Vicepreşedintele PNL Hunedoara Alin Simota, arestat sub acuzaţia că a condus o grupare suspectată de infracţiuni cu violenţă, cămătărie, înşelăciune şi şantaj, a fost exclus, miercuri, din PNL, din cauza „prejudiciilor de imagine” aduse partidului, relatează Mediafax.
Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de organizaţia judeţeană a PNL Hunedoara, vicepreşedintele şi, totodată, consilierul local din Petroşani, Alin Simota, a fost exclus din partid.
Biroul Permanent al PNL Hunedoara a votat, conform sursei citate, în unanimitate propunerea de excludere, Simota fiind acuzat că a adus „prejudicii grave de imagine” acestei formaţiuni politice.
Alin Simota este consilier local PNL la Petroşani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier judeţean la Hunedoara.
Alin Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din judeţ, a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcţiilor, cât şi în domeniul energetic, câştigând mai multe licitaţii organizate de Consiliul Judeţean, în perioada în care a fost consilier judeţean.
Alin Simota s-a înscris în PNL în luna aprilie 2008, iar două luni mai târziu se afla pe un loc eligibil pe lista de consilieri judeţeni a formaţiunii politice. În mandatul 2008-2012 a fost consilier judeţean la Hunedoara, apoi a devenit consilier local PNL la Petroşani. În timpul mandatului de consilier judeţean, Simota a fost ales preşedinte al PNL Petroşani, însă în martie 2013, când se afla la jumătatea mandatului de preşedinte, a demisionat din funcţie, invocând motive personale.
Alin Simota a rămas membru în PNL Petroşani şi în Biroul Permanent Judeţean al PNL Hunedoara.
În urmă cu o săptămână, omul de afaceri Alin Simota şi trei membri ai grupării conduse de acesta şi suspectate de infracţiuni cu violenţă, cămătărie, înşelăciune şi şantaj au fost arestaţi de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma mai multor percheziţii făcute la adrese din judeţul Hunedoara, între care şi la Clubul Sportiv Jiul Petroşani, în biroul lui Simota.
Conform unui comunicat al DIICOT, gruparea infracţională, care acţiona în special în judeţul Hunedoara, era organizată pe paliere de comandă şi execuţie, fiind suspectată de acte de violenţă, şantaj, cămătărie şi înşelăciune. Din probele aflate la dosar a rezultat că la solicitarea lui Alin Simota au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii.
Anchetatorii au mai stabilit că un candidat la funcţia de consilier local (Paul Gherasim, candidat în 2008, când a avut loc agresiunea, ulterior ales local) a fost agresat la solicitarea lui Alin Simota, pentru că s-a opus unor cereri şi proiecte de lucrări solicitate de firmele pe care acesta le administra.
În plus, şeful DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureşan, declara, marţea trecută, că gruparea a exercitat presiuni, acte de violenţă şi chiar a răpit mai multe persoane cărora le spuneau că datorează sume de bani, iar dobânzile erau stabilite aleatoriu, fără ca victimele să ştie cât trebuie să restituie, ci doar cât li se cerea.
Alin Simota este finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani, care în pauza competiţională de iarnă a fost retrasă din Liga a treia din cauza datoriilor. Totodată, echipa a doua a clubului, care evolua în liga a patra de fotbal, nu a mai fost programată la meciuri începând cu luna aprilie.
Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale, unele dintre ele intrând în insolvenţă, s-a aflat de mai multe ori în atenţia anchetatorilor pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă şi emitere de file cec fără acoperire.