Liderii coaliţiei de guvernământ au acceptat ieri, în şedinţa Biroului Permanent reluarea votului pe proiectul legii pensiilor. PSD ameninţase că va depune o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor şi o contestaţie la Curtea Constituţională, din cauza votului controversat din noaptea de 15 spre 16 septembrie. Victor Ponta a acuzat-o ieri de „hoţie” pe Roberta Anastase pentru că a validat atunci votul final, deşi nu era cvorum. Potrivit Regulamentului, o lege organică se adoptă cu jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor, adică 167, dar în sală rămăseseră mult mai puţini deputaţi. „Liderul nostru de grup, Mircea Duşa, a anunţat de la tribună că nu este cvorum. Electronic, s-au înregistrat doar 82 de deputaţi.
Dar Anastase s-a folosit de motivul că sistemul electronic s-a stricat, pentru a se vota deschis. În loc de 82 de deputaţi, la numărătoare au apărut 170″, a explicat preşedintele PSD. După ce Biroul Permanent a pus problema reluării votului, Ponta a precizat că PSD nu va renunţa în nici un caz la plângerea penală. „Anastase şi-a recunoscut greşeala. Dar abuzul în serviciu, falsul şi uzul de fals au fost comise”, a precizat el. În schimb, deputatul PDL Cezar Preda susţine că nu are cunoştinţă dacă era sau nu cvorum. „Nu ştiu dacă eram 170. Nu ne-am numărat. Opoziţia s-a retras din sală. Trebuia să ceară vot nominal. Deputaţii se mişcă. Intră şi ies din sală. Votează, apoi pleacă”, a subliniat Preda: În acelaşi timp, deputatul PDL, Sever Voinescu recunoaşte fraudarea votului. „Numerotarea votului cu mâna poate crea erori”, a spus Voinescu.
Referitor la această situaţie creată, deputatul PSD Valeriu Zgonea ne-a declarat că există pârghii prea puţine pentru oprirea abuzurilor majorităţii parlamentare. „Regulamentul Camerei Deputaţilor nu poate opri abuzul puterii. Nu este prima dată când se fraudează votul. Dacă există o contestaţie asupra modului în care s-a votat, aceasta ajunge la Comisia juridică, unde puterea o are majoritatea. Apoi, votul final pe această contestaţie se dă în plen, unde de asemenea, majoritatea decide. Aşa se ajunge ca decizia finală să fie tot a puterii, care legalizează frauda”, a mai spus Zgonea. De asemenea, preşedintele Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de fraudarea votului: „Ce legitimitate poate avea o lege care a trecut printr-un vot penal? Trebuie schimbat Regulamentul. Să se prevadă clar faptul că un preşedinte de şedinţă poate să fie demis, dacă se demonstrează că a abuzat de funcţia sa”.