» PSD, PRM si UDMR au sustinut la Cotroceni numirea procurorilor la propunerea CSM.
» Liberalii si peremistii au anuntat ca vor vota astazi, in sesiunea extraordinara de la Camera Deputatilor, pentru inceperea urmaririi penale a lui Nastase si Mitrea.
» Social-democratii au cerut ca seful DNA sa fie numit pana in luna septembrie.
Tonul protocolar a fost lasat deoparte la consultarile de ieri de la Palatul Cotroceni pe tema Raportului UE privind Justitia. Imediat dupa strangerile de maini, presedintele Basescu si liderul PSD, Mircea Geoana, au avut un schimb dur de replici. Fara a se uita in ochii interlocutorului, Geoana i-a reprosat sefului statului ca angajamentul de a avea o lege prin care procurorii sa fie numiti de CSM pana la 1 ianuarie 2007, luat la Palatul Cotroceni, in cadrul unor consultari avute in anul 2006, nu a fost respectat. "Suntem in 12 august si o astfel de lege nu a fost aprobata. Este o tema de interes national", a spus liderul PSD, adaugand ca legea referitoare la desemnarea procurorilor de catre CSM a fost adoptata de Camera Deputatilor si se afla acum la Senat, putand fi adoptata in urmatoarele doua saptamani.
Iritat, presedintele a replicat: "Si de ce nu ati adoptat aceasta lege? Eu am vazut replicile dumneavoastra frecvente, agresive si uneori necinstite, dar nu-mi spuneti mie ca nu a iesit legea, pentru ca nu sunt parlamentar si aveti cel mai mare grup parlamentar". Geoana a evitat un raspuns transant afirmand ca "inclusiv un partid" apropiat de seful statului ar putea avea o relatie mai apropiata cu PSD in vederea sustinerii proiectelor. Presedintele Basescu le-a spus reprezentantilor partidelor parlamentare ca incetarea monitorizarii pe justitie trebuie sa fie un obiectiv asumat de toate partidele, tinta fiind ca Romania sa iasa de sub monitorizarea Comisiei in iulie 2009. "Monitorizarea nu va disparea decat daca vor fi indeplinite toate obligatiile asumate fata de UE. Clasa politica nu poate pretinde ca lucrurile semnalate in raport nu exista", a subliniat presedintele, aratand ca in raport se recomanda mentinerea actualului sistem de numire a procurorilor.
Basescu a mai afirmat ca noul Cod penal trebuie sa devina prioritate in Parlament, atragand atentia ca acesta nu trebuie sa transforme Romania nici in "stat politienesc", dar nici in "rai al infractorilor". La finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni, PNL si PRM au anuntat ca vor vota pentru inceperea urmaririi penale a lui Nastase si Mitrea. Daca reprezentantii PD-L au anuntat la inceputul saptamanii ca vor vota "la vedere" pentru, PSD, prin liderul Mircea Geoana, a anuntat ca o decizie va fi luata in cadrul intalnirii de astazi a grupurilor parlamentare. Liderul PC, Daniela Popa, a afirmat ca va fi luata o hotarare dupa analizarea raportului subcomisiei parlamentare. La randul sau, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a aratat ca fiecare membru o va face dupa cum ii dicteaza constiinta.
Propunerea pentru ocuparea functiei de procuror general al DNA de catre Monica serbanescu a fost abordata in cadrul intalnirii de la Cotroceni. Liderul PSD, Mircea Geoana, s-a pronuntat pentru numirea pana la 1 septembrie a unui nou procuror-sef, precizand ca seful statului a lasat sa se inteleaga ca va exista in cel mai scurt timp un nou sef al DNA. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a afirmat ca Monica serbanescu nu are calificarea necesara sa conduca DNA, unul dintre argumentele aduse fiind acela ca aceasta nu este casatorita. "A lucrat pe la Curtea de Apel, am inteles ca a sapat-o pe fosta ei sefa", a mai spus Vadim.
Depolitizarea sistemului juridic trebuie facuta si la nivelul Parchetului General si la cel al Departamentului National Anticoruptie, considera presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor. El a reamintit ca un proiect care prevede numirea sefului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si a celui al DNA de catre presedintele tarii, la propunerea CSM, cu avizul ministrului Justitiei, a fost depus la Parlament de senatorul UDMR Frunda Gyorgy.
» PSD cere o noua strategie de securitate
Cu cateva ore inainte de inceperea sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, presedintele Basescu a abordat in cadrul intalnirii cu partidele politice subiectul privind situatia din Georgia, facand o scurta prezentare. Liderul PSD, Mircea Geoana, a apreciat ieri la Palatul Cotroceni ca, in contextul international marcat de aceasta criza, se impune reactualizarea Strategiei de securitate. "Suntem intr-o noua etapa. si in Balcani, si la Rasarit evolutiile sunt contradictorii. Exista informatii ca actiunea presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, nu a avut un accept de la statele aliate acestei tari", a afirmat acesta.
Geoana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la aceasta situatie, despre a carei evolutie sustine ca ar putea afecta echilibrul de forte din regiune, precum si echilibrul geopolitic de la granitele tarii noastre. Liderul PRM, Vadim Tudor, a indemnat la o atitudine de neutralitate prundenta. "I-am indemnat pe toti participantii la aceasta utila consfatuire sa isi imagineze harta, planiglobul. (…)Este de o mare gravitate ce se intampla acolo", a concluzionat Vadim.