Activitatea Camerei Deputaţilor va putea fi decisă doar de PDL, după ce coaliţia a modificat ieri regulile jocului. În disputa putere-opoziţie va fi angrenată şi Curtea Constituţională.
Aşa cum au vrut deputaţii PDL, în Biroul Permanent al Camerei se vor putea lua decizii în absenţa reprezentanţilor opoziţiei, prin votul majorităţii celor prezenţi. Cu alte cuvinte, dacă social-democraţii şi liberalii lipsesc în continuare, democrat-liberalii Roberta Anastase, Ioan Oltean, Dumitru Pardău, Sever Voinescu şi Gheorghe Albu, alături de udemeristul Denes Seres vor putea decide singuri ce şi unde se dezbate şi se votează în Camera Deputaţilor. Iar la o adică, nici nu trebuie să fie prezenţi toţi, pentru că se pot lua decizii şi în doar trei-patru membri ai BP.
Modificarea Regulamentului Camerei a fost ieri aprobată de plen, în absenţa deputaţilor PSD şi PNL. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, susţine că schimbarea, pe de o parte, deblochează activitatea Camerei (unde s-au adunat, în două luni de zile, sute de proiecte de lege), iar pe de altă parte, forţează mâna opoziţiei să renunţe la boicot. „Dacă sunt interesaţi de cum merge treaba sau dacă îi preocupă anumite proiecte, vor veni la serviciu. Noi nu i-am scos din ecuaţie, ci pur şi simplu încercăm să facem lucrurile să meargă şi fără ei” (deputaţii PSD şi PNL – n.r.), a declarat Toader pentru România Liberă. Întrebat cât este de moral ca deciziile unei instituţii atât de importante să fie luate de doar trei-patru persoane, democrat-liberalul a ţintit din nou către opoziţie: „Dacă îţi place să chiuleşti, îţi asumi şi riscul ăsta”. În fapt, prin modificarea regulilor de funcţionare, democrat-liberalii încearcă să o salveze pe Anastase, a cărei demisie este cerută insistent de opoziţie din 15 septembrie încoace (data adoptării Legii pensiilor), iar mai de curând este sugerată şi de unii colegi de partid.
CCR, chemată să fie iar arbitru
Reprezentanţii PSD şi PNL au anunţat că vor ataca modificarea Regulamentului Camerei la Curtea Constituţională, susţinând că aceasta îi permite Robertei Anastase „să ia decizii singură”. Totuşi, există reprezentanţi ai opoziţiei care nu consideră că un astfel de demers ar putea avea succes. De pildă, deputatul PC Sergiu Andon a declarat, pentru România Liberă, că modificările nu sunt neapărat în afara Legii fundamentale, dar că regulile nu se schimbă în timpul jocului, pentru că „dacă le modifici aşa la orice oră, există riscul să se creeze abuzuri”. Pesediştii şi liberalii vor continua, totodată, să boicoteze şedinţele de Birou Permanent şi intenţionează să sesizeze şi Parlamentul European şi Comisia Europeană cu privire la „deficitul de democraţie” existent în Legislativul de la Bucureşti. La rândul său, preşedintele Camerei i-a anunţat pe deputaţii opoziţiei că le vor fi tăiate cu 21% diurnele de şedinţă, din cauza absenţelor repetate.
Coaliţia şi-a pregătit terenul pentru Legea pensiilor
Tot ieri, după ce deputaţii opoziţiei au părăsit plenul, reprezentanţii coaliţiei au răsturnat raportul de forţe putere-opoziţie din Comisia de muncă, apelând la un subterfugiu: a crescut numărul de membri. În prezent, comisia are 22 de membri, iar raportul de forţe este de 12 la 10 în favoarea opoziţiei, după ce, pe 8 septembrie, PSD şi-a desemnat trei noi reprezentanţi, printre care liderul şi viceliderul de grup. Acum, după suplimentarea cu zece posturi, s‑ar echilibra situaţia, în condiţiile în care PDL ar primi patru noi posturi, iar UDMR, două.
Ca argument în favoarea suplimentării numărului de membri, liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a invocat volumul mare de muncă ce revine acestei comisii. Totuşi, în urma majorării, Comisia de muncă ajunge să depăşească numeric Comisia juridică, structură pe la care trece absolut orice proiect de lege, pentru aviz sau raport.
De asemenea, rămâne de văzut de unde va „disloca” PDL noii membri ai Comisiei de muncă, în condiţiile în care Regulamentul Camerei este destul de restrictiv, stabilind ca regulă participarea unui deputat într-o singură comisie.