, scotand "aspectele controversate".

Povestea razgandirii s-a repetat insa dupa aproximativ o luna. Ideea sistarii acordarii tichetelor-cadou a fost prezentata in prima faza de premierul Tariceanu drept "dovada de atitudine corecta si responsabila", pentru a se transforma apoi in "cosmar" de campanie, cu sindicalisti in strada si ploaie de acuzatii din toate partile, inclusiv de la colegii de partid. Dupa ce, in spatele usilor inchise, liberalii
i-au atras atentia premierului ca nu-i intereseaza deficitul bugetar, taxand masura drept neinspirata in contextul campaniei electorale, dupa doar cateva zile s-a operat modificarea modificarii, in sensul adoptarii unei modificari a ordonantei de urgenta, urmand ca personalul din sistemul bugetar sa primeasca in continuare tichete-cadou. De remarcat ca ambele masuri s-au aflat de abia cu ocazia publicarii lor in Monitorul Oficial.

In schimb, lupta de la sfarsitul lui 2007 pentru paternitatea cresterii pensiilor, dintre PNL si PSD, a continuat si in 2008, cu o plusare din partea celor aflati la putere: se intentioneaza o noua devansare a majorarii. Anuntul a fost facut de ministrul de Finante, Varujan Vosganian, intr-o conferinta de weekend, la Suceava. Potrivit acestuia, pensiile ar putea fi marite din noiembrie sau decembrie 2008 in loc de 1 ianuarie 2009, iar in urma acestei masuri majoritatea pensionarilor vor ajunge sa aiba 60-70% din salariul mediu net, suma promisa pentru "un trai decent". Banii necesari par a fi insa invaluiti in mister. "Fundamentarea exacta a perioadei 2009-2013 ridica mari semne de intrebare, pentru ca la indicatorii care sa fie luati in calcul exista diferente mari intre estimari", declara ministrul Muncii, Paul Pacuraru, adaugand insa ca "din 2009 este problema viitorului Guvern".

Fundamentarea exacta a perioadei 2009-2013 ridica mari semne de intrebare, pentru ca la indicatorii care sa fie luati in calcul exista diferente mari" Paul Pacuraru

Cele mai citite

Românii își schimbă obiceiurile culturale: preferă festivalurile și obiectivele turistice, arată noul barometru de consum

Cel mai recent Barometru de Consum Cultural relevă o schimbare semnificativă în obiceiurile culturale ale românilor în 2023, aceștia preferând experiențele culturale în aer...

Rusia e gata să facă pace cu Ucraina. Ce rol va avea Donald Trump

Rusia este deschisă negocierilor privind încetarea războiului din Ucraina dacă acestea sunt iniţiate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi ambasadorul...

Accizele la băuturi alcoolice vor crește treptat în următorii doi ani, conform unui proiect al Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor a publicat joi un proiect care propune majorarea accizelor pentru băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice cu 4,4%...
Ultima oră
Pe aceeași temă